Usb-poorten met verschillende kleuren: wat betekent dat?

Alieke van Sommeren
0

vraagtekenMijn pc heeft usb-poorten van verschillende kleuren: ik zie een gele, blauwe en rode variant. Hebben die aparte kleuren een specifieke standaard betekenis?

 

 

uitroeptekenSlechts gedeeltelijk. In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.

Grote pc-fabrikanten als Dell en HP boycotten dat voorstel echter en rustten hun desktop-pc’s en notebooks uit met zwarte SuperSpeed-poorten. Nauwelijks leesbaar staat bij dergelijke poorten soms de afkorting ‘SS’ voor SuperSpeed. Usb-poorten met een gele kleur hebben vaak bijzondere laadfuncties voor smartphones en andere oplaadbare apparaten. Ze leveren vaak meer dan de bij USB 2.0 gespecificeerde 500 mA (0,5 A) en sommige poorten leveren ook stroom als de pc op stand-by staat.

usb-poorten

Gekleurde isolatoren in de usb-poorten wijzen op technische bijzonderheden. Helaas is er geen standaard voor de gebruikte kleuren.

Rode en groenblauwe (‘teal’) usb-poorten zijn gekomen met de USB 3.1-specificatie. Die bracht verder nog SuperSpeed+ (SuperSpeed Plus), met snelheden tot 10 Gb/s. Dit wordt ook wel USB 3.1 Gen. 2 genoemd (tweede generatie USB 3.1). Bij heel oude pc’s zie je ook nog wel eens witte usb-poorten. Die ondersteunen alleen USB 1.1/1.0 en verschillen qua kleur van USB-2.0-poorten (zwart). Een verplichte specificatie met betrekking tot de kleuren van usb-poorten is er echter niet. Als je het helemaal zeker wilt weten, kun je dat het beste opzoeken in de handleiding van je moederbord.

Heeft je moederbord een USB-C-poort? Die kan verschillende functies hebben.

 

Meer over

USB

Deel dit artikel

Lees ook

Zelf virusscanner testen

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überha...

Nvidia Shield TV video’s afspelen zonder stotteren

Op mijn Shield TV van Nvidia stotteren veel video’s bij het bekijken. Bij de instellingen heb ik 60 hertz al geactiveerd. Is er een manier om het stot...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er