Waarom Wi-Fi 6 beter werkt en wat de opvolgers van Wi-Fi 6 gaan bieden

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Wi-Fi 6 is de nieuwste en snelste draadloze technologie, met belangrijke verbeteringen ten opzichte van Wi-Fi 5. Het biedt een hogere doorvoer, kan meerdere clients tegelijk bedienen en werkt als bewegingsmelder in smarthomes. De Target Wake Time-functie verlengt de levensduur van mobiele apparaten. Wi-Fi 6 is verkrijgbaar voor zo’n 50 euro en is een betere keuze dan verouderde Wi-Fi 5-routers en meshsystemen.

  In dit artikel zullen we je laten zien waarom Wi-Fi 6 beter werkt en wat opvolgers gaan bieden. Denk hierbij aan Wi-Fi 7 die al dit jaar uit gaat komen maar ook al aan Wi-Fi 8.

  Waarom Wi-Fi 6 beter werkt en wat opvolgers gaan bieden


  Blijf op de hoogte omtrent alle Wi-Fi ontwikkelingen, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  6 GHz-band open voor Wi-Fi 6E gebruik

  In december 2021 heeft de Nederlandse overheid de 6GHz-band opengesteld voor publiek gebruik, wat betekent dat apparaten voor Wi-Fi 6E nu naast de traditionele 2,4 en 5 GHz-band ook gebruik mogen maken van deze band.

  Om clients op alle drie de banden tegelijkertijd te bedienen, is een derde radiomodule nodig voor wifistations. Hierdoor stijgt het energieverbruik van routers in ruststand licht, wat tegen de trend van energiebesparing ingaat.

  Wifirouters en meshsystemen op de markt met radiomodule voor 6 GHz

  Er zijn al wifirouters en meshsystemen op de markt met een radiomodule voor 6 GHz, zoals de ASUS GT-AXE11000 en Netgear Orbi RBK963S. Enkele smartphones en laptops ondersteunen Wi-Fi 6E al langer.

  Tijdens de eerste tests waren de resultaten van een omgebouwde oudere laptop verrassend genoeg niet langzamer op 6,4 GHz dan op de 5 GHz-band, zelfs over 20 meter door muren heen. Dit terwijl de laptopantennes alleen ontworpen waren tot 5,7 GHz en het transmissiesignaal dus verzwakt zou moeten worden.

  Wi-Fi 6E kan potentieel oudere wifibanden ontlasten

  Wi-Fi 6E kan potentieel de oudere wifibanden ontlasten, vooral bij mesh-wifisystemen die verschillende nodes via een draadloze backbone aan elkaar koppelen. Sommige fabrikanten slaan de tussenstap Wi-Fi 6E echter over en wachten op de volgende wifinorm voor het gebruik van de 6 GHz-band.  Nieuwe Wi-Fi 7 apparaten verschijnen waarschijnlijk binnenkort

  Waarschijnlijk verschijnen de eerste apparaten voor Wi-Fi 7, ook bekend als IEEE 802.11be, nog in 2023. Het duurde vijf jaar voordat het de werktitel Extremely High Throughput (EHT) kreeg. Wi-Fi 7 moet in de meest uitgebouwde versie bruto 23 gigabit per seconde transporteren met een radiosignaal van 320 MHz breed op 6 gigahertz, met 4096QAM-codering via acht MIMO-stromen.

  Multilink-werking en Wi-Fi 7-uitbreiding Restricted Target Wake Time

  De belangrijkste innovatie van Wi-Fi 7 is de multilink-werking. Dit betekent dat een wifibasis en een client gelijktijdige verbindingen kunnen onderhouden op verschillende radiobanden, waardoor de verwerkingscapaciteit of betrouwbaarheid wordt verhoogd. Ook wordt het makkelijker om van radiocel te veranderen.

  De Wi-Fi 7-uitbreiding Restricted Target Wake Time (r-TWT) valt binnen het toepassingsgebied van Time Sensitive Networking (TSN) van IEEE-groep 802.1. Met r-TWT mogen alleen bepaalde datadiensten op bepaalde tijdstippen uitzenden, zodat pakketten van tijdkritische diensten op tijd aankomen. Dit is interessant voor zakelijke gebruikers die voor realtime toepassingen tot nu toe waren aangewezen op dure private 5G-netwerken.

  Chipfabrikant Mediatek kondigt Wi-Fi 7-stations aan

  Chipfabrikant Mediatek heeft eind 2022 twee bouwstenen aangekondigd voor Wi-Fi 7-stations. Fabrikant TP-Link kondigde medio november 16 apparaten in vijf categorieën aan met Wi-Fi 7, waaronder wifirouters, 5G-routers, meshsystemen, zakelijke accesspoints en providerapparaten.

  De dikste wifirouter, de BE900, wordt geacht met vier Wi-Fi 7-modules op drie banden via elk vier MIMO-stromen (2,4, 2 × 5 en 6 GHz) gelijktijdig uit te zenden. De maximale bruto snelheden van de afzonderlijke blokken van 1376, 2 × 5760 en 11520 Mbit/s telt TP-Link op tot een indrukwekkende 24 Gbps. De router stuurt die wifi-overvloed naar het LAN via twee 10 Gbit/s-poorten en vier voor 2,5 Gbit/s. De router zal naar verwachting circa 700 dollar kosten en in het eerste kwartaal van 2023 in de VS verschijnen.

  Stemming over 11be-ontwerp 2.0 mislukt

  Bij de stemming in juli 2022 haalde het 11be-ontwerp 2.0 niet de vereiste 75 procent goedkeuring en moest de IEEE-werkgroep een nieuwe ronde doen. Toch werkt de fabrikantenvereniging Wi-Fi Alliance (WFA) volgens insiders al aan een testprogram

  Normalisatiekader voor Wi-Fi 8 in ontwikkeling

  De Study Group Ultra High Reliability (SG UHR) werkt aan het normalisatiekader voor de volgende wifinorm Wi-Fi 8. Tijdens de eerste vergadering in september zijn veel voorstellen ingediend.

  Standaardisatie van MIMO verdeeld over meerdere basisstations

  De multi-accesspointmodus (MIMO) verdeeld over meerdere basisstations, oorspronkelijk gepland voor Wi-Fi 7 Release 2, wordt nu standaard geacht. Hierdoor ontstaat een grote virtuele basis waarvan de antennes gericht uitzenden naar individuele clients (beamforming) of afzonderlijk naar meerdere tegelijk (MU-MIMO). Deze methode is alleen voordelig als er een aanzienlijke toename van gegevensdoorvoer is, wat krachtige hardware vereist.  Mogelijkheid tot uitzenden in het 60GHz-bereik

  Er wordt gesuggereerd dat Wi-Fi 8 ook zou kunnen uitzenden in het 60GHz-bereik, dat in veel landen vergunningsvrij gebruikt kan worden. Daarbij zou opnieuw een verdubbelde signaalbreedte kunnen worden gebruikt tot 640 MHz. Sommigen zien dat als een indirecte erkenning dat de 60GHz-normen 802.11ad en 11ay – door de WFA op de markt gebracht als WiGig – mislukkingen zijn zonder marktrelevantie.

  Een deel van de UHR-studiegroep verzette zich echter tegen de uitstap naar de 60GHz-band, omdat die eenvoudigweg niet in staat zal zijn te voldoen aan de verwachtingen van wifigebruikers.

  Volgens de tegenpartij heeft juist alleen een grotere signaalbreedte van alle verbeteringen van vorige generaties gebruikers merkbaar meer doorvoer opgeleverd. Of de superbrede 60GHz-band wordt opgenomen in Wi-Fi 8 blijft voorlopig open.

  De toekomst van WiFi: verbeteringen en standaardisatie

  De toekomst van wifi biedt nog meer verbeteringen. Sinds enige tijd wijzigen Windows, Android en iOS het MAC-adres van hun wifi-interface (MAC-adres-randomisatie), zodat apparaten en hun gebruikers niet zo makkelijk herkenbaar zijn in verschillende draadloze
  netwerken. Dat gaat met eigen methoden, maar de IEEE-groep 802.11bh (Randomized and Changing MAC Addresses) kijkt naar een overkoepelende norm.

  De Topic Interest Group (TIG) Ambient Power for IoT (AMP) onderzoekt hoe WiFi-apparaten energie uit de omgeving kunnen halen om gegevens te versturen zonder stopcontacten of batterijen. Een andere TIG richt zich op Artificial Intelligence and Machine Learning (AIML) om de automatische kanaalselectie te verbeteren.

  De komende 802.11bf-norm regelt hoe wifibasisstations veranderingen in de omgeving kunnen afleiden uit veranderingen in het radiokanaal. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld te bepalen hoeveel mensen er in een kamer zijn en of iemand gevallen is. Een van de taken van 11bf is ook om ongewenste spionage via sensing te vermijden.

  Of uit de TIG-werkzaamheden nieuwe normen voortkomen, wordt besloten wanneer de eindverslagen beschikbaar zijn.

  Wifigeneraties

  Conclusie

  Wi-Fi 6 is inmiddels ruimschoots beschikbaar, maar zal zijn voordelen pas ten volle kunnen benutten naarmate die beschikbaarheid nog meer toeneemt.

  Als je een oude router of repeater wilt vervangen, kun je nu beter niet meer naar het verouderde Wi-Fi 5 kijken.

  Wi-Fi 7 zal vanaf 2023 niet alleen nog meer snelheid bieden, maar ook slimme nieuwe functies hebben die zorgen voor stabielere wifiverbindingen en realtime gegevensoverdracht.  Blijf op de hoogte omtrent alle Wi-Fi ontwikkelingen, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Meer over

  NetwerkenWifi

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Windows 11 herstelpunt maken: waarom het belangrijk is en hoe het moet

  Je kunt later je computer terugzetten naar een eerdere, goed werkende situatie door een herstelpunt te maken in Windows 11. Wij laten je zien hoe je d...

  Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

  OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er