Hotline: Bash-script in Linux geeft foutmelding

Redactie
0

vraagtekenAls ik een zelfgemaakt bash-script op de Raspberry Pi probeer uit te voeren, krijg ik steeds een vreemde foutmelding: ‘/bin/bash^M: bad interpreter: No such file or directory’. Ik heb het script expres gemaakt in Notepad++ en niet met de tekstverwerker, omdat ik dacht dat het dan wel een echt tekstbestand zou worden, dat ik zo onder Raspbian kan gebruiken. Wat doe ik verkeerd?

uitroeptekenDeze foutmelding geeft aan dat het script Windows-regeleindes bevat. Daar kan bash niets mee. In Notepad++ kun je er makkelijk voor zorgen dat het programma niet de regeleindes (CR/LF) van Windows gebruikt, maar die van Unix (LF).

Simpel te fixen

Klik onderaan op de statusbalk van Notepad++ met de rechtermuisknop op ‘Windows (CR LF)’ en kies in het menuutje voor ‘Unix-indeling’ zodat er in de statusbalk ‘Unix (LF)’ komt te staan. Als je het script nu opslaat en onder Raspbian uitvoert, werkt het wel goed. Je kunt natuurlijk ook je bash-scripts direct in Raspbian maken met de teksteditors nano of vi. Dan heb je sowieso geen probleem.

online

Als je een bash-script (.sh) voor Linux op de pc onder Windows maakt, krijgt het automatisch de regeleindes van Windows mee en zal het onder Linux niet werken. Gebruik je onder Windows Notepad++, dan kun je dit op de statusregel eenvoudig controleren en veranderen.

Deel dit artikel

Lees ook

Direct nummer kiezen op de smartphone

Op mijn oude telefoon waarmee ik via het vaste telefoonnet belde had ik sneltoetsen waarmee ik bepaalde nummers direct kon bellen. Bestaat zoiets ook ...

Programma-instellingen openen met snelkoppeling

Ik heb mijn Windows 10-installatie ingesteld dat programma’s geen toegang hebben tot de webcam. Soms wil ik Skypen, maar dan moet ik flink klikken om ...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Jos de Vries
Lezer
Jos de Vries

Onder raspbian kun je ook de utility dos2unix installeren. Dan ben je ook van deze foutmelding af.

sudo apt-get install dos2unix