Usb-poorten met verschillende kleuren: wat betekent dat?

Alieke van Sommeren
2

vraagtekenMijn pc heeft usb-poorten van verschillende kleuren: ik zie een gele, blauwe en rode variant. Hebben die aparte kleuren een specifieke standaard betekenis?

 

 

uitroeptekenSlechts gedeeltelijk. In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.

Grote pc-fabrikanten als Dell en HP boycotten dat voorstel echter en rustten hun desktop-pc’s en notebooks uit met zwarte SuperSpeed-poorten. Nauwelijks leesbaar staat bij dergelijke poorten soms de afkorting ‘SS’ voor SuperSpeed. Usb-poorten met een gele kleur hebben vaak bijzondere laadfuncties voor smartphones en andere oplaadbare apparaten. Ze leveren vaak meer dan de bij USB 2.0 gespecificeerde 500 mA (0,5 A) en sommige poorten leveren ook stroom als de pc op stand-by staat.

usb-poorten

Gekleurde isolatoren in de usb-poorten wijzen op technische bijzonderheden. Helaas is er geen standaard voor de gebruikte kleuren.

Rode en groenblauwe (‘teal’) usb-poorten zijn gekomen met de USB 3.1-specificatie. Die bracht verder nog SuperSpeed+ (SuperSpeed Plus), met snelheden tot 10 Gb/s. Dit wordt ook wel USB 3.1 Gen. 2 genoemd (tweede generatie USB 3.1). Bij heel oude pc’s zie je ook nog wel eens witte usb-poorten. Die ondersteunen alleen USB 1.1/1.0 en verschillen qua kleur van USB-2.0-poorten (zwart). Een verplichte specificatie met betrekking tot de kleuren van usb-poorten is er echter niet. Als je het helemaal zeker wilt weten, kun je dat het beste opzoeken in de handleiding van je moederbord.

Heeft je moederbord een USB-C-poort? Die kan verschillende functies hebben.

 

Meer over

USB

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Guus JAcobs
Lezer
Guus JAcobs

Ik heb een paarse USB kabel, wat betekend dat?

Bas urnhan
Lezer
Bas urnhan

Dan waren de zwarte op