Schakelen via het netwerk: test Gude Power Control 1105

Marco den Teuling
0

De Expert Power Control 1105 van Gude is een meet- en schakelapparaat voor 230 volt. Je kunt er apparaten mee schakelen via het netwerk. Hij is bedoeld voor professioneel gebruik door systeembeheerders.

Schakelende stekkerdozen die energie kunnen meten in je smarthome zijn er al voor zo’n 20 euro. Die apparaten zijn verre van geschikt voor veeleisend professioneel gebruik waarbij standaard monitoringprotocollen als SNMP nodig zijn om de metingen in een tool weer te laten geven (bijvoorbeeld Check_MK). De netwerkverbinding van de goedkope apparaten is vrijwel altijd draadloos, wat verre van betrouwbaar is.

De Expert Power Control 1105 van Gude wordt via Fast-Ethernet verbonden en kan overweg met SNMP, Modbus TCP en HTTP. Hij is te krijgen als Schuko-tussenstekker (voor gangbare stekkerapparaten) en IEC C13/14 apparaatstekker (voor pc-apparatuur en dergelijke). Door de sensor­aansluiting kan hij ook de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk meten.

schakelen via netwerk Gude Power Control 1105 test WCD

Zodra je de 1105 inplugt, krijgt hij een IPv4-adres via DHCP. IPv6 staat standaard uit, maar is makkelijk in te schakelen. De los verkrijgbare sensors plug je ook in via RJ45. De webinterface is no-nonsense en duidelijk. Je kunt een demo van de interface bekijken.

Populaire managementprotocollen en interfaces zijn bij professioneel gebruik erg belangrijk voor integratie met monitoring­software. Gude heeft een goede (Duitstalige) wiki met duidelijke documentatie.

Bij de test konden we zonder problemen via SNMP alle belangrijke meet- en status­waarden van de adapter opvragen en schakel­commando’s doorseinen. Gude biedt voor een nette prijs alles wat een professioneel meetapparaat zou moeten kunnen.

Gude Power Control 1105

Meet- en schakelapparaat met netwerkaansluiting
NetwerkFast Ethernet (RJ45), IPv4, IPv6
StroomaansluitingSchuko (Europese stekker, type F)
Aansluitwaardemax. 16 ampère
ProtocollenSNMP, HTTP, Modbus TCP, Syslog
Shoplink en prijsversie met C13/14-aansluiting, circa 200 euro

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

AVM FRITZ!Box 5690 Pro review: Wi-Fi 7 voor DSL én glasvezel

AVM luidt met de FRITZ!Box 5690 Pro de overgang in naar het nieuwe Wi-Fi 7-tijdperk. De toevoeging "Pro" in de naam springt daarbij extra in het oog. ...

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er