Wifi-wachtwoord achterhalen in Windows 10

Daniel Dupré
1

Ik ben mijn wifi-wachtwoord vergeten, maar mijn Windows 10-computer meldt zich nog steeds automatisch aan op het netwerk. Is er een manier om het wachtwoord in leesbare tekst te zien?

 

Wifi-wachtwoord

Ja, dat valt gelukkig tevoorschijn te toveren. Je hebt dan wel administratorrechten nodig waarmee je een PowerShell of Opdrachtprompt kunt openen. Als je vervolgens netsh wlan show profile [WIFINAAM] key=clear invoert, worden de parameters van het wifiprofiel weergegeven. Onder ‘Security settings’ wordt dan achter ‘Key content’ het wifi-wachtwoord in leesbare tekst getoond. Je kunt een lijst van alle opgeslagen wifiprofielen te zien krijgen met netsh wlan show profile.

Zonder PowerShell

Als je genoeg hebt aan het wachtwoord van het wifinetwerk waar je momenteel mee verbonden bent, kun je het ook achterhalen via de Windows-interface. Typ ‘Netwerkverbindingen weergeven’ in het zoekveld en klik op het item uit het configuratiescherm dat als zoekresultaat verschijnt.

Klik met de rechtermuisknop op de wifiverbinding en selecteer Status in het snelmenu of kies na het selecteren van Wi-Fi bovenin het lint de optie ‘De status van deze verbinding weergeven’. In het ‘Status van Wi-Fi’-venster dat opent, selecteer je ‘Eigenschappen van draadloos netwerk’ en ga je naar het tabblad Beveiliging. Als je administratorrechten hebt, kun je klikken op ’Tekens weergeven’ om het wifiwachtwoord in leesbare tekst te zien.

Wifi-wachtwoord; stappen

Via het configuratiescherm van de netwerkverbindingen kom je er met administratorrechten achter wat het wifi-wachtwoord van de actieve wifiverbinding is.

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 3/2021, p. 141)

 

Wil je meer tips voor wifi en netwerken? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Maurice Wayer
Lezer
Maurice Wayer

om je wachtwoord te achtehalen:
powershell in je zoek balk
dan type:
netsh wlan show profile
voor je wifi netwerk naam te zien
en dan:
netsh wlan show profile “hier je wifinaam/ ssid ” key=clear

en klaar.