eSIM vervangt de simkaart en maakt wissel provider eenvoudiger

Marco den Teuling
2

Met eSIM als vervanger voor de conventionele simkaart kan mobiele telefonie goedkoper worden, wordt het wisselen van provider makkelijker gemaakt en is het gepruts met minuscule simkaarten eindelijk overbodig.

Simkaarten die in apparaten moeten worden gestoken, dreigen uit te gaan sterven. In de loop der decennia zijn ze al gekrompen van creditcard­formaat naar mini- en microformaat, en tegenwoordig zijn ze als nanosim niet groter dan een vingernagel. Binnen­kort kunnen ze echter helemaal verdwijnen.

SIM kaarten

eSIM vervangt fysieke kaart

Dat wordt mogelijk gemaakt door de eSIM, die eigen­lijk al zeven jaar bestaat. Hij vervangt de fysieke simkaart door een kaart die permanent in het ­toestel gesoldeerd zit. De eSIM bevat dezelfde gegevens als een conventionele simkaart. Die gegevens kunnen via een internetverbinding gedownload worden, op de eSIM worden opgeslagen en vervolgens op precies dezelfde manier worden gebruikt als met een conventionele simkaart.

Introductie gaat te traag

Tegen 2025 zal ongeveer een derde van de smartphones die wereldwijd in gebruik zijn, verbinding maken via eSIM, voorspelt de GSMA, de wereldwijde branche­organisatie van mobiele providers. Eigenlijk zou dat een prima zaak zijn voor klanten en aanbieders. Providers kunnen tijdrovende postverzending uitsparen en klanten kunnen een nieuwe simkaart met­een in gebruik nemen – zelfs wanneer ze online bestellen. Maar op de een of andere manier lijkt de omschakeling naar deze nieuwe technologie niet zo van de grond te komen.

High-end smartphones hebben e-SIM

Alleen high-end smartphones hebben al minimaal een eSIM ingebouwd – bij Google is dat bijvoorbeeld vanaf de Pixel 3 en bij Apple wordt bij alle huidige modellen ook een tweede eSIM gebruikt.

Bij Samsung is de eSIM alleen te vinden in de toptoestellen, momen­teel bijvoorbeeld in de Galaxy Note 20 en de huidige Galaxy S21 5G.

Bij Huawei zijn het de P40- en P40 Pro-modellen. De nieuwste vlaggenschepen van OnePlus hebben daarentegen geen eSIM. Oppo en Xiaomi bieden helemaal geen modellen met eSIM.

Je kunt eSIM’s ook vinden in sommige tablets, met name de huidige iPad-modellen, en in high-end zakelijke laptops. Fabrikanten bouwen ze ook graag in wearables in, zoals de Apple Watch en de Samsung Galaxy Gear S2. In principe kan een eSIM worden ingezet in elk apparaat dat is uitgerust met toegang tot een mobiel netwerk.


eSIM simkaart


Geen SIM-kaartslot heeft voordelen

De eSIM heeft een groot voordeel voor fabrikanten van apparatuur: ze hoeven niet langer rekening te houden met een simkaartslot. Als alle openingen aan de buitenkant voor het opladen, de hoofdtelefoonaansluiting en het simkaartslot worden weggelaten, kan een smartphone veel makkelijker en goedkoper stof- en waterdicht gemaakt worden.

Zo’n simkaartslot (tray) is ook gevoelig voor mecha­nische defecten. Klanten die de kaarten verkeerd in het toestel steken of onnauwkeurig afgeknipte kaarten met de hand in het toestel duwen, kunnen ze daardoor beschadigen, maar ook slijtage is soms funest.

Mogelijkheden van eSIM

De eSIM biedt ook nieuwe mogelijkheden voor aanbieders van mobiele telefonie en voor consumenten. Nieuwe klanten kunnen direct na het ondertekenen van een online contract online gaan. Simkaartprofielen worden aangemaakt op het moment dat dit nodig is en worden binnen enkele seconden overgezet naar de eSIM in het toestel van de klant.

Als een apparaat verloren gaat, is het vervangende apparaat onmiddellijk klaar voor gebruik nadat de eSIM-gegevens geüpload zijn, zonder dat eerst een vervangende fysieke simkaart nodig is.

Geen contacten bewaren

Op de eSIM kun je overigens niet je telefoon­contacten bewaren, zoals bij fysieke simkaarten. Maar dat is bij een provider- of simkaartwissel toch al niet de beste plek voor contactgegevens.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Internet of Things met eSIM

Het is ook een must voor IoT-apparaten. Bij systemen die diep in industriële installaties, huishoudelijke apparaten of auto’s zijn ingebed, kun je niet zomaar een simkaart verwisselen. De eSIM maakt het niet alleen mogelijk om dat contactloos te doen, maar uiteindelijk zelfs volledig automatisch – indien nodig in samenwerking met de provider.

Bij IoT-toepassingen is het gebruik van eSIM’s op dit moment al populair en de markt groeit snel naarmate meer en meer apparaten gebruik maken van een internetverbinding.

eSIM profielen

De geheugeninhoud van de fysieke simkaart bevat de IMSI (International Mobile Subscriber Identity), oftewel het serienummer van de simkaart, en informatie over het bijbehorende netwerk. Bij eSIM worden die gegevens opgeslagen in een profiel. Een eSIM kan er verschillende opslaan, en de gebruiker kan tussen de profielen heen en weer schakelen.

Als je dus bijvoorbeeld je eSIM-profiel niet nodig hebt terwijl je op vakantie bent en ter plaatse een prepaid contract afsluiten met een eSIM, kun je het profiel van je provider­netwerk deactiveren en in plaats daarvan het profiel van het lokale netwerk laden en activeren. Terug thuis kan het vakantieprofiel worden gedeactiveerd en het opgeslagen thuisprofiel weer worden geactiveerd. Een dataverbinding is daarvoor niet nodig, een dergelijke profielwijziging vindt lokaal op het toestel plaats.

Er kan echter maar één profiel tegelijk actief zijn in een eSIM. Dualsim-toestellen vereisen dus nog steeds een fysieke simkaart naast de eSIM, er zijn nog weinig toestellen met twee eSIM’s  op de markt.

eSIM voor authenticatie en toegang

Het gebruik van een eSIM voor authenticatie, bijvoorbeeld voor toegangspoortjes, apparatuur of beveiligde netwerken, zou de belangstelling nog kunnen aanwakkeren. Daar wordt hier in Europa ook al mee geëxperimenteerd. De technologie zou meer authenticatiefuncties via eSIM mogelijk maken, zoals een elektronisch rijbewijs of tokens voor vergrendelings­systemen.

Ook zakelijk kan eSIM voordelen bieden, zoals beheer van grote aantallen bedrijfsabonnementen.

eSIM, de provider kiezen

De aanbieders van mobiele telefonie zijn nog bezig eSIM in hun aanbod te verwerken en een paar providers bieden die mogelijkheid.

T-mobile

Bij T-Mobile heb je de mogelijkheid om je huidige simkaart in te wisselen voor een eSIM of een abonnement met eSIM te bestellen. Het eerste kan via de online persoonlijke pagina, bij een abonnement kun je kiezen voor sim-only (voor tablets of telefoons) of een ­combinatie van eSIM en toestel.

T-mobile biedt in combinatie met eSIM twee modellen iPad, verschillende Samsung- en Apple-smartphones en een enkele tele­foon van een ander merk (Oppo Find X3 Pro).

KPN

Bij KPN kun je kiezen uit verschillende Apple- en Samsung-smartphones en tablets in combinatie met eSIM. Ook een bestaand abonnement verlengen met een eSIM is mogelijk. Je betaalt voor de eSIM-optie niets extra. Dat lijkt logisch, omdat providers geen fysieke producten hoeven te beheren en opsturen, maar providers prijzen eSIM wel aan als een premium-optie.

Orange en Proximus

Orange en Proximus bieden in België een vergelijkbare keuze aan eSIM-toestellen (Samsung en ­Apple) en opties.

 


Simkaart activeren

eSIM provider wissel

Bij een eSIM kunnen meerdere profielen bewaard worden. Je kunt tussen die profielen wisselen en doorloopt dan een soortgelijk proces als bij het overschakelen op een nieuwe fysieke simkaart.


Gegevens op een eSIM zetten

Een eSIM kan op verschillende manieren geactiveerd worden. Als het toestel een camera heeft, is de eenvoudigste manier om een QR-code te gebruiken die het systeem van het scherm of van papier leest. Als alternatief kan de bijbehorende activeringscode ook handmatig worden ingevoerd.

Sommige aanbieders beveiligen dat proces bovendien via een ePIN, die ook wel bevestigingscode genoemd wordt. Een andere mogelijkheid is dat een app van de mobiele netwerk­provider het eSIM-profiel downloadt en installeert, zoals bij ­Simyo en KPN.

Soms moet eSIM nog fysiek geactiveerd worden

Het wordt anders als het apparaat geen toetsenbord heeft, zoals een smartwatch. Dan vraagt doorgaans een app op een gekoppelde smartphone het eSIM-profiel op en stuurt die gegevens door naar het horloge.

Een eSIM-profiel kan ook worden overgedragen via de instellingen van de provider. Daarvoor moet je de eID van het toestel invoeren, het unieke identificatie­nummer voor de ingebouwde eSIM. Het profiel zou je vervolgens kunnen downloaden via het menu van het apparaat. De eID kan ergens bij de apparaat-instellingen worden afgelezen. Echt handig is dat niet: de eID bestaat uit 32 cijfers.

Conclusie: vereenvoudigen gebruik en verwachtingen eSIM

De eSIM vereenvoudigt het gebruik van simkaarten aanzienlijk en maakt het makkelijker om van toestel of mobiele telefoonaanbieder te veranderen. Tot dusver zijn eSIM’s alleen beschikbaar in high-end smartphones (en tablets), en meerdere providers bieden hun prepaid-gebruikers nog geen eSIM aan. Net als andere handige vernieuwingen zal de eSIM vrij snel te vinden zijn in toestellen uit het middensegment.

De mogelijkheden van eSIM zijn niet beperkt tot mobiele telefoontoegang. Tal van andere toepassingen zijn denkbaar, zoals een elektronische identiteitskaart. In de toekomst zullen klanten uiteraard verwachten dat ze op verzoek het juiste eSIM-profiel voor hun toestel krijgen. En dan zal de plastic simkaart zijn langste tijd gehad hebben.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Urs Mansmann en Marco den Teuling, en verscheen eerder in c’t 8-9, 2021, p129)


 

c’t 11/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Chat GPT gebruiken: dit kun je doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Iwan
Lezer
Iwan

e-sim is nog niet zo universeel als een kaartje. De provider moet het profiel voor je telefoon in zijn systeem hebben opgenomen.
Met mijn pixel telefoon was dat elende. T-mobile ondersteunt die in NL dus nu niet omdat die telefoon in NL niet direct verkocht wordt. Vodafone werkt wel.