AMD Ryzen blokkeert handtekening

Daniel Dupré
0

Onlangs heb ik een nieuwe computer aangeschaft en nu lukt het me niet meer om e-mails in Outlook met mijn digitale certificaat te ondertekenen. Het helpt ook niet om een ander profiel te gebruiken of om Office opnieuw te installeren.

AMD Ryzen 3000 verkrijgbaarheid Linux probleem Systemd

Als er in je nieuwe pc een AMD Ryzen-cpu zit, is het mogelijk dat de chipset-driver daar indirect de oorzaak van is. Wanneer je die driver installeert, maakt AMD namelijk soms een nieuw digitaal handtekeningalgoritme (SHA224) aan in het register, samen met een corresponderende Crypto Service Provider (CSP). Het komt dan wel eens voor dat daarbij iets misgaat. De bijbehorende DLL wordt dan niet aangemaakt, waardoor de CSP niet werkt.

Office controleert bij de digitale handtekening alle geïnstalleerde algoritmen en probeert de desbetreffende CSP te laden. De ontbrekende DLL laat de boel crashen met een weinig specifieke foutmelding dat er iets is misgegaan en dat je Outlook opnieuw moet starten. Dat gebeurt ook wanneer SHA224 en de AMD-provider voor de ondertekening helemaal niet nodig zijn.

Je moet controleren of de registersleutel

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControl Set\Control\Cryptography\Providers\AMD Provider

wel op je systeem staat, maar de toegewezen DLL

C:\Windows\system32\amdumcsp.dll

ontbreekt. Als dat zo is, kun je proberen om de sleutel ‘AMD provider’ te verwijderen. Na een herstart van het systeem zou Outlook e-mails weer moeten ondertekenen. Zoals gebruikelijk, raden we aan dat je eerst een back-up maakt van je systeem.

 

c't magazine losse uitgave papier digitaal

 

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er