Netwerk uitschakelen in Windows 7

Daniel Dupré
0

Nadat de support voor Windows 7 begin dit jaar gestopt is, kun je beter geen Windows 7-pc’s meer het internet op laten gaan. Ik heb een pc waar ik voor verschillende doeleinden nog wel een Windows 7-installatie naast een Windows 10-installatie heb draaien. Is er een mogelijkheid om in Windows 7 te verhinderen dat het systeem verbinding met internet maakt, zonder dat ik telkens de ethernetkabel eruit moet trekken?

Je hoeft niet telkens de kabel te verwijderen, je hoeft in Windows 7 alleen de netwerkadapter maar te deactiveren van de netwerkadapter en het systeem zal geen verbinding meer kunnen maken met het netwerk – zonder dat dit enige invloed heeft op Windows 10. Want door de adapter te deactiveren, wordt niet het apparaat zelf, maar alleen de driver in Windows 7 uitgeschakeld. Daar merkt je Windows 10-installatie niets van.

Het uitschakelen van de netwerkkaart(en) is voldoende om in Windows 7 het contact met internet te verbreken.

Om de adapter te deactiveren, druk je bij Windows 7 de toetsencombinatie Windows+Pause in en klik je in het venster dat opent links op Apparaatbeheer. Klik dan op de lijst van apparaten onder Netwerkadapters met de rechter muisknop op de netwerkkaart en kies Uitschakelen in het snelmenu. Windows zal waarschuwen dat het apparaat na het uitschakelen niet meer zal werken – precies wat je bedoeling is.

Let wel op dat je niet voor de optie ‘Installatie ongedaan maken’ kiest. Windows zal na een herstart de adapter dan namelijk weer herkennen en hem opnieuw installeren. Als er nog andere netwerkadapters in je systeem beschikbaar zijn, schakel die dan op dezelfde manier uit.

 

Meer handige tips lees je in c't okt/2020

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Outlook: datum ontvangen bijlage klopt niet, hoe pas ik dat aan?

Wanneer ik vanuit Outlook een ontvangen bijlage opsla, wordt de oorspronkelijke datum vaak gewijzigd. Bij e-mails binnen het bedrijf niet. Hoe zorg ik...

Laatst gezien verbergen op Whatsapp, hoe stel je dat in?

Ik kan de gewenste optie niet zo snel vinden in WhatsApp. Hoe kan ik 'Laatst gezien' verbergen op WhatsApp, zodat anderen niet kunnen zien wanneer ik ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er