TP-Link Deco BE85 review: Wi-Fi 7 in actie

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    Met Wi-Fi 7 moet multi-gigabit-wifi mogelijk worden, zodat internetverbinding via glasvezel optimaal benut kan worden. De eerste metingen met een Deco BE85 laten zien dat dit geen loze belofte is. Nadeel is wel dat er nog maar heel weinig clients zijn. Meer hierover lees je in deze TP-Link Deco BE85 review.

    TP-Link Deco BE85 review

    De toekomst van wifi

    De huidige Wi-Fi-standaard, Wi-Fi 6, kan alleen op korte afstanden een gigabitsnelheid bereiken. De opvolger, Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be), belooft daar verandering in te brengen. Met de nieuwe 6GHz-band kunnen maar liefst 23 gigabit per seconde worden verstuurd, dankzij een extra breed signaal van 320 MHz in plaats van 160 MHz en met acht MIMO-streams.



    Een voorproefje van Wi-Fi 7

    De Deco BE85 Wi-Fi 7-router van TP-Link heeft momenteel echter nog beperkingen, met slechts drie radiomodules die elk met vier MIMO-streams uitzenden, wat resulteert in maximaal 11,5 Gbps. De wifimodules kunnen snelheden behalen van 1376 Mbit/s (40MHz-signaal op 2,4 GHz), 5760 Mbit/s (160 MHz op 5 GHz) en 11.520 Mbit/s (6 GHz) op de respectieve frequentiebanden. De aanzienlijke snelheidsverhoging op de 6GHz-band komt vooral door het bredere signaal. Een nieuwe functie genaamd Multi-Link Operation (MLO) in Wi-Fi 7 maakt het mogelijk dat apparaten gegevens tegelijkertijd op meerdere frequentiebanden kunnen verzenden.

    Uitdagingen voor Wi-Fi 7

    Het nadeel is echter dat Wi-Fi 7-clients nog zeldzaam zijn. We hebben de snelheid alleen kunnen testen op de mesh-backbone tussen twee accesspoints. We hebben de BE85-routers gekoppeld als mesh-nodes en gegevens via hun 10GE-poorten verzonden. Met behulp van een handheld spectrumanalyser konden we fysiek vaststellen dat MLO al werkt en dat de BE85-routers inderdaad gegevens parallel uitzenden op verschillende radiobanden.

    Indrukwekkende snelheden en latentie

    De individuele pieken van de netto doorvoer op applicatieniveau bereikten een indrukwekkende 7,8 Gbit/s. Met één TCP-stream kon de BE85 mesh-backbone gemiddeld ongeveer 3 Gbit/s in beide richtingen transporteren. Met meerdere parallelle transmissies was dat zelfs 7,1 Gbit/s. Een Wi-Fi 7-laptop met twee antennes zou daarvan de helft als client kunnen krijgen.

    Op een afstand van 20 meter door muren bereikte het Deco-paar een snelheid van 925 Mbit/s, wat voldoende is om een gigabit-internetverbinding maximaal te benutten. Met meerdere parallelle transmissies schoot de datasnelheid van de BE85-backbone zelfs omhoog naar 2,5 Gbit/s – een indrukwekkende prestatie die we nog niet eerder hebben gezien.



    Testresultaten en toekomstige mogelijkheden

    Voor gamers is de latentie van cruciaal belang. Met het BE85-paar maten we op korte afstand een gemiddelde pingtijd van 2,9 tot 3,2 milliseconden (Round Trip Time, RTT). Op grotere afstanden was dit iets meer, namelijk 3,0 tot 9,1 ms, maar deze waarden blijven ver onder de menselijke reactiesnelheid.

    De Deco BE85 heeft voldoende capaciteit voor 10Gbit-internetverbindingen. We behaalden snelheden tot 9,4 en 9,5 Gbit/s in beide richtingen met gangbare WAN-protocollen zoals PPPoE en IP/IP (DHCP). Dit wordt mogelijk gemaakt door de Qualcomm IPQ9570 met ARM Cortex A73-kernen die draaien op maximaal 2,2 GHz. Het hoge prestatieniveau heeft echter een prijs: de Deco BE85 verbruikt minstens 16 tot 20 watt.

    Conclusie TP-Link Deco BE85 review

    De resultaten van de TP-Link Deco BE85 bevestigen dat Wi-Fi 7 aanzienlijk hogere wifisnelheden kan bieden, vooral wanneer meerdere transmissies gelijktijdig worden uitgevoerd. Dit wordt met name interessant wanneer de eerste laptops op de markt komen die geschikt zijn voor Wi-Fi 7.

    TP-Link Deco BE85 review: plus- en minpunten

    +Veel storage
    + Snel
    Prijzig

    TP-Link Deco BE85 specificaties

    Fabrikant

    TP-Link

    Wifi

    3 × Wi-Fi 7 (MIMO 4) IEEE 802.11be-1376/5760/11520 (2,4 / 5 / 6 GHz), WPA3, MLO

    Aansluitingen

    4 × RJ45 (2 × 10GBase-T, 2 × 2,5G NBase-T), SFP+ (combipoort), 1 × USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s)

    Energieverbruik

    16,1-20,8 W

    Afmetingen

    23,6 cm hoog × 12,8 cm doorsnee

    Shoplink en prijsPrijs nog niet bekend

    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Odido Klik&Klaar review: 5G voor thuis internet vanaf 20 euro p.m.

    Op plekken waar nog geen glasvezel ligt en je wilt profiteren van een snelle 5G-verbinding, is er het Odido Klik&Klaar 5G-internetabonnement. Daar haa...

    Blocky review: simpele adblocker voor je complete lokale netwerk

    Het in Go geschreven Blocky is onder andere een alternatief voor de populaire Pi-hole en AdGuard Home advertentie- en tracking-blockers. In deze Block...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er