Asus ROG Rapture GT-AXE11000 – review

Elwin Hodžić
0

In deze review kijken wij naar een (gaming)router, namelijk de Asus ROG Rapture GT-AXE11000. Deze router beschikt over een 6GHz-band. Wij van de c’t redactie werden verrast door de hoge snelheden die deze (gaming)router leverde.

 

Asus ROG Rapture GT-AXE11000

Asus ROG Rapture GT-AXE11000

 

Functies

De GT-AXE11000 zit vol met functies, denk hierbij aan: mesh wifi, bescherming tegen malware, ouderlijk toezicht, prioriteit voor gaming-verkeer, Open NAT en meerdere VPN-verbindingen. Wij concentreerden ons op Wi-Fi 6E. Met een notebook met Intels AX210-module maten we een zeer hoge doorvoer van iets minder dan 1,5 Gbit/s.

Bereik

In de 2,4 GHz-band was de doorvoer lager (veel smaller radiokanaal) en zagen we 370 Mbit/s. Op 20 meter lag de nettosnelheid slechts iets onder het niveau van de hoge banden. Iets wat wij echter als merkwaardig en irritant hebben ervaren is dat ondanks de geactiveerde DFS-kanalen, gebruikte deze router altijd alleen het onderste 5 GHz-kanaalblok.


Ontvang gratis informatie en tips over (gaming)routers, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Aansluitingen en configuratie

De Asus ROG Rapture GT-AXE11000 heeft een 2,5 Gbit/s-netwerkpoort en vijf gigabit-netwerkpoorten. Of je nu de Asus-app of browser gebruikt voor de configuratie: beide wizards vergeten IPv6, het gastnetwerk, WPA2+3 en de optionele 160 MHz in de 5GHz-band. De NAS-functie profiteert van de 2,5Gbit/s-netwerkpoort en leverde grote bestanden vanaf een usb-ssd met 150 MB/s en schreef met 130 MB/s. De kleine configuratie-foutjes zijn vervelend, maar als je daar niet wakker van ligt, krijg je een krachtige router met fikse wifi-prestaties in alle radiobanden.

Conclusie

Al met al kan er geconcludeerd worden dat dit een (gaming)router is met veel opties en flinke performance. Hierbij staat er wel tegenover dat deze (gaming)router niet voor iedereen weggelegd is door de (hoge) prijs. Ben jij iemand die het maximale uit je wifi netwerk wilt halen, dan is deze (gaming)router wellicht wel wat voor jou. Ben je toch van mening dat deze (gaming)router niet past bij jouw behoeftes, kijk dan eens bij onze andere reviews van andere routers!

Asus ROG Rapture GT-AXE11000 – review – plus- en minpunten

+ Flinke performance
+ veel opties zoals bijvoorbeeld meerdere VPN-verbindingen en open NAT.
Niet voor iedereen weggelegd door de relatief hoge prijs en configuratie-missers

Asus ROG Rapture GT-AXE11000 specificaties

FabrikantAsus, asus.nl
wifi3 × Wi-Fi 6 (4), simultaan triband, WPA3, WPS
aansluitingen6 × RJ45 (5 × gigabit, 1 × 2,5 Gbit/s), 2 × USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s)
wifi 2,4 GHz dichtbij/20m372 / 230–252 Mbit/s
wifi 5 GHz dichtbij/20m1427 / 252–321 Mbit/s
wifi 6 GHz dichtbij/20m1467 / 276–337 Mbit/s
Shoplink en prijsCoolblue,  circa 600 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 07, 2022, pagina 22.)

Lees meer over routers en netwerken in c't 05/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er