Hardkernel Odroid H3 review: hoe goed is dit Raspberry Pi alternatief?

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Het Koreaanse bedrijf Hardkernel verkoopt alweer een aantal jaar modellen van zijn Odroid single-board computer met ARM-processors. In 2018 verscheen de Odroid-H2 op de markt met de x86 Intel Celeron J4105-chip. Er volgde nog een iets krachtigere opvolger, maar toen gebeurde er lange tijd niets.

  Nu zijn eindelijk de Odroid-H3 en -H3+ verschenen, met (nog) actuele Celeron- en Pentium-cpu’s uit de 10-nanometer Jasper Lake-generatie. Wij hebben de Odroid-H3 met Celeron N5105 in huis gehaald en getest, lees hier meer over in deze review over dit alternatief voor de slecht verkrijgbare Raspberry Pi.

  Hardkernel Odroid H3 review: Raspberry Pi alternatief voor 'zacht' prijsje

  Aantrekkelijke NAS-oplossing met twee SATA-poorten

  De Odroid-H3 is een single-board computer met twee SATA-poorten, wat hem ideaal maakt voor gebruik als netwerkopslag (NAS). Hardkernel biedt ook twee NAS-behuizingen aan die geschikt zijn voor dit doel. De behuizingen, die minder dan 30 euro kosten, bevatten printplaten met afstandhouders, schroeven en ventilators voor koeling. Het 2,5-inch ontwerp biedt ruimte voor twee schijven of ssd’s, terwijl het 3,5-inch ontwerp geschikt is voor twee 3,5-inch schijven. De Odroid-H3 levert zelf de voeding voor de schijven.


  Accessoires en vereisten

  De Odroid-H3 wordt geleverd zonder accessoires, met uitzondering van een CR2023-batterij om de bios- en klokinstellingen te behouden.

  Je moet een voedingseenheid (met een 5,5-mm holle ronde stekker) aanschaffen die 14 tot 20 volt levert en minstens 4 ampère. Voor het aansluiten van twee 3,5-inch schijven raadt Hardkernel een voeding van 130 watt (19 V/7 A) aan. Je moet ook propriëtaire SATA-voedingskabels van Odroid bestellen.

  Het apparaat ondersteunt maximaal 64 GB (2 × 32 GB) werkgeheugen via de twee DDR4 SODIMM-slots aan de onderkant. Het M.2-slot ondersteunt alleen NVMe-ssd’s en kan worden gebruikt als bootmedium, samen met een SATA-schijf, usb-stick of eMMC-insteekmodule van Hardkernel. De Odroid-H3 heeft geen ingebouwde wifi-module of microSD-slot.

  Netwerkprestaties

  De Odroid-H3 heeft twee Realtek RTL8125B netwerkchips (2,5 Gbit/s) en kan worden gebruikt als software-firewall, zoals OPNsense. Let op dat alleen recente FreeBSD- en Linux-distributies over de vereiste netwerkdrivers beschikken. Ubuntu 22.10 integreert de RTL8125B, maar de datatransfersnelheid is lager bij het verzenden dan bij het ontvangen. Windows ondersteunt beide poorten volledig. Er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden via PCI Express, maar er zijn vier USB A-aansluitingen beschikbaar, waarvan twee USB 2.0-poorten en twee USB 3.0-poorten (USB 3.2 Gen 1 met 5 Gbit/s). De USB 3.0- en NVMe-datatransfersnelheden waren zoals verwacht.


  Meer lezen over Raspberry Pi alternatieven? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Krachtige Celeron N5105

  De Celeron N5105 met Tremont-microarchitectuur heeft vier kernen en een maximale kloksnelheid van 2,9 GHz. Bij intensief gebruik verbruikt de Odroid-H3 tot 23 watt en wordt de koeling warm. Zonder ventilator en behuizing blijft de Celeron onverminderd werken. In de BIOS zijn er verwarrende opties voor ‘Power Limits’ om het energieverbruik van de processor te beperken. Het vermindert echter de rekenkracht slechts in geringe mate.

  De Celeron N5105 is veel sneller dan een Raspberry Pi 4 en vergelijkbaar met een vijf jaar oude Athlon 200GE budget-processor. Het energieverbruik is minder dan de helft. De rekenkracht is geschikt voor veel eenvoudige serverdiensten. Synology en QNAP gebruiken ‘Atom-Celerons’ van deze klasse ook in hun NAS-apparaten.

  Moderne gpu met beperkte 3D-prestaties

  De Celeron N5105 heeft een moderne gpu en ondersteunt twee 4K-schermen tegelijk op 60 Hz via DisplayPort- en HDMI-aansluitingen. Er zijn videodecoders voor H.264, H.265 en VP9, maar niet voor AV1. In Windows hapert het afspelen van YouTube-video’s in 4K-resolutie, hoewel de cpu-belasting laag is. In Ubuntu 22.10 met Firefox stotteren YouTube-video’s met een resolutie hoger dan full-hd.


  Zuiniger met Ubuntu

  Uit onze test is gebleken dat de Odroid-H3 zuiniger met de Linux distro Ubuntu dan met Windows, vooral in ruststand zonder scherm. Bij een gigabit-ethernetverbinding verbruikt hij 2 watt onder Ubuntu en 2,5 watt onder Windows. Bij aansluiting van een 4K-scherm is het respectievelijk 3,1 en 3,3 watt zonder ethernet en 4,3 en 6,2 watt met netwerkverbinding.

  Conclusie Hardkernel Odroid H3 review

  De Odroid-H3 levert aanzienlijk meer rekenkracht dan veel betaalbare ARM-moederborden. Inclusief RAM, ssd en voeding kost hij dan ook minstens 300 euro en trekt hij meer dan 20 watt onder belasting. Dat vereist voldoende koeling en beperkt het toepassingsgebied. In rusttoestand kan de Odroid-H3 even zuinig zijn als een ARM-bord. Met maximaal 64 GB RAM kunnen zelfs grotere (Docker-)projecten draaien. Verdere voordelen zijn SATA- en NVMe ssd-aansluitingen en twee netwerkpoorten. Dat maakt de Odroid H3 tot een flexibele computermodule om mee te knutselen.

  Hardkernel Odroid H3 specificaties


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Raspberry Pi

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

  ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

  Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er