Iiyama ProLite XCB4594DQSN review: 45″ ultrawide monitor voor kantoor

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Overweeg je om twee schermen op je bureau neer te zetten voor genoeg werkruimte? Kijk dan zeker ook eens naar een ultrawide monitor zoals de iiyama ProLite XCB4594DQSN. Een ultrawide monitor is in de meeste gevallen veel handiger en je hebt er meteen een dockingstation bij. Meer over deze ultrawide monitor lees je in deze iiyama ProLite XCB4594DQSN review.

  Opkomst van ultrawide-monitoren voor kantoor

  We zien de laatste tijd steeds meer ultrawide monitoren voor op kantoor verschijnen, zoals deze iiyama ProLite XCB4594DQSN. Hij lijkt erg op het iiyama G-Master GCB4580DQSN-B1 gamemodel, maar dat maakt hem echter niet minder geschikt voor op je bureau.

  Ruimtelijk gebruik op je bureau

  Terwijl maar weinig games lekker werken op de gehele breedte, kun je op dat formaat wel handig twee of zelfs drie kantoorapplicaties naast elkaar kwijt. Het grote werkoppervlak met 32:9 beeldverhouding en 5120 × 1440 resolutie biedt genoeg ruimte om bijvoorbeeld je spreadsheet en een webpagina naast elkaar te openen met nog genoeg ruimte voor een chat venster. PbP-modus voor twee beeldingangen is ook beschikbaar. Qua opstelruimte heb je maar net iets meer nodig dan voor twee 24-inch monitoren met normale (16:9) beeldverhouding.

  Flexibiliteit in plaatsing en aanpassing

  De vrij diepe voet is zonder gereedschap te bevestigen en biedt een redelijk stabiele basis. De monitor kan daarop 13 cm in hoogte versteld, 3/20º naar voor/achter gekanteld en zelfs deels naar portretstand gedraaid worden. Dat laatste lukt niet helemaal omdat de monitor veel te breed is en het nut is bij een ultrawide curved monitor ook twijfelachtig.

  Aansluitmogelijkheden

  Alle aansluitingen van de Iiyama ProLite XCB4594DQSN zitten achterop aan de onderkant. Bij ver naar achteren kantelen is even inpluggen van een usb-stick nog enigszins te doen, maar de aansluitpositie is handiger voor vaste randapparatuur. Bij verticaal verstellen moet je oppassen dat je de monitor niet onderaan in het midden vastpakt, want daar zitten de stand-byknop en de joystick voor het bedienen van het monitormenu. Een ledrand rond de joystick licht subtiel op als de monitor aan is. Een fysieke powerknop ontbreekt.

  Iiyama ProLite XCB4594DQSN review

  Hoge beeldverversingsfrequentie

  De hoge beeldverversingsfrequentie (tot 165 Hz) is ook bij beeldschermwerk erg welkom. Voor DisplayPort of USB-C vereist dat een signaal met DSC, voor HDMI is versie 2.1 vereist. Ook de 120 Hz zonder DSC is echter meer dan genoeg voor ergonomisch werken. De USB-C-aansluiting biedt verder gegevensoverdracht en opladen (PD) tot maximaal 90 watt.

  Monitor als dockingstation

  In combinatie met de ingebouwde RJ45-netwerkaansluiting kan de monitor dienen als volwaardig dockingstation voor een laptop. Er zijn namelijk ook nog 3 USB-A-aansluitingen aanwezig (USB 3.2 Gen.1 met tot 5 Gbps). Een USB-B-poort is aanwezig om de ingebouwde usb-hub ook zonder USB-C-aansluiting te kunnen gebruiken.

  Conclusie iiyama ProLite XCB4594DQSN review

  Al met al past en presteert deze ultrawide monitor uitstekend op je bureau, met handige functies voor kantoorwerk en flexibele plaatsingsmogelijkheden.

  Iiyama ProLite XCB4594DQSN review: plus- en minpunten

  + Handige, stabiele voet
  +Hoge refreshrate
  Positie aansluitingen en knoppen

  iiyama ProLite XCB4594DQSN specificaties

  Fabrikantiiyama
  Kenmerken scherm

  44,5 inch VA-panel, 5120 × 1440, 165 Hz

  Aansluitingen

  2 × HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB-C (DP-Alt/
  PD), 3 × USB-A (5 Gbps), audio, LAN

  Extra’s

  2 × 3W speaker

  Afmetingen

  109,0 × 53,9 × 27,5 cm

  Gewicht (incl. voet)

  11,2 kg

  Shoplink en prijsInformatique, circa 750 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er