Barebone als 4K-speler

Marco den Teuling
0

De Intel-barebone NUC7CJYH van circa 120 euro kan twee 4K-schermen aansturen dankzij twee HDMI-2.0-aansluitingen. Hij is zuinig en stil, maar niet al te snel. We testen deze mini-pc.

Zelfs de zuinigste x86-processors beschikken tegenwoordig over ingebouwde gpu’s die op twee schermen tegelijk Ultra HD of 4K-beelden kunnen afspelen. Wil je dat een beetje ergonomisch doen met een beeldverversingsfrequentie van 60 Hz, dan heb je HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2 nodig. Weinig moederborden of mini-pc’s hebben twee van zulke aansluitingen, maar deze betaalbare NUC van Intel heeft dat wel: er zitten twee HDMI 2.0-poorten op.

4K-speler Intel NUC NUC7CJYH HDMI 2.0.

De NUC7CJYH is de goedkoopste barebone met tweemaal HDMI 2.0.

De basis van deze NUC (Next Unit of Computing) is de zuinige Celeron J4005 uit de Gemini-Lake-serie. De ventilator staat vaak stil, dan maakt het doosje geen geluid, ook geen vreemde piepende bijgeluiden die sommige fanless-pc’s maken. Bij belasting gaat de ventilator langzaamaan sneller draaien en pas bij langdurig maximaal belasten ruist hij hoorbaar.

De keerzijde hiervan zijn de bescheiden prestaties. Toch scoort de Celeron J4005 circa 60 procent beter bij singlethreaded Cinebench dan de Celeron Der NUC7CJYH is de goedkoopste barebone met tweemaal HDMI 2.0. 4K-doosje Mini-pc Intel NUC7CJYH met tweemaal HDMI 2.0 N3450 in NUC-voorganger NUC6CAYH (zie c’t 9/2017, pagina 70). Maar die is sneller bij multithread-taken. Beide ‘Atom-Celerons’ zijn duidelijk langzamer dan de Core i-Celerons (Kaby en Coffee Lake), vooral bij singlethread-software. De quadcore Pentium Silver J5005 in het duurdere NUC-model NUC7PJYH weet die net te overtreffen bij multithreading.

Energieverbruik en uitbreidingen

Idle op het Windows-bureaublad verbruikt de NUC7CJYH slechts 4,7 tot 6 watt. Met Linux is het energieverbruik nauwelijks hoger. De bijgeleverde voeding is met 65 watt erg ruim bemeten. Dat geldt ook voor de maten, het is nu een apart voedingsblok en zit niet meer in de stekker verwerkt. De uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt en bestaan in het kort uit vier USB-3.0-poorten, een sd-kaartlezer, inbouwruimte voor een ssd of harde schijf en twee SO-DIMM-slots. Intel heeft het over maximaal 8 GB RAM, maar twee 8GB-modules (in totaal 16 GB) werkt ook. Wifi wordt verzorgd door de CNVi-controller in de Celeron J4005 met een enkele stream en een vastgesoldeerde antenne.

De letter ‘H’ in de typeaanduiding geeft aan dat de behuizing hoger is, met ruimte voor een 2,5-inch schijf. De Atom Celerons hebben ook geen PCIe-3.0-lanes voor NVMe-ssd’s, maar met een M.2-SATA- variant zou het doosje nog kleiner hebben kunnen zijn. De nieuwe Celeron kan in theorie dankzij een ingebouwde audio- DSP ook met spraakcommando’s gewekt worden. Bij de test werkte dat echter niet omdat de NUC7CJYH de daarvoor benodigde moderne stand-bystand S0ix niet kende.

Als de DSP in het BIOS wordt geactiveerd, is een speciale versie van de Realtek- geluidsdriver nodig.

4K-speler Intel NUC7CJYH barebone

Geen HDR

We konden helaas geen HDR-beelden uit de Gemini-Lake-NUC krijgen, dat reserveert Intel voor duurdere modellen met Kaby Lake. Netflix wilde bovendien geen Ultra-HD-materiaal naar de NUC7CJYH streamen, bij Full HD hield het op.

Vanaf de schijf of bij het streamen van YouTube speelt het kleine kastje 4K-video’s echter vloeiend af, ook in VP9-codec. Alleen in het begin als de buffer gevuld wordt, zijn er wat haperingen merkbaar. Een poging om twee van dergelijke video’s tegelijk op twee schermen af te spelen was echter te hoog gegrepen, toen werd het beeld erg schokkerig.

Conclusie

Intel heeft inmiddels vijf jaar NUC-ervaring en dat is bij de NUC7CJYH te merken aan allerlei details. Als je genoeg hebt aan de beperkte rekenkracht, kun je hiermee voor circa 200 euro een stille en zuinige mini-pc in elkaar zetten (120 euro voor de NUC plus 40 euro elk voor 4 GB geheugen en een 120 GB-ssd). Dan heb je een mini-pc waarmee je ook twee 4K-schermen tegelijk kunt aansturen. Dat is veel performance voor de prijs.

(Christoff Windeck, c’t magazine)

Mini-pc barebone NUC7CJYH 
FabrikantIntel, www.intel.nl
SpecificatiesCeleron J4005 (Dual-Core, 2,0/2,7 GHz), UHD-graphics 600, 2 × DDR4-2400 SODIMM, Intel CRF Wireless-AC 9462 (802.11ac, 1×1, BT 5.0)
Aansluitingen voorzijde2 × USB 3.0 (1 × met laadfunctie), 1 × audio, 2 microfoon, IR-ontvanger
Aansluiten achterzijde2 × HDMI 2.0a, 2 × USB 3.0, 1 × Gigabit (RJ45), 1 × audio (incl. optisch), voedingsaansluiting
Max. energieverbruik stand-by / idle / volledig belast1,2 W / 6 W / 25 W
Geluidsniveau idle / volledig belast < 0,1 / 0,6 sone
Afmetingen / afmetingen voeding, snoerlengte11,6 × 5 × 13 cm / 4,7 × 3 × 13 cm / 1,7 m
Shoplink en prijsbarebone NUC7CJYH € 125 (NUC7PJYH met Pentium Silver: ca. € 170)

 

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eufy X10 Pro Omni review: robotstofzuiger met flink wat power

In deze review werpen we een blik op de X10 Pro Omni van Eufy, een robotstofzuiger met dweilfunctie die aan te schaffen is voor een prijs van circa 79...

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er