Sonos Move voor draagbare draadloze muziek

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

De Sonos Move smart-speaker is de eerste uit het aanbod van Sonos die op een accu zijn werk doet en via bluetooth je favoriete muziek af kan spelen. Even snel een nummer laten horen is er echter niet makkelijker op geworden.

Op het verlanglijstje van veel die-hard Sonos-gebruikers staan bluetooth en een versie die op een accu kan werken al jaren bovenaan. Tot nu toe was er een verlengsnoer nodig om het ‘draadloze’ muziek­systeem af en toe in de tuin te parkeren voor een stukje sfeermuziek bij de bbq. Vrienden moesten de Sonos-app installeren of Spotify of AirPlay gebruiken om muziek af kunnen te spelen.

Accucapaciteit

De compacte Sonos Move is uitgerust met een lithium-ion-accu die goed moet zijn voor 10 uur muziek afspelen. De accu is niet door jezelf te vervangen, helaas. De Move draaide bij de test 14 uur op een gemiddeld hard volume. We missen wel een echte accuniveau-­indicatie direct op het apparaat. Er licht nu alleen een ledje op zodra de Move op een stroombron wordt aangesloten. Als je wilt weten hoe het met de accu staat, moet je de Sonos-app gebruiken.

Design & laden

Het ontwerp van de donkergrijze Move is erg eenvoudig en misschien zelfs een tikje ouderwets. Hij voelt wel lekker degelijk aan. Met z’n drie kilo is hij niet voor elke situatie onderweg even geschikt, maar er heen en weer mee pendelen tussen de woonkamer en de tuin is geen probleem.

Met de IP65-rating is een onverwachte regenbui geen issue, een duik in het zwembad gaat de speaker echter niet waar­deren. Opladen gebeurt via de mee­geleverde handige oplaadring of via USB-C. Om hem zo snel mogelijk op te laden via USB-C heb je wel een adapter nodig die snelladen aan kan. Sonos verkoopt de laadring met een adapter los voor een forse 80 euro.

Geluidskwaliteit en streamen

De Move is ontworpen als een tweeweg-mono­systeem. Hij bevat een gecombineerde low- en midrange driver en een tweeter.
Net als de Sonos One heeft hij zes richt­microfoons en kan hij worden gebruikt in combinatie met Alexa of Google Assistant. De Move gebruikt de microfoons ook voor een automatisch kalibratie. Die wordt geactiveerd wanneer de ingebouwde bewe­gings­sensor een wijziging in positie signaleert.

Voor een op een accu werkende luid­spreker klinkt de Move rijker qua details en wat krachtiger dan de bekabelde Sonos One. De bluetooth-prestaties waren echter minder indrukwekkend: bluetooth kan ­alleen worden gebruikt ná het instellen, wat op zijn beurt weer via wifi moet gebeuren. Dit is nogal verwarrend. In de bluetoothmodus heb je geen toegang meer via de app. Een ander nadeel is de magere codec-­ondersteuning: naast SBC is er alleen het lossy AAC.

Sonos Move bluetooth audio speaker
Om lossless te kunnen streamen, heb je weer wifi nodig voor AirPlay of Spotify Connect. Eigenlijk zouden twee losse ­Moves de perfecte kandidaten zijn voor surroundspeakers. Met de geteste firmware is dat echter nog niet mogelijk, dus we hopen dat een update die functionaliteit nog snel toevoegt. De Move is een frisse nieuwe aanwinst, maar is nog wat te fors (net als de prijs) en niet flexibel genoeg als het om bluetooth gaat.

(Sven Hansen en Alieke van Sommeren)

Sonos Move
afmetingen24 cm × 26 cm × 12,6 cm
wifiWi-Fi 5
stand-by-verbruik0,2 watt
meegeleverdaadring, adapter
prijs€ 399

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

 

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

De betaalbare multiroom-speakers van Ikea

De Symfonisk-luidsprekers van Ikea hebben een hip design met de geluidstechniek van Sonos. Een model zit ingebouwd in een tafellamp en het andere hang...

Welke luidspreker wordt het: bluetooth-, wifi- of multiroomspeaker

Moderne muziekinstallaties bestaan uit een of meer speakers – zonder kabels. Maar de ene kabelloze luidspreker is de andere niet. Over het algemeen ku...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er