Creators Update Windows 10: Alle nieuwe functies op een rij

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Vanaf morgen kan iedereen met de volgende grote upgrade van Windows 10 aan de slag. Hij wordt aangeboden als een normale update. De zogeheten Creators Update (versie 1703) bevat aardig wat veranderingen. Maar hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de wijzigingen niet alleen voor creatievelingen interessant.

Windows 10 Creators Update

Bij de aankondiging van de Creators Update in oktober vorig jaar riep Microsoft “3D for everyone!”. De doelgroep was toen duidelijk de meer creatief ingestelde gebruiker. Voor grafische professionals kwam Microsoft bijvorobeeld met de all-in-one-pc Surface Studio op de proppen en voor particulieren werd de teken-app Paint 3D voorgesteld. Deze moderne tegel-app is de opvolger van het oeroude Microsoft Paint en beschikt nu standaard over 3D-tekenfuncties.

Gebruikers van Windows 10 krijgen de upgrade als een circa 3 GB grote download aangeboden. Na een herstart boot de pc in de installatie-omgeving Windows PE. De bestaande Windows 10 wordt naar de map windows.old verhuisd en de  nieuwe versie geïnstalleerd in C:Windows. Deze installatie erft alle geïnstalleerde programma’s, data en instellingen van de oude installatie.

Gebruik de ruimte!

Hoewel je het op het eerste gezicht misschien niet zou vermoeden, is het aantal veranderingen in de Creators Update enorm. Een belangrijke wijziging die je zomaar over het hoofd kan zien, is bijvoorbeeld de manier waarop Windows intern zijn services organiseert. Services die geen eigen uitvoerbaar bestand hebben, maar alleen uit een .dll-bestand bestaan, draaien onder het ‘Hostproces voor Windowsservices’, beter bekend als svchost.exe. Microsoft voegde daaronder altijd meerdere services samen.

Vanuit technisch oogpunt is het een compromis uit het verleden om ruimte in het even krappe als dure RAM te besparen. Maar dit compromis is nadelig voor de stabiliteit van het systeem en het in kaart brengen van problemen. Qua stabiliteit zorgt bijvoorbeeld een crashende Windows-service ervoor, dat alle andere services in hetzelfde svchost. exe-proces mee de afgrond in worden gesleurd. Het diagnosticeren van problemen is lastiger, omdat in het Taakbeheer niet is vast te stellen welke service de processor of het netwerk buitensporig belast. Daar kom je dan pas achter via de Broncontrole.

In de Creators Update verandert dit voor pc’s die genoeg werkgeheugen hebben. Zodra de 64-bit versie van Windows meer dan 3,5 GB RAM tot zijn beschikking heeft, krijgen de meeste services hun eigen svchost.exe. In de praktijk leidt dat tot een iets hoger geheugengebruik. Ons experiment met een eenvoudige virtuele machine wees uit dat het om ongeveer 50 tot 100 MB extra gaat. In het Taakbeheer ga je van ongeveer 20 naar 60 – 70 instanties van svchost.exe.

Toegankelijkheid

Microsoft heeft bij de Creators Update veel tijd gestoken in het verbeteren van de toegankelijkheid. Dat begint al bij de installatie: de Windows PE-omgeving beschikt nu ook over spraakuitvoer. Die is op te roepen met Ctrl+Win+Enter. Als het systeem op de schijf staat, kan de eerste configuratie met spraakondersteuning van de assistent Cortana worden uitgevoerd. Helaas werkt dit alleen in de Engelse, niet in de Nederlands omgeving.

In de Instellingen vind je bij de Toegankelijkheids-opties de mogelijkheid om te communiceren met een braillebeeldscherm. Daar moet je nog wel externe software voor installeren – naar keuze BRLTTY of Liblouis. Bovendien moeten een paar problemen met schema’s voor ‘Hoog contrast’ opgelost zijn. Je krijgt nu geen zwarte tekst op een zwarte achtergrond meer.

Updates

win10crea02

Vanaf Windows 10 Pro kun je Windows-updates een week lang uitstellen.

Met het idee om zowel security-updates als functionele upgrades verplicht te installeren, heeft Microsoft zich niet bij iedereen geliefd gemaakt. De Anniversary Update deed er nog een schepje bovenop doordat automatische reboots na de installatie van updates sindsdien alleen nog met heel veel moeite zijn tegen te houden.

Met de Creators Update heb je weer iets meer instelmogelijkheden. Je kunt de Gebruikstijd – het timeframe waarbinnen je pc niet automatisch mag herstarten – nu maximaal 18 in plaats van 12 uur bedraagt. Met ‘Meer meldingen weergeven’ kun je wat uitvoeriger informatie krijgen voordat er automatisch opnieuw wordt opgestart.

Als er een update met een reboot klaar staat, kun je de pc nu ook zonder het installeren van die update uitzetten en weer starten. Wacht de pc voor het updaten op een herstart, dan laat het Aan/Uit-menu naast de Slaap- en Sluimerstand ook ‘Afsluiten en bijwerken’ en ‘Opnieuw starten en bijwerken’ zien. Bovendien is een aanstaande herstart voor het installeren van een update met een snooze-functie voor drie dagen te onderdrukken.

Vanaf de Pro-versie kun je bij de ‘Geavanceerde opties’ van Windows Update instellen dat er een week lang geen updates gedownload mogen worden. Na afloop van die week moet Windows Update per se eerst een keer uitgevoerd worden voordat je hem opnieuw een week kunt uitstellen. Op die manier voorkomt Microsoft dat gebruikers te lang met een ongepatcht systeem blijven werken. Bij previewveries van de Creators Update kon dat nog met een periode van vijf weken. Het is uiteraard niet verstandig om security-updates zo lang uit te stellen.

Welterusten

Met de Nachtlamp kun je de kleurtemperatuur van de beeldschermweergave verlagen. Het beeld wordt dan afhankelijk van de instelling wat geler tot roder. Door het reduceren van het blauwaandeel zou je ’s avonds makkelijker tot rust moeten komen. Je kunt de Nachtlamp inschakelen bij ‘Systeem / Beeldscherm’. Bij ‘Instellingen voor Nachtlamp’ kun je de gewenste kleurtemperatuur bepalen. Het palet gaat van een intense rode gloed via flauw geel naar een neutrale weergave, waarbij witte vlakken gewoon wit zijn.

Als je ‘Nachtlamp instellen’ aanzet, schakelt Windows hem automatisch in en uit. Daarbij heb je de keus tussen vaste uren of een dynamische instelling van zonsondergang tot zonsopkomst.

Een kwestie van instellen

win10crea03

De middelste optie voor de telemetriedata is eruit gevlogen en Basis moet minder data versturen dan voorheen.

Ook verder verandert er bij versie 1703 aardig wat bij de Instellingen. In het menu ‘Privacy / Taken’ kun je apps wel of geen toegang tot taken geven. Bij ‘Privacy / Diagnostiek van app’ kun je instellen of apps telemetriedata onderling mogen uitwisselen. Bij ‘Privacy / Feedback en diagnose’ is de middelste telemetriedata-optie Uitgebreid verdwenen en kun je alleen nog kiezen uit Basis en Volledig. In een blogartikel van Microsoft-manager Terry Myerson wordt gezegd dat de Creators Update met de instelling Basis minder data naar Microsoft stuurt dan voorheen.

Wat daar precies mee bedoeld wordt, blijft echter onduidelijk. Er wordt nog gewoon informatie gedeeld over de geïnstalleerde hard- en software, het patchlevel en eenvoudige foutberichten. Bij de Creators Update kun je selecteren of Microsoft de telemetriedata mag gebruiken om de gebruikers tips op maat te geven.

Bij ‘Bijwerken en beveiliging / Probleem oplossen’ staan verschillende wizards voor het zoeken en oplossen van problemen (probleemoplossers), waaronder problemen met Windows Update, ‘Binnenkomende verbindingen’ en Bluetooth. Die zijn niet per se nieuw, maar stonden nog niet op een centrale plek of moesten eerst nog gedownload worden. Bij ‘Bijwerken en beveiliging / Mijn apparaat zoeken’ kun je in- en uitschakelen dat apparaten met een Microsoft-account via de webinterface van het accountbeheer te lokaliseren zijn.

Alles over het onderwerp apps staat nu in een nieuwe categorie. Als je bij ‘Apps / Apps en onderdelen’ de nieuwe optie ‘Alleen apps van de Store toestaan’ activeert, moet Windows het installeren van andere software verbieden. Bij de Release Candidate werkte dat niet betrouwbaar. Installatiepakketten die rechtstreeks met Edge gedownload werden, werden altijd geblokkeerd. Maar software die op een usb-stick stond was soms toch zonder problemen te installeren.

Vergrendelen

Bij ‘Accounts / Aanmeldopties’ kun je ‘Dynamisch vergrendelen’ activeren. Dat zorgt ervoor dat Windows de computer vergrendelt als een verbonden bluetoothapparaat buiten bereik komt. Dat werkte met de Android-smartphone BQ Aquaris X5 Plus betrouwbaar. Na 30 tot 90 seconden na het verbreken van de verbinding werd de beeldschermvergrendeling actief.

De functie ‘Slim opslaan’ bij ‘Systeem / Opslag’ is een geautomatiseerde en sterk vereenvoudigde vorm van de Schijfopruiming. Op de achtergrond worden regelmatig tijdelijke app-bestanden verwijderd. Bestanden in de prullenmand worden na 30 dagen voorgoed verwijderd. Met een klik kun je ze ook meteen opruimen. Op een test-pc werden ook restbestanden verwijderd die de conventionele Schijfopruiming niet weghaalde. Toen de Schijfopruiming slechts ongeveer 5 MB aan bestanden kon verwijderen, vond ‘Nu opruimen’ nog bijna een gigabyte aan overbodige zooi.

Instellingen die met spellen te maken hebben, zijn bij Gaming terecht gekomen. Daar staan opties voor de Gamebalk, de ingebouwde screenrecorder Game DVR en het live Uitzenden naar Microsoft Beam. De nieuwe Spelmodus (die op andere plekken ook Game-modus heet) moet ervoor zorgen dat je pc zijn resources concentreert op games. Vooral met het oog op Windows Update is dat zinvol. Het op de achtergrond verwerken van binnenkomende updates vreet immers cpu-performance.

Bij de Creators Update is het themabeheer terecht gekomen bij ‘Persoonlijke instellingen / Thema’s’. Een thema kan bestaan uit achtergrondafbeeldingen en kleur, geluid en muiscursorschema’s. Het binnenhalen van nieuwe thema’s kan nu ook via de Store. Reeds aanwezige themapakketten (met de extensie .themepack) zijn met een dubbelklik te installeren en staan dan ook meteen bij het nieuwe themabeheer.

Scale me up, Scotty!

Een blijvend probleem voor Microsoft is de geschaalde weergave van oudere programma’s zodra de schalingsfactor afwijkt van 100 procent. In de praktijk dus bij elk high-res beeldscherm. Bij notebooks die met 125 of 150 procent schalen, is dat vaak nog wel te billijken, maar bij 4K-displays niet meer. Vensterweergaven raken ontwricht, letters worden vreselijk verpixeld en pictogrammen zijn alleen met een loep te onderscheiden.

Gelukkig heeft de Creators Update een nieuwe schalingsoptie. Die staat bij de Eigenschappen van een programma of een snelkoppeling op het tabblad Compatibiliteit bij ‘Gedrag van hoge DPI-schaalbaarheid negeren’ en heet ‘Systeem (uitgebreid)’.

Volgens ons verbetert die optie de weergave niet altijd, maar verknoeit die het beeld alleen op een andere manier. De harddisk-tool WinDirStat krijgt wel duidelijk leesbare letters en ook de lay-out klopt, maar de grafische schijfweergave is veel te donker. Het luidsprekersimulatieprogramma BoxSim 1.20 tekent met de nieuwe optie een zuivere en goed herkenbare curve. Maar bij de module voor de crossover-frequentie vliegt de grafiek weer uit de bocht. Toch is de functie zeker zinvol. Je hebt in ieder geval een kans dat programma’s die tot nu niet goed schaalden toch goed getoond worden.

De weergave van het klassieke Configuratiescherm was sinds enkele Windowsgeneraties afhankelijk van de schalingsgraad een zooitje. Dat is eindelijk opgelost. Het Apparaatbeheer en de Logboeken en dergelijke zijn ook op een 4K-scherm nu duidelijk te lezen. Ook al zijn apparaatpictogrammen bijvoorbeeld nog erg pixelig.

Beveiligingscentrum

win10crea04

De interface van het antivirusprogramma van Windows en het overzicht voor ‘Beveiliging en onderhoud’ zitten nu bij elkaar.

Microsoft heeft de interface van de eigen antivirussoftware Defender en de overzichtspagina ‘Beveiliging en onderhoud’ omgebouwd en in een moderne app gezet. Het ‘Windows Defender-beveiligingscentrum’ combineert Defender, Windows Firewall, de instellingen voor SmartScreen en de Gezinsopties met het ‘Ouderlijk toezicht’. Daarnaast laat het een soort statusoverzicht zien dat aangeeft of Windows Update actief is, Windows genoeg vrije ruimte heeft en of alle benodigde drivers geïnstalleerd zijn.

De startpagina van het Windows Defender- beveiligingscentrum toont de status van alle beveiligingsfuncties op een rijtje – in het ideale geval met alleen maar groene vinkjes. Maar helemaal compleet is de app niet: alle Defender-functies zijn er wel mee aan te sturen, maar veel firewall-opties moeten net als voorheen via het menu van het klassieke Configuratiescherm aangepast worden – waaronder specifieke app-regels.

Erg handig

win10crea05

Een VPN-verbinding is bij de Creators Update rechtstreeks vanuit de sneltoegang te maken en verbreken.

Op sommige plekken heeft Microsoft de bediening verbeterd op kleine maar essentiële details. Het intypen van een pincode op het vergrendelscherm werkt nu bijvoorbeeld onafhankelijk van de NumLock-stand van het cijferblok.

Een LAN-verbinding is nu ook als een verbinding met een datalimiet in te stellen. Dat kon voorheen alleen bij mobiele netwerken en wifi’s. Met deze optie weet Windows dat de verbinding maar een beperkt datavolume heeft, zodat grote patches en app-updates niet automatisch gedownload worden.

Als je in Windows 10 een verbinding met een VPN wilde maken, moest je meer moeite doen dan bij Windows 8.1.

De VPN-verbinding was via de netwerkinformatie bij het pictogram op de Taakbalk wel makkelijk aan te klikken, maar dan opende het VPN-menu de instellingen en moest je nog een keer klikken om de verbinding te maken. Die omweg hoeft nu niet meer. De verbinding met een VPN is rechtstreeks via het snelmenu te maken.

Zo gebeurt er op meerdere plekken van alles en heeft Microsoft oeroude tools nieuwe functies gegeven. De Register- editor heeft een adresbalk gekregen waar je ook met copy-paste paden in kunt voeren. Met afgekorte padnamen als HKLM voor HKEY_LOCAL_MACHINE kan de adresbalk echter niets. Daarnaast kun je bij Beeld het lettertype veranderen.

Win+X minder makkelijk

win10crea07

Lang verwacht: de Register-editor heeft nu een adresbalk waarmee je kunt kopiëren en plakken.

Sinds Windows 8 is het zogeheten Win-X-menu een praktisch beginpunt voor belangrijke systeemfuncties als het systeembeheer, de Opdrachtprompt, Logboeken en meer. Bij de Creators Update hebben sommige items een nieuwe invulling. ‘Programma’s en onderdelen’ heet nu ‘Apps en onderdelen’. Als je daarop klikt, kom je niet meer bij het klassieke Configuratiescherm, maar bij de nieuwe Instellingen. Daar verlies je niet veel aan.

Normale desktopprogramma’s kun je hier ook installeren en weer verwijderen. De weergave is echter niet zo compact en overzichtelijk als bij het Configuratiescherm. Met name als er veel desktopprogramma’s geïnstalleerd zijn, blijf je aan het scrollen. De klassieke ‘Programma’s en onderdelen’ is net als voorheen bij de instellingen voor ‘Apps en onderdelen’ op te roepen als ‘Programma’s en functies’ bij ‘Verwante instellingen’. Microsoft zal die mogelijkheid er vroeger of later ongetwijfeld uitgooien.

Energiebeheer

win10crea06

De eerste configuratie probeert de vrijgevige privacy-instellingen niet meer via de Express-instellingen langs je heen
te sluizen.

Lastiger is dat het item ‘Energiebeheer’ van het Win-X-menu nu uitkomt bij ‘Energiebeheer en slaapstand’ in de categorie Systeem van de Instellingen. Uitgebreide energie-instellingen, de snelstartmodus enzovoort kun je nog steeds alleen aanpassen bij het Energiebeheer van het klassieke Configuratiescherm. Hetzelfde geldt voor het menu-item Netwerkverbindingen, waarmee je op de Status-pagina van ‘Netwerk en internet’ terechtkomt.

Het Win-X menu-item Systeem komt uit bij ‘Instellingen / Systeem / Info’. De informatie die daar staat doet niet onder voor wat er bij het klassieke Configuratiescherm stond. Helaas ontbreken koppelingen naar de ‘Instellingen voor externe verbindingen’, ‘Systeembeveiliging’ en ‘Geavanceerde systeeminstellingen’.

Microsoft had daar onderaan makkelijk snelkoppelingen naar kunnen maken. In plaats daarvan opent na het klikken op ‘Systeeminfo’ het klassieke Configuratiescherm, van waaruit je die functies kunt oproepen. Die onzin is een typisch voorbeeld van het continue ombouwproces in Windows 10 en leidt tot inconsistenties en verdubbelingen in de bediening.

Als goede laatste zijn de items Opdrachtprompt en ‘Opdrachtprompt (administrator)’ vervangen door snelkoppelingen naar PowerShell. Die wijziging is zonder al te veel moeite weer terug te draaien. Deactiveer in de instellingen bij ‘Persoonlijke instellingen / Taakbalk’ de optie ‘Opdrachtprompt vervangen door Windows Powershell in het menu als ik met de rechtermuisknop op de startknop klik of als ik op de Windows-toets + X druk’. Veel duidelijker kan een optie niet zijn.

Edgy Edge

win10crea08

Edge kan alle tabbladen van een browservenster opzij zetten om later te lezen.

Microsofts browser Edge is een van de troetelkindjes van het concern. Zo zeer zelfs dat Microsoft af en toe redelijk irritante manieren gebruikt om andere browsers als Chrome en Firefox buitenspel te zetten. Bij de Creators Update heeft Edge een paar nieuwe functies gekregen.

Linksboven zitten twee nieuwe pictogrammen. De rechtse daarvan, ‘Deze tabbladen opzij zetten’, schuift alle openstaande tabbladen opzij om later te lezen en sluit ze dan. Het linker pictogram ‘Tabbladen die u apart heb gezet’ toont de opgeslagen tabbladen in een uitklapmenu, waarmee je ze makkelijk kunt herstellen of verwijderen. In principe gaat het om tijdelijke bookmarks.

Het is te prijzen dat Microsoft er nu ook voor gekozen heeft om Flash-content in de browser niet meer automatisch af te spelen. Als een website de Flashplug- in nodig heeft, wijst Edge daarop en biedt aan om het Flash-element met een muisklik te activeren. Daarnaast laat Edge nu ook e-books in het ePub-formaat zien. Dat heeft een eenvoudige reden: Microsoft wordt ook boekhandelaar – in de Amerikaanse Store staan inmiddels al e-books.

Kleine dingen

Microsoft staat niet bekend om zijn visuele en functionele overvloed. Bij het downloaden van apps krijg je een voortgangsbalk te zien waarvan je de achtergrond- en accentkleur zelf kunt definiëren met RGB-waarden. Als je een wifi-verbinding handmatig uitzet, kan die zichzelf weer na een, vier of 24 uur inschakelen. Gebruik je Hyper-V (vanaf Windows 10 Pro), dan kun je met een wizard bij de Hyper-V-Manager snel een nieuwe virtuele machine aanmaken.

In het startmenu is de lijst met alle apps standaard te verbergen. Het menu laat bij het openen dan alleen de tegels zien en voegt de app-lijst na een muisklik toe. Dat is voor desktop-pc’s wellicht zinloos, maar op een tablet kan dat de overzichtelijkheid wel verbeteren. Het startmenu heeft bovendien een functie die bezitters van een Windows-smartphone allang kennen: de tegels zijn in tegelmappen te zetten. Als die gesloten zijn, tonen ze miniatuurweergaven van de app-tegels erin. Na een klik klappen de tegels uit tot volle grootte.

De tekenblokfunctie Windows Ink heeft een paar uitbreidingen gekregen. Het gummetje kon alleen hele penstreken verwijderen en deed daardoor niet helemaal wat je ervan verwachtte. Er zijn nu twee nieuwe gummetjes die dat alsnog kunnen. Nieuw is een cirkel met een hoekmeetfunctie. De lineaal is nu met kleinere stapjes te draaien.

De curieuze fout bij de Anniversary Update waarbij de Schijfopruiming in sommige gevallen 4 terabyte aan opslagruimte leek te kunnen winnen is verholpen. Dat was onafhankelijk van hoe groot de harde schijf daadwerkelijk was.

Uit de doos

De eerste configuratie van een nieuwe Windows-installatie, ook wel de out-of-the-box experience (OOBE) genoemd, krijgt sinds Windows 8 al kritiek. Afhankelijk van de versie proberen de dialogen je minder of meer opdringerig ertoe te verleiden een Microsoft-account aan te maken en te gebruiken. Dat maakt het wel makkelijker, maar leidt ook tot meer privacy-risico’s. Hetzelfde geldt voor de Express-instellingen. Zonder dat duidelijk wordt wat ermee bedoeld wordt, wordt bijvoorbeeld de meest uitgebreide telemetriedata-instelling geactiveerd en de locatiebepaling ingeschakeld.

Bij de Creators Update heeft Microsoft de OOBE-dialogen geheel herzien. En komt daarbij gedeeltelijk tegemoet aan privacy-bedenkingen. Alle twijfelachtige opties zijn net als voorheen standaard ingeschakeld, maar die verbergen zich niet meer achter de Express-instellingen. Je krijgt dan ook telkens een lijst te zien van opties met schakelaars. Op andere plekken – bijvoorbeeld bij de vraag of je een Microsoft- of een lokaal account wilt gebruiken – is er inhoudelijk niets gewijzigd.

Conclusie

De opties voor Windows Update zijn nog steeds niet optimaal. Dat was bij eerdere versies van Windows 10 zelfs beter: bij de November-update (versie 1511) kon je voor een herstart altijd zelf nog beslissen wanneer je dat wilde laten doen. In plaats van steeds meer opties toe te voegen, had Microsoft er goed aan gedaan om gebruikers eindelijk te geven wat ze willen: volledige controle over waar en wanneer je pc herstart.

Al met al is de Creators Update een geslaagde doorontwikkeling. Versie 1703 verhelpt veel problemen waar je bij Windows 10 tot nu toe niet verder mee kwam. Functies die er al lang in hadden moeten zitten worden nu toegevoegd, zodat Windows 10 steeds meer een compleet totaalpakket wordt.

(Jan Schüßler / Noud van Kruysbergen)

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Smart App Control: Windows 11 beveiligingsfunctie met beperkingen

De beveiligingsfunctie Smart App Control die bij de 2022-update geïntroduceerd is, moet Windows 11 eindelijk veilig maken. Het concept kan werken, maa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Antoinette
Lezer
Antoinette

Ik heb helemaal niets aan de nieuwste update Creator. De keuze in grootte van de letters is alleen 100% en 125%. Vroeger kon ik onder persoonlijke instellingen het lettertype, de -grootte (variërend van 8 t/m 14, 16 enz.) en gewoon of vet aanpassen per onderdeel (menu, balk enz.) 100% is te klein, 125% is te groot. Voor mij is de toegankelijkheid sterk achteruit gegaan.

Gielen
Lezer
Gielen

Na update Creators.
Hoe kan ik terug naar een volledig scherm kijken. Nu is het scherm in 2 horizontale delen verdeeld. Bovenaan een klein scherm met een tabblad dat apart kan worden gezet. Hoe krijg ik terug een volledig scherm? Kan ik de mogelijkheid om tabbladen apart te zetten uitschakelen?

Peter
Lezer
Peter

Rechtermuis Start, optie “configuratiescherm” is verdwenen na update

Margot de Visser
Lezer
Margot de Visser

Heb een update gedaan, nu heb ik een half scherm, kan nergens meer bij, de werkbalk staat buiten bereik

Benno Luijten
Lezer
Benno Luijten

Links onder zoeken in windows klikken en dan configuratiescherm intoetsen, dan kom je weer in de configuratiescherm.

R p oudman
Lezer
R p oudman

Vreselijke update. Heb nu hoogcontrast in windowshelp en configuratie gedeelte. Lettertype is minder scherp. Grafisch ook vele malen slechter. Wazige afbeeldingen. En niets is terug te draaien. Wil mijn oude instellingen terug en geen hoogcontrast op de gekste plekken. Balen balen balen