Omdat Mint 19 op Ubuntu 18.04 gebaseerd is, is de software-uitrusting duidelijk moderner dan bij Mint 18.3, dat gemaakt was op basis van Ubuntu 16.04.4. In plaats van LibreOffice 5.1, GCC 5.4 en veel andere software uit het voorjaar van 2016 zitten er nu bijvoorbeeld LibreOffice 6.0 en GCC 7.3 in. Zoals bij Mint gebruikelijk, staan in het softwarebeheer ook Google Earth, Dropbox, Spotify en talrijke andere propriëtaire programma’s klaar om makkelijk geïnstalleerd te worden. Bij andere distributies is het vaak een heel gedoe om die te downloaden en installeren. Linux Mint Tara installeert zelfs de drivers voor het exFAT-bestandssysteem automatisch. Andere distributies vermijden die uit angst voor eventuele patentschendingen. Nvidia’s propriëtaire grafische driver is op dezelfde manier te installeren als bij Ubuntu. Daarmee wordt ook gamen onder Linux weer iets makkelijker.
Linux Mint Tara 19.0 is er in drie varianten die Cinnamon 3.8, Mate 1.20 of Xfce 4.12 gebruiken als bedieningsinterface. De Mint-makers benadrukken dat de beide eerstgenoemde desktops met name high-res beeldschermen beter ondersteunen. De HiDPI-ondersteuning kan bij beide desktops echter beter, aangezien schalingsfactoren als 1,5 en 1,66 net zo min werken als een beeldschermspecifieke vergroting. Alleen een twee keer zo grote weergave werkt in dit geval goed – de instelling daarvoor zit bij beide echter diep verstopt in de overvloedige opties van het systeembeheer.
Er ontbreekt net als voorheen een grafische tool waarmee je van een oudere Mint-versie kunt overstappen naar de nieuwe. In plaats daarvan moet je opdrachten op een commandline uitvoeren die in een upgradehandleiding staan. Die werd pas een paar dagen na het verschijnen van de nieuwe Mint-versie beschikbaar. In vergelijking met andere mainstream-distributies werkt dat erg ouderwets. Het upgradeproces is zeker niet triviaal en beginners op Linux-gebied kunnen daarbij tegen allerlei problemen aanlopen.
De krachtige systeembeheertools van Linux Mint vragen tijdens gebruik vaker naar het wachtwoord dan die van Ubuntu. Het updatebeheer verplicht je bijna een dichtbijgelegen mirror op te geven, terwijl veel andere distributies eenvoudigweg automatisch een geschikte server kiezen.
Firefox gebruikt vanwege een deal met de Mint-makers standaard Yahoo als zoekmachine. Als je liever met Google zoekt, kun je dat bij de instellingen van Firefox niet makkelijk veranderen, want de makers van Mint hebben die optie verwijderd. Je kunt het wel doen door bij ‘Meer zoekmachines zoeken’ op het pictogram van Google te klikken, dat je dan echter eerst moet vinden in een lange rij van zoekmachines.