Varjo Aero review – high-end VR headset die je veel pixels biedt

Redactie
0

De Varjo Aero is een high-end VR headset die je veel pixels biedt: 7,8 megapixels per oog om precies te zijn. Dat hee­ft echter wel z’n prijs. Lees meer over deze high-end VR headset in deze Varjo Aero review.

Varjo Aero review

 

De prijs en benodigdheden

De Varja Aero is voor een particulier met een grotere beurs, waarbij je ook nog SteamVR-basisstations en controllers in huis moet halen. Het basisstation kan je al verkrijgen voor zo’n 215 euro. De kosten van een of meerdere controllers komt hier dus nog bij.

De eye tracking-sensors

Hij heeft­ ingebouwde eye tracking-sensors. Wanneer ze (elke keer) na het opzetten worden gekalibreerd, meten ze de afstand tussen je ogen en bewegen de schermen zich precies voor je ogen. De sensors registreren ook de positie van de pupillen. De Aero toont 2880 bij 2720 pixels per oog en dat verhoogde detail is goed te zien.


Ontvang informatie en tips over hardware, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Videokaart vereisten

Deze eyetracking kan worden gebruikt voor Foveated Rendering, een techniek die een enorme hoeveelheid rekenkracht bespaart door alleen beeldgebieden waar je naar kijkt in volledige resolutie weer te geven. De Aero vereist minimaal een GeForce RTX 3070 of 2080.

Beeldweergave en comfort

Een vloeiende weergave is erg belangrijk, want gehaper is niet alleen vervelend, maar leidt ook snel bij veel mensen tot misselijkheid. De displays werken met 90 hertz. We konden de Aero lange tijd dragen zonder pijn door druk, en de bevestiging aan de achterkant met een draaiknop werkte feilloos. Een minpunt is de ingebouwde fan die constant draait en hoorbaar zoemt in een stille omgeving.

Conclusie

Wij kunnen concluderen dat de Varjo Aero zeker een goed product is. De headset zelf zit comfortabel en bovendien beschikt de headset over een hoge resolutie. Hier staat wel tegenover dat je flink wat moet betalen voor zowel de headset als de videokaart die je nodig zult hebben om het goed draaiend te krijgen.

Varjo Aero – review – plus- en minpunten

+ hoge resolutie
+ comfortabel
flinke prijs en gpu-eisen

Varjo Aero specificaties

FabrikantVarjo, varjo.com
SysteemeisenWindows 10 met minimaal een NVIDIA RTX 3070
VR-platformSteamVR
aansluitingenDisplayPort 1.4, USB 3.0 (type-A), 3,5mm-jack
Resolutie2880 × 2720 (lcd)
Meegeleverdheadset, adapter, in-ears met microfoon
Shoplink en prijsUnboundXR,  circa 2400 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 07, 2022, pagina 21.)

Lees meer over hardware in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

HomeWizard Energy Display review: snel en simpel inzicht in je verbruik

Het monitoren van je energieverbruik wordt pas echt inzichtelijk als je daar meteen inzage in hebt. Het Energy Display toont je alle relevante gegeven...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er