Met eSIM als vervanger voor de conventionele simkaart kan mobiele telefonie goedkoper worden, wordt het wisselen van provider makkelijker gemaakt en is het gepruts met minuscule simkaarten eindelijk overbodig.
Simkaarten die in apparaten moeten worden gestoken, dreigen uit te gaan sterven. In de loop der decennia zijn ze al gekrompen van creditcardformaat naar mini- en microformaat, en tegenwoordig zijn ze als nanosim niet groter dan een vingernagel. Binnenkort kunnen ze echter helemaal verdwijnen.
eSIM vervangt fysieke kaart
Dat wordt mogelijk gemaakt door de eSIM, die eigenlijk al zeven jaar bestaat. Hij vervangt de fysieke simkaart door een kaart die permanent in het toestel gesoldeerd zit. De eSIM bevat dezelfde gegevens als een conventionele simkaart. Die gegevens kunnen via een internetverbinding gedownload worden, op de eSIM worden opgeslagen en vervolgens op precies dezelfde manier worden gebruikt als met een conventionele simkaart.
Introductie gaat te traag
Tegen 2025 zal ongeveer een derde van de smartphones die wereldwijd in gebruik zijn, verbinding maken via eSIM, voorspelt de GSMA, de wereldwijde brancheorganisatie van mobiele providers. Eigenlijk zou dat een prima zaak zijn voor klanten en aanbieders. Providers kunnen tijdrovende postverzending uitsparen en klanten kunnen een nieuwe simkaart meteen in gebruik nemen – zelfs wanneer ze online bestellen. Maar op de een of andere manier lijkt de omschakeling naar deze nieuwe technologie niet zo van de grond te komen.
High-end smartphones hebben e-SIM
Alleen high-end smartphones hebben al minimaal een eSIM ingebouwd – bij Google is dat bijvoorbeeld vanaf de Pixel 3 en bij Apple wordt bij alle huidige modellen ook een tweede eSIM gebruikt.
Bij Samsung is de eSIM alleen te vinden in de toptoestellen, momenteel bijvoorbeeld in de Galaxy Note 20 en de huidige Galaxy S21 5G.
Bij Huawei zijn het de P40- en P40 Pro-modellen. De nieuwste vlaggenschepen van OnePlus hebben daarentegen geen eSIM. Oppo en Xiaomi bieden helemaal geen modellen met eSIM.
Je kunt eSIM’s ook vinden in sommige tablets, met name de huidige iPad-modellen, en in high-end zakelijke laptops. Fabrikanten bouwen ze ook graag in wearables in, zoals de Apple Watch en de Samsung Galaxy Gear S2. In principe kan een eSIM worden ingezet in elk apparaat dat is uitgerust met toegang tot een mobiel netwerk.
e-sim is nog niet zo universeel als een kaartje. De provider moet het profiel voor je telefoon in zijn systeem hebben opgenomen.
Met mijn pixel telefoon was dat elende. T-mobile ondersteunt die in NL dus nu niet omdat die telefoon in NL niet direct verkocht wordt. Vodafone werkt wel.
Bedankt voor het delen van je ervaring Iwan. Providers moeten je specifieke model toestel ondersteunen en dat lijken ze vooral op orde te hebben voor Apple en Samsung. Als je met een bepaald model en provider goede of juist slechte ervaringen hebt, deel ze dan vooral hier.