NordLynx op een Raspberry Pi

Redactie
0

Om contact te maken met een VPN-server is een protocol nodig dat zowel de server als de client gebruiken. Bekende voorbeelden zijn OpenVPN en WireGuard. NordVPN heeft NordLynx aan dat rijtje toegevoegd. Om duidelijk te maken wat een dergelijk protocol doet, waar het voor dient en wat de voordelen ervan zijn gaan we in dit artikel gaan beter naar kijken door te laten zien hoe je dat op Raspberry Pi zet.

Wat is NordLynx

NordLynx is het nieuwste protocol dat geïntroduceerd is door NordVPN. Het is een protocol dat gebruikt kan worden op Windows, Mac, iOS, Android en Linux. Het unieke kenmerk van dit nieuwe protocol is de snelheid waarmee gewerkt wordt. Het is dan ook niet voor niets gebaseerd op WireGuard. Ondertussen zijn er bijna 300.00 snelheidstests uitgevoerd, waarbij naar voren kwam dat het nieuwe protocol vele malen beter presteert dan eerdere varianten. Dit zal voor gebruikers vooral opvallen vanwege de snellere download- en uploadsnelheid.

Het nadeel van WireGuard is dat je er alleen contact mee kunt maken met een server met een statisch adres. De server heeft dan informatie over de identiteit van de gebruiker. Maar dat is net niet de bedoeling van een VPN.

NordLynx werkt daarom met een WireGuard-implementatie met een dubbel Network Address Translation-systeem (NAT). De gebruikers houdt een eigen ip-adres, maar de tunnel waarover het dataverkeer loopt heeft een uniek ip-adres. Er worden dan geen identificeerbare gegevens meer op de server opgeslagen. Dat zorgt ervoor dat de privacy van gebruikers beter beschermd blijft.

WireGuard

WireGuard is het VPN-protocol waarop NordLynx gebaseerd is. Wat WireGuard zo interessant maakt, is het feit dat het maar weinig regels code bevat. Dat lijkt voor gebruikers minder interessant, maar het zorgt er wel voor dat er voor hackers minder mogelijkheden zijn om die code te kraken. Daarnaast kunnen kleine wijzigingen aan de code ook makkelijker getest worden omdat het zo weinig regels bevat.

Door WireGuard worden de ip-pakketjes die je verstuurd versleuteld. Die kunnen alleen ontgrendeld worden wanneer de code beschikbaar is bij de doellocatie waarmee gecommuniceerd wordt. Dat gebeurt hetzelfde wanneer je een ip-pakketje terugkrijgt van de server, dat door jouw apparaat ontgrendeld kan worden door de bekende key.

NordVPN

Je kunt altijd een gratis VPN downloaden om uit te proberen en zo te kijken wat een dergelijke verbinding voor jouw privacy kan doen. Na gebruik van de gratis proefversie kun je er alsnog voor kiezen om een betaalde versie aan te schaffen.

Nu je weet wat NordLynx is en wat de voordelen zijn, gaan we kijken hoe je die op een Raspberry Pi kunt installeren. Na het volgen van onderstaande stappen heb jij dan ook de mogelijkheid om NordLynx op je Raspberry Pi te gebruiken.

NordLynx op een Raspberry Pi

Hoewel het moeilijk lijkt, is het eigenlijk heel eenvoudig om NordVPN op een Raspberry Pi te installeren. De eerste stap die je daarvoor moet doen, is het installeren van de NordVPN Linux-applicatie. Daarbij zijn er wel een aantal wijzigingen die je moet aanbrengen om dit ook daadwerkelijk werkzaam te krijgen.

Open een terminalvenster en download het installatiescript en voer het meteen uit:

sh <(curl -sSf https://downloads.nordcdn.com/apps/linux/install.sh)

Mocht dat niet werken omdat curl niet geïnstalleerd is, probeer het dan met

sh < (wget -qO – https://downloads.nordcdn.com/apps/linux/install.sh)

Daarna moet je nog wel aangeven welk protocol je wilt gebruiken. Om NordLynx te selecteren, voer je het volgende commando uit:

nordvpn set technology nordlynx

en daarna maak je contact met

nordvpn c

Daarna kun je zelf testen hoe snel en stabiel de verbinding is.

 

Deel dit artikel

Lees ook

BitLocker en ssd’s met ingebouwde encryptie

BitLocker kun je ook gebruiken met hardwareversleuteling op een ssd die aan de eDrive-standaard voldoet. We laten zien waar je rekening mee moet houde...

iStorage datAshur Pro usb-stick met hardware-encryptie

De datAshur Pro is een robuuste usbstick met hardware-encryptie. Net als andere producten van de fabrikant (un) lock je hem via een keypad.

0 Praat mee