TPM 2.0 module voor Windows 11 inschakelen lukt niet, hoe kan dat?

Redactie
0

Heeft je moederbord een TPM 2.0 module voor Windows 11, maar wordt die na inschakelen niet herkend? Dat probleem kun je met de volgende tips verhelpen, zodat je toch Windows 11 kunt installeren. 

Dit probleem kan voorkomen bij een gebruikte pc waarvan de TPM 2.0 module niet de juiste firmware heeft. Ook bij nieuwe pc’s kan het voorkomen dat een firmware update voor de TPM module nodig is. Dat kun je als volgt oplossen.

TPM 2.0 module wordt herkend als TPM 1.2

Vooral bij computers van Dell, Fujitsu, HP en Lenovo (uit circa 2015-2018) zitten TPM 2.0-modules die via firmware-updates konden worden ‘gedowngraded’ naar TPM 1.2-compatibiliteit. Het gaat daarbij vooral om zakelijke lap­tops en kantoor-pc’s met Intels vPro-technologie die onder Windows 7 moesten worden gebruikt.

als de TPM 2.0 module niet wordt gevonden of herkend als TPM 1.2 zal de PC Healt Check-app dat aangeven

Wordt de TPM-module helemaal niet gedetecteerd of verkeerd herkend als TPM 1.2?

Je kunt niet met zekerheid zeggen of een TPM op een ouder moederbord functioneert als een TPM 2.0 door alleen maar te kijken naar de typeaanduiding. Als Windows de module herkent als TPM 1.2, is waarschijnlijk een upgrade nodig. De PC Healt Check-app van Microsoft laat dit al zien voordat je Windows 11 installeert.

TPM upgraden via firmware

Bij Dell en HP zijn er ondersteuningswebsites met tips en links naar firmware-updates om de TPM 2.0-functie weer te activeren. Bij Fujitsu en Lenovo konden we geen informatie of firmwaredownloads (meer) ­vinden.

Ook als je een ander merk pc hebt kun je soms updates vinden voor de TPM-module die hem (weer) TPM 2.0-compatibel maakt.


Ontvang gratis informatie en tips over TPM en Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Firmware-upgrade voor TPM 2.0 module moet kloppen

De firmware-updates moeten precies passen bij het betreffende systeem, enerzijds omdat er verschillende TPM-chips zijn, anderzijds omdat er afhankelijkheden zijn tussen TPM-firmware en het BIOS. Je kunt de TPM op een Fujitsu-moederbord niet aanpassen met firmware van Dell.

Als het moederbord (bijvoorbeeld bij een zelfbouw-pc) los verkrijgbaar is, kun je bij de moederbordfabrikant kijken of er BIOS-updates voor het moederbord zijn om een geïntegreerde TPM-module goed als TPM 2.0 te laten werken. Ook in dat geval moet het model exact overeenkomen.

TPM updaten

Let op: voordat je de TPM-firmware of BIOS met fTPM-functie bijwerkt, moet je de instructies van Microsoft voor die procedure volgen. Dat is belangrijk als die al is geactiveerd en je dus een actieve TPM wijzigt.

Afhankelijk van de configuratie moet je de BitLocker-versleuteling voor harde schijven en ssd’s mogelijk eerst nog resetten, omdat je anders geen toegang meer kunt krijgen tot de gegevens die erop zijn opgeslagen.

Kan ik een losse TPM-module als alternatief gebruiken?

Je hebt meer nodig dan alleen een TPM 2.0 module

Vergeet niet dat Windows 11 meer systeemeisen heeft dan alleen TPM 2.0. Zo moet je bijvoorbeeld ook een ondersteunde processor voor Windows 11 hebben.

Als je geen TPM 2.0 kunt krijgen of aan andere systeemeisen niet voldoet, zijn er trucs om toch Windows 11 te installeren. Meer informatie over Windows 11 en praktische workshops vind je in de Windows 11 special:

Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Wilde je graag Chat GPT gebruiken maar kreeg je de melding 'Chat GPT is at capacity right now'? Het kan vervelend zijn om te horen dat Chat GPT niet w...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoon volume automatisch verandert in Windows 10 en Windows 11. In deze hotline geven we je twee o...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er