Rubik’s Cube smart training met GAN356 i Cubestation-app – review

Redactie
0

De Smart Cube gan356 is een Rubik’s Cube die elke beweging doorstuurt naar een app, die training geeft aan beginners en professionals. Een Smart Cube voelt aan als een normale Rubik’s Cube, maar stuurt tegelijker­­tijd elke beweging door naar een app.


rubik's cube smart training


Rubik’s Cube – smart training via app

De app geeft les aan beginners en helpt professionals met uitgebreide analysemogelijkheden om zich voor te bereiden op toernooien. De GAN356 i Carry communiceert via bluetooth met de Cubestation-app.

Sensors en animatie

De sensors van de kubus geven hun huidige toestand door. Bewegingen van een laag worden geregistreerd en als animatie weergegeven. Op die manier kun je op verschillende manieren ondersteund worden: je kunt een kubus weer in de originele toestand krijgen, waarbij je de benodigde stappen leert, en je kunt er als professional mee trainen.

Energiebeheer: App vraagt veel van accu

De app draait vrij soepel, maar vergt veel van de accu van je telefoon. Een ­iPhone, die gewoonlijk meer dan 24 uur meegaat, wilde na vier uur intensief gebruik op de stroomvoorziening worden aangesloten. De kubus moet 280 uur kunnen werken voordat je de batterij (CR1632) moet vervangen.

Je kunt de app gebruiken zonder in te loggen, maar dan zijn er bijvoorbeeld geen verwijzingen naar instructievideo’s. Voor een account is alleen een mailadres nodig. De Cubestation-app communiceert continu met de servers van de fabrikant en werkt niet zonder internettoegang.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


De app toont in liggend formaat de ­kubus altijd aan de linkerkant en hints of ­bedieningselementen aan de rechterkant. Een tik onder Academy op AI Tutorial start een tutorial voor beginners. Die leert je de basis door de uit te voeren beweging met een animatie te tonen. Cubestation werk daarbij nauwgezet: als je een verkeerde draai maakt, stelt de software een correctie voor.

Oefening baart kunst

Het doel is om de afzonderlijke stappen van de beginnersmethode te leren. Tikken op Practice leidt naar de eigenlijke focus van Cubestation: de oefeningen. Training oefent bepaalde bewegings­reeksen, Algo­ritmes voegt je eigen be­wegingen toe aan de bibliotheek. Timer verandert de smartphone in een stopwatch en meet de tijd vanaf de eerste beweging tot de oplossing. Je kunt de kubus eerst met een voorgestelde volgorde ‘schudden’.

De software slaat de succesvolle pogingen op en geeft een analyse weer. Met de knop Reconstruction kun je de tijd per stap en het aantal bewegingen bijhouden – aan te passen aan verschillende oplossings­methoden. Bij het testen werkte de app vrij accuraat, slechts in 4 van de 500 gevallen werkte de analyse niet correct.

Het mechanisme van de kubus is ijzersterk. Qua hanteerbaarheid komt hij in de buurt van de top Speedcube-modellen die populair zijn bij professionals. De nieuwe GAN356 i Carry is een van de goedkoopste Smart Cubes. Met iets minder dan 40 euro kost hij de helft minder dan zijn concurrent Rubik’s Connect.

Plus- en minpunten

+ mogelijkheden app
+ mechanica kubus
– trekt smartphone-accu snel leeg

systeemeiseniOS v.a. 9.0, Android v.a. 4.3
gancube.com€ 32 (excl. verzenden)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Lutz Labs en Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p22)


lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

smart

Deel dit artikel

Lees ook

Nike+ trackt trainingsunits

Als je als amateur-atleet je trainingsresultaten wilde optekenen, was je meestal beperkt tot een paar duursporten met repeterende bewegingen, zoals ha...

FindARun: routes voor hardlopen, fietsen en wandelen

Het maakt niet uit waar je op dit moment precies bent en of je daar al dan niet bekend bent. Met FindARun zet je zelf met weinig moeite een route van ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er