Gitaareffectprocessor Boss GT-1000 met smartphonebediening

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    De soundmodeling in effectapparaten wordt dankzij de voortschrijdende processortechniek steeds beter. De GT-1000 laat zien wat de algoritmes inmiddels kunnen en hoe goed de apparaten te bedienen zijn.

    De afgelopen tijd zijn er meerdere effectboards voor gitaar in het bovenste segment verschenen. Ze simuleren het geluid van verschillende buizen versterkers softwarematig (modeling). Gitaristen hoeven dan niet meer met hun kwetsbare en vooral zware buizenversterkers te sjouwen – al zijn die qua geluid nog steeds onovertroffen.

    De spelers op de markt

    De markt voor klassieke multi-effectboards wordt grotendeels gedeeld door modeling-pionier Line6 en nieuwkomer Headrush, maar ook Boss, dochteronderneming van het Japanse bedrijf Roland, hoort daar bij.

    Boss is al tientallen jaren bekend van zijn bonte verzameling aan losse effect pedalen. De GT-1000 is met een straatprijs van 1000 euro vergelijkbaar in prijs met de Headrush  van 990 euro. Daarna kom je uit op bijna 1600 euro voor de Line6 Helix. Bovendien is de Boss de enige met een bluetooth-mogelijkheid. Een goede reden hem eens aan de tand te voelen.

    Opbouw GT-1000

    De kern van de geluidsbewerking in de GT-1000 wordt gevormd door twee modeling-voorversterkers, die AIRD worden genoemd – Augmented Impulse Response Dynamics, wat tot een verbeterd reactiegedrag van de versterkermodellen moet leiden.

    Bijna alle van de zestien ter beschikking staande modellen hebben een beroemde buizenversterker als voorbeeld. De beide preamps werken parallel of afwisselend, waardoor je snel kunt switchen tussen complete presets.

    Effecten

    Voor de effectketen staat een groot aantal effecten tot je beschikking, die je volledig vrij ergens kunt neerzetten. Net als de beide uitgangen Sub en Main en de beide effect-returns, waarop je externe effectapparaten kunt aansluiten.

    In principe kun je alle instellingen op het apparaat zelf doen, maar dat zul je waarschijnlijk liever vermijden omdat je dan telkens moet bukken om bij de knoppen te komen.

    Bediening via software

    De bediening gaat veel makkelijker met een via usb aangesloten pc of Mac en de software Tonecentral, die je bij Boss gratis kunt downloaden. Via het web kun je ook bij de soundbibliotheken, waar vast wat van je favoriete gitarist te vinden is.

    De preset ‘Smoke on the Lake’ is bijvoorbeeld moeilijk te onderscheiden van het origineel, tenzij je een 200W-Plexi en een Treblebooster met germaniumdiode in je bezit hebt – of gewoon een GT-1000.

    De software is er ook voor smartphones en tablets in de stores van Android en iOS. De bluetoothverbinding van de GT-1000 is standaard niet actief, je moet je even door wat menu’s en het handboek heen werken om uit te vissen hoe je die activeert en verbinding met de app maakt. Als dat eenmaal gedaan is, werkt het verder vlekkeloos. Dan is de GT-1000 zowel in de oefenruimte als bij een optreden makkelijk met een smartphone in je binnenzak of een tablet op je muziekstandaard te bedienen.

    Functies

    De op het board zittende digitale regelaars, het pedaal en de voetschakelaars zijn redelijk vrij aan een van de vele functies van het apparaat te koppelen. Een enkele knop of schakelaar kan ook meerdere functies tegelijk aansturen. Dat geldt ook voor een MIDI-signaal op de ingang.

    Bijna perfect

    Er blijft nog weinig te wensen over wat gebruiksgemak betreft, dat zou dan bijvoorbeeld een kleurendisplay kunnen zijn waarmee je het type van de afzonderlijke effecten in de keten makkelijker zou kunnen herkennen.

    Bovendien zou het een pluspunt zijn als de kleuren en de helderheid van de leds boven de voetschakelaars flexibeler te kiezen zijn. De GT-1000 werkt via usb ook als een audio-interface voor de pc of Mac. Hij biedt drie paar in- en uitgangen (elk L/R): Sub, Main en Dry.

    De twee eerste hebben fysieke aansluitingen en kunnen overal in de keten geplaatst worden. De Dry-in- en -uitgangen zijn puur virtueel. De Dry-ingang geeft het droge gitaarsignaal door en via de uitgang stuur je het signaal van de computer naar de ingang van de effectprocessor.

    After effects

    Via die Dry-poort kun je dan ook een al bestaande opname achteraf bewerken met effecten uit de GT-1000 en het resultaat weer opnemen. De kwaliteit van de audio-interface is voor het opnemen van een elektrische gitaar zeer goed.

    De ingangslatentie is afhankelijk van de instellingen tussen de 2 en 4 milliseconden. De frequentierespons is tot ongeveer 12 kHz heel lineair. Dat hij daarboven afvalt, is voor gitaarsignalen niet erg. De vervorming blijft ruim onder de 10 promille en is daarmee erg laag.

    GT-1000: conclusie

    De GT-1000 is al met al dan ook een hoogwaardig multi-effectapparaat dat amper nog wat te wensen overlaat. Het geluid en het speelgevoel van de effecten, en vooral de modeling-amps, zijn en blijven natuurlijk wel een kwestie van persoonlijke smaak.

    Boss GT-1000

    Gitaarmulti-effect
    Converter32-bit, 96 kHz samplingrate
    InterfacesUSB 2.0, Bluetooth LE, MIDI, audio
    BesturingssystemenWindows vanaf 7, macOS vanaf
    10.13, Android, iOS
    Latentieingang: 1,83 ms; uitgang: 4,99 ms
    bij 44,1 kHz en 64-byte buffer
    Vervorminguitgang 4‰; in- en uitgang 7‰
    Prijs€ 1000

    Meer over

    Hardware

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Muziek mixen met gratis professionele software

    De meeste gratis programma's voor muziek maken hebben allerlei beperkingen. We testen Bandlabs Cakewalk, dat ook gratis is, maar toch voldoet aan prof...

    De eerste stappen met muzieksoftware Sonic Pi

    Sonic Pi is gratis software waarmee je spelenderwijs met programmeercode geluidseffecten maakt, en beats, melodieën en complete songs kunt creëren. Da...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er