Microsoft Defender blokkeert app

Daniel Dupré
0

Toen ik onlangs een programma wilde starten dat ik van een in principe betrouwbare bron had gedownload, verscheen de foutmelding dat Microsoft Defender de start van een onbekende app had verhinderd. Vormt dat echt een bedreiging voor mijn computer? Ik heb ook Kaspersky Internet Security geïnstalleerd, maar die had geen problemen met de software. Wat is wijsheid?

Het bericht betekent dat de SmartScreen-service van Microsoft Defender, de virusscanner van Microsoft, geen informatie heeft over de betrouwbaarheid van het bestand. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het bestand net nieuw is verschenen en je een van de eerste personen bent die het probeert te openen. Als SmartScreen een producent vermeldt, dan is het bestand digitaal ondertekend.

Zekerheid met VirusTotal

 

VirusTotal

Als je een bestand of applicatie niet helemaal vertrouwt, kun je het controleren op VirusTotal.

Als de virusscanner geen melding geeft, hoef je je geen zorgen te maken. Als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, kun je het bestand altijd nog controleren met de online scanservice van VirusTotal. Daar kun je een bestand uploaden, die online wordt gescand op mogelijke virussen of malware. Als het bestand schoon blijkt te zijn, kun je het met zeer grote waarschijnlijkheid veilig gebruiken.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Meer handige tips lees je in c't magazine juni/2021

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Hoe snel draait een harde schijf

Ik heb gehoord dat sommige harde schijven niet met de snelheid draaien die de fabrikant opgeeft, maar sneller. Kan ik er achter te komen hoe snel een ...

Webcam-instellingen in Microsoft Teams onvindbaar?

Ik heb een goedkope webcam gekocht om in Teams te videobellen. Het beeld is alleen  veel te donker en ik kan geen manier vinden om de helderheid of kl...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er