Review: Photoshop Elements 15, met een beetje van Photoshop

Redactie
0

Photoshop Elements 15

In Photoshop Elements 15 zitten enkele functies die in Photoshop ontbreken – zoals een zoekfunctie met automatische foto-analyse.

Nadat je je foto’s in de Organizer hebt geïmporteerd, kun je trefwoorden, namen van personen en geotags (zogeheten ‘plaatsentags’) toekennen. Maar je kunt ook meteen gebruikmaken van de nieuwe slimme tagfunctie. In vorige versies kende Photoshop Elements ook al automatisch trefwoorden toe. Nu vult de Organizer ze aan met veel duidelijkere termen: ‘strand’, ‘auto’, ‘wildleven’ of ‘monument’. Soms zit de Organizer er wel eens naast. Over het algemeen werkt het automatisch taggen echter verrassend goed en is het echt handig.

Met de snelle correcties kun je alle in de Organizer geïmporteerde foto’s verfraaien. Functies die erin voorkomen zijn onder meer bijsnijden, rode-ogencorrectie, een-klik-effecten en het  aanpassen van de verlichting of de helderheid. Op die manier kun je meerdere foto’s van dezelfde scene in een keer donkerder maken of omzetten in zwart-wit.

Klik je onderaan op de knop ‘Editor’ (of op de betreffende optie onder het menu ‘Bewerken’), dan switch je naar de foto-editor. Je kunt hier kiezen uit de modi ‘Snel’, ‘Met instructies’ of ‘Expert’. Onder de eerste kun je makkelijk en snel de kleuren van foto’s corrigeren, ze helderder maken of verscherpen. Naast regelaars kun je bij de meeste vensters kiezen uit negen miniatuurweergaven voor bijvoorbeeld de belichting of de kleuren.

Van Photoshop

Adobe heeft de wizards uitgebreid en maakt daarbij nu gebruik van nieuwe functies uit Photoshop. De lineaire vervager uit de bijbehorende vervagingsgalerie is nu ook in Photoshop Elements te gebruiken om realistische bewegingsonscherpte te genereren. Hij werkt samen met de gpu. Het  portfolio met effecten – onder ‘Met instructies’ – heeft twee nieuwe wizards. ‘Fototekst’ genereert maskers uit tekst, waarmee een foto door de letters heen schijnt. Ook kun je slagschaduw en een andere stijl toevoegen. Het effect ‘Schilderachtig’ zet een foto met behulp van filters en geraffineerde penselen om in een artistiek ogend schilderij.

Ook de portretbewerking is afkomstig uit Photoshop. Daarmee kun je met een regelaar de positie en grootte van lippen, ogen, neus en gezicht aanpassen. Je kunt op die manier een serieus kijkend iemand laten  glimlachen, dichtgeknepen ogen meer openen en een neus kleiner maken. Het werkt allemaal vrij goed en je hoeft de gezichten niet te misvormen.  Desondanks zou de functie eerder Amerikaanse esthetici aanspreken.

Wizards

In een andere wizard zijn de ingrepen minder sterk. Je kunt er met enkele  klikken rode ogen mee corrigeren, tanden lichter maken en wenkbrauwen juist donkerder. Onder ‘Expert’, de laatste modus, kun je werken met  klassieke tools, lagen, filters en stijlen. Ten opzichte van Photoshop ontbreken alternatieve kleurmodi als CMYK en Lab. Verder ontbreken ook het bewerken met 16-bit kleurdiepte per kanaal en het corrigeren met gradatiecurven.

De ervaring leert de laatste jaren dat er bij nieuwe versies minder revolutionaire vernieuwingen zijn bijgekomen. Photoshop Elements 15 heeft  vergeleken met de laatste versies echter zeker meerwaarde, waardoor een upgrade ook de moeite waard is. PaintShop Pro van Corel (zie c’t 12/2016 op pagina 28) heeft functies voor professioneel gebruik, maar minder informatie over de bediening. Bij het gratis Gimp is de inwerktijd langer.

(André Kramer / Marcel van der Meer)

photoshop-elements-15-tabel

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Akasa Pi-5 Pro review: fanless behuizing voor de Raspberry Pi 5

De Raspberry Pi 5 levert aardig wat prestaties en moet daarom actief gekoeld worden. De Akasa Pi-5 Pro Pi-behuizing die we in deze review bespreken do...

Philips M140 M.2 ssd review: PCIe 3.0 met hoge IOPS-waarden

Nu ssd's met PCIe 5.0 steeds sneller worden, introduceert Philips een nieuwe ssd-lijn die gebruikmaakt van PCIe 3.0. Dankzij de hoge IOPS-waarden is e...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er