Sonos Era review: Sonos Era 100 en grote broer Era 300 onder de loep

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  In deze review gaan we de Sonos Era 100 en 300 onder de loep nemen. Sonos heeft met de Era 100 en zijn grotere broer, de Era 300, twee nieuwe toevoegingen aan zijn muziekdistributiesysteem geïntroduceerd.

  Sonos Era review: Sonos Era 100 en grote broer Era 300 onder de loep

  Vergelijking tussen de Era 100 en de Era 300

  De Era 100 is een compact en discreet audiosysteem dat zich qua klasse vergelijkbaar toont met de Sonos One. Het verschil zit hem in de iets grotere woofer en twee tweeters die de Era 100 biedt.

  Sonos Era review: Sonos Era 100 en grote broer Era 300 onder de loep

  In tegenstelling tot de Sonos One, die vaak in paren wordt gebruikt, is de Era 100 specifiek ontworpen als een stereosysteem. De Era 300, daarentegen, valt op door zijn opvallende zandloperontwerp en een gewicht van maar liefst 4,5 kg. In zijn 26 cm brede behuizing bevinden zich twee woofers, twee zijwaarts gerichte tweeters en twee naar boven gerichte tweeters.

  Sonos Era review: Sonos Era 100 en grote broer Era 300 onder de loep

  Deze laatste maken van de Era 300 een 3D-luidspreker, wat essentieel is voor zijn Atmos-mogelijkheden. Beide modellen zijn verkrijgbaar in zowel zwart als wit.


  Connectiviteit

  Wat betreft connectiviteit gebruiken zowel de Era 100 als de Era 300 nu uitsluitend wifi. Dit kan problematisch zijn als je oudere modellen hebt die SonosNet ondersteunen, omdat een gecombineerd gebruik niet wordt aanbevolen. Een belangrijke nieuwe toevoeging is dat deze nieuwe Sonos-luidsprekers nu ook Bluetooth ondersteunen. Het gebruik ervan is echter beperkt tot nadat ze volledig zijn geïnstalleerd en verbonden zijn met wifi, net zoals met de analoge voeding.

  Gemakkelijke geluidsoptimalisatie

  Een andere nieuwe functie is dat je nu niet langer verplicht bent een iPhone te hebben om de geluidskwaliteit aan te passen via de Trueplay-app. Beide apparaten bieden nu een automatisch kalibratieproces met behulp van hun ingebouwde microfoons om het geluid aan te passen aan de akoestiek van de kamer.

  Resultaten van Trueplay-meting

  Na een grondige Trueplay-meting met een externe iPhone-microfoon merkten we dat een combinatie van twee Era 300’s een ruimtelijker geluid produceerde dan wanneer we de snelle kalibratiemethode gebruikten.

  Verbeteringen ten opzichte van Sonos One

  Hoewel de Era 100 wordt gepresenteerd als een stereosysteem, bleek pas na het koppelen van twee Era 100’s dat ze overtuigend stereogeluid produceerden. Het ‘stereofonische’ effect van de Era 100 is voornamelijk marketingpraat, maar onze tests bevestigden wel dat de geluidskwaliteit in hoge en lage tonen beter is dan die van de eerdere Sonos One.

  Prestaties van de Era 300

  De Era 300 presteert duidelijk beter. Met zijn zes ingebouwde speakers levert hij krachtige bassen en heldere hoge tonen. Dit komt vooral tot zijn recht bij het afspelen van tracks in Dolby Atmos. Zelfs één enkele Era 300 biedt al een fatsoenlijke stereoweergave, die aanzienlijk ruimtelijker is dan die van de kleinere Era 100. Wanneer je twee Era 300’s als stereopaar gebruikt, wordt dit effect nog versterkt.

  Voor degenen die liever een traditioneel stereogeluid willen, biedt Sonos de mogelijkheid om het 3D-geluid op de Era 300 uit te schakelen via de app.

  Opvallend ontwerp van de Sonos Era 300

  Het opvallende ontwerp van de Era 300 zal wellicht niet iedereen aanspreken, maar de indrukwekkende, kamervullende geluidskwaliteit maakt dit meer dan goed. Hij reproduceert Dolby Atmos-muziek op zo’n manier dat het lijkt alsof je volledig omgeven bent door de muziek.

  Conclusie Sonos Era review

  Al met al zijn de Era 100 en Era 300 beide aantrekkelijke nieuwe opties om het Sonos-ecosysteem te betreden of uit te breiden.

  Sonos Era review: plus- en minpunten

  + Bluetooth-ondersteuning
  + Beter dan voorgangers
  Geen SonosNet-ondersteuning

  Sonos Era specificaties

  FabrikantSonos,

  Connectiviteit

  Wi-Fi 6, Bluetooth

  Gewicht

  Sonos Era 100: 2,5kg
  Sonos Era 300: 4 kg

  Aansluitingen

  USB-C (optioneel analoge audio / ethernet)

  Energieverbruik

  Stand-by 1,9 watt / 1,6 watt

  Shoplink en prijsSonos Era 100: MediaMarkt, circa 265 euro

  Sonos Era 300: Expert, circa 465 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er