Apple Mail back-up maken – belangrijke e-mail veilig bewaren

Alieke van Sommeren
0

Het is geen slecht idee om van je berichten in Apple Mail een back-up te maken. Je e-mailberichten bevatten vaak allerlei waardevolle gegevens. 

Vaak is niet de map met documenten de belangrijkste en waardevolste verzameling informatie, maar de berichten en mappen in je e-mailprogramma. Die dienen vaak als verzamelplek voor projecten en contactgegevens, en zelfs als bestandsarchief in de vorm van bijlagen die verder nergens (meer) zijn bewaard.

Als de e-mailaccounts werken via IMAP staat alles veilig op de mail­server, meestal bij een grote provider, die er regelmatig een back-up van maakt. Dat geldt bijvoorbeeld ook bij Office 365-accounts, waarbij de data ergens bij Microsoft staat of voor Gmail-accounts die je in Apple Mail hebt toegevoegd.

Back-up in eigen beheer

Maar wat als een e-mailaccount wordt geblokkeerd, je gegevens wilt verhuizen (bijvoorbeeld als je werk-mailadres wijzigt) of er problemen zijn met Apple Mail?

Een eigen lokale back-up van alle e-mailberichten en mappen is een goed idee. Liefst ook nog zo dat je het desnoods kunt bekijken zonder Apple Mail. Dat kan met de stappen hierna.

Apple Mail back-up maken berichten bewaren

Apple Mail berichten bewaren

In de e-mailclient van macOS is het exporteren en importeren van complete accounts met alle mappen heel eenvoudig. . Apple Mail slaat altijd op in het MBOX-formaat en kan dergelijke bestanden ook importeren via ‘Archief / Importeer postbussen’.

  • Klik in de lijst links met de rechtermuisknop op het account in kwestie.

Apple Mail postbus exporteren

  • Selecteer ‘Exporteer postbus’ in het menu en kies een opslaglocatie in het volgende dialoogvenster.
  • Om ook alle submappen te exporteren klik je op ‘Opties’ en vink je de betreffende optie aan.

Als je meerdere postbussen (@…) hebt, moet je dit voor elke postbus die je wilt back-uppen herhalen.

Apple Mail slaat de e-mail altijd op in het MBOX-formaat en kan dergelijke bestanden ook importeren via ‘Archief / Importeer postbussen’.

MBOX-formaat

MBOX-bestanden zijn in tekst­formaat en kunnen ook zonder e-mailclient met elke editor worden gelezen. Maar dat is niet erg handig: de bericht­teksten zitten verstopt tussen metadata, HTML-­code en grote blokken tekst met willekeurig lijkende tekens. Die laatste zijn ingesloten bestanden, die met Base64 gecodeerd zijn in afdrukbare tekens.

Bijna alle e-mailclients (met uitzondering van Outlook) kunnen MBOX-bestanden importeren en ze in hun oorspronkelijke berichtvorm met bijlagen terugbrengen. Verder zijn er MBOX-­viewers op internet te vinden, hoewel de gratis versies meestal beperkt zijn. Een gratis macOS-programma dat met MBOX overweg kan is bijvoorbeeld het opensource Xena.

De flexibiliteit en het feit dat het veel wordt gebruikt zorgen dat MBOX het zinvolste back-up- en archiefformaat is voor e-mails.

Bijlagen uit Apple Mail

Bijlagen exporteert Apple Mail ook. Maar als je wilt kun je bijlagen die je hebt geopend of bewerkt ook terugvinden in de map ~/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Mail Downloads/ in Finder.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips voor Outlook!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Zonder Apple Mail bekijken

Mailstore Home is gratis voor privégebruik, haalt berichten en mappen inclusief bijlagen op uit lokale back-upbestanden van Apple Mail (MBOX) en zelfs (als je de inloggegevens invoert) rechtstreeks van je mailserver.

e-mail berichten back-uppen met Mailstore Home

De geïmporteerde inhoud wordt opgeslagen in een lokale SQLite-database en kan met het programma op dezelfde manier worden bekeken, dus zonder Apple Mail. Mailstore Home heeft ook een krachtige zoekfunctie.

Afhankelijk van de grootte van de mailboxen kan de eerste import lang duren, maar de volgende gaan aanzienlijk sneller. Omgekeerd kun je e-mails vanuit MailStore Home exporteren, bijvoorbeeld rechtstreeks naar een mailserver, naar een client of naar een MBOX-bestand.

Tip: kies bij installatie voor de optie om een ­portable versie te maken. Die kun je ­samen met reservekopieën van de Mailstore-­database op een externe schijf bewaren.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Stefan Wischner en Alieke van Sommeren, c’t magazine 4/2021, p. 128)

 

Volg uitgebreide workshops op je gemak met c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Raspberry Pi als Password Manager met Bitwarden & zo doe je het!

Het bedenken en onthouden van een uniek en veilig wachtwoord voor elk account is een vrijwel onmogelijke taak, maar in deze workshop laten we zien hoe...

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er