NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

Redactie
0

Intels ‘extreme’ mini-pc met Core i 12000-cpu is een zeer krachtige kleine pc die snelle interfaces bevat en (beperkt) ruimte biedt voor een gpu. Maar toch is hij nog afgezien van de prijs maar voor een kleine groep interessant, zoals je kunt lezen in deze NUC 12 Extreme review.

De compacte NUC Extreme barebones moeten de basis vormen voor zeer krachtige mini-pc’s. Je hoeft alleen nog zelf werkgeheugen en opslagruimte toe te voegen en een besturingssysteem te regelen.

De Extreme versie is groter dan een normale Intel NUC en biedt ook ruimte voor een (niet al te grote) grafische kaart. Net als het logo en de RGB-verlichting zou dat hem aantrekkelijk moeten maken als basis voor een game-pc.

Intel biedt drivers voor Windows 10 en 11 en zal ze ook voor Windows Server en voor Linux-distributies beschikbaar stellen.

Intel NUC 12 Extreme review – krachtig en compleet

De kleurrijk verlichte NUC 12 Extreme is compact, maar met 12 × 19 × 35,7 cm duidelijk groter dan normale NUC’s. De processor is niet vastgesoldeerd en te upgraden. Intel biedt versies met Core i9-12900 (8P+8E cores) en Core i7-12700 (8P+4E cores).

Upgraden zou ook kunnen door het complete Compute Element te vervangen: een kleine printplaat met PCI Expres-interface waarop de processor, twee SO-DIMM-slots en drie M.2-slots zitten.

De NUC 12 Extreme heeft 10Gbit- en 2,5Gbit-ethernet aan boord, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 en talloze aansluitingen waaronder 2 × USB-C met Thunderbolt 4.

Intel NUC 12 Extreme review - krachtige mini-pc

 

Intel NUC 12 Extreme – inbouwen

De twee SODIMM-slots zijn geschikt voor DDR4-3200-RAM.

Een van de drie M.2-slots is direct via vier PCIe-4.0-lanes verbonden met de CPU: hierin kan alleen een 8 centimeter lange NVMe-ssd (2280).

De andere twee M.2-slots hebben ook bevestigingspunten voor het 4,2-centimeter-formaat (2242). Deze beide zijn via de Z690-chipset verbonden en kunnen ook overweg met M.2-ssd’s met SATA-protocol.


Ontvang gratis informatie en tips over mini-pc’s en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Problemen met inbouw grafische kaart

Het PEG-slot kan kaarten aan van 30,5 cm lang, 12,3 cm hoog en twee slots dik. Vooral de hoogte beperkt welke grafische kaarten je kunt inbouwen.

De beperkte hoogte sluit veel krachtige kaarten uit, omdat hun voedingsstekkers naar boven uitsteken en de case niet kan worden gesloten zonder één van de fans te verwijderen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Nvidia RTX A5000 waarmee we het systeem testten.

De voedingsstekker is bovendien zo vormgegeven dat die niet op alle grafische kaarten goed ingeplugd kan worden.

Intel NUC 12 Extreme stekker grafische kaart past niet

De backplate van de GeForce RTX 3060 verhindert inpluggen van de voedingsstekker.

Energieverbruik en prestaties

Wij testten het model met Core i9-12900. Die verbruikt 65 watt en in turbomodus 201 watt (dat mag van Intel). Beide zijn te veel voor de koeling: de processor klokt terug om zichzelf te beschermen.

Onder continue belasting met 65 watt bleef de koeling verrassend stil met max 0,9 sone, en in idle was hij vrijwel onhoorbaar.

Een verbruik van 31,5 watt in idle is echter veel te veel, ondanks de vele aansluitingen.

Bij Bapco SYSmark 25 haalde de NUC 1827 punten. Zelfs ondanks terugklokken van de processor haalde het systeem in Cinebench R23 waarden van 1830 punten (singlethreading) en 19802 punten (multithreading).

Conclusie

Als je bereid bent om een fikse prijs neer te leggen, krijg je moderne, razendsnelle interfaces en heel veel performance in een compact semi-zelfbouwpakket.

Een geschikte grafische kaart vinden die in het systeem past, is echter lastig.

Intel NUC 12 extreme – plus- en minpunten

+ veel performance
+ bij normale belasting stil
klokt terug bij intensief werk

Intel NUC 12 extreme specificaties

FabrikantIntel, intel.com
Geheugen / cpu (testconfiguratie)2 × DDR4-3200 SO-DIMM / Intel Core i9-12900
LAN / wifi / bluetooth10 en 2,5 Gbit/s / 6E / 5.2
Aansluitingen voor3,5mm-jack, USB-A (10 Gbit/s), USB-C (20 Gbit/s), SDXC-cardreader
Aansluitingen achterHDMI 2.0b, 6 × USB-A (10 Gbit/s), 2 × USB-C (TB4), USB 10 Gbit/s, DisplayPort), 2 × LAN, power
Shoplink en prijsIntel NUC 12 Extreme, circa 1600 euro

 

Lees uitgebreide reviews van moederborden en andere hardware in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er