Radxa Rock Pi X singleboard-pc

Alieke van Sommeren
0

De Radxa Rock PI X singleboard-pc is een x86-basis voor je hobbyprojecten. Je kunt er zowel Windows 10 als Linux op draaien, maar bij het gebruik van Windows moet je wel goed opletten. En hij heeft nog wat meer eigenaardigheden.

De Rock Pi X is uitgerust met de quadcore Atom x5-Z8350 en verkrijgbaar met 1, 2 of 4 GB LPDDR3 SDRAM, zonder of met wifi (Model A, B) en 16 tot 128 GB eMMC als storage.

Radxa raadt voor de Rock Pi X een USB-C-voeding aan met Quick Charge (QC) of Power De­livery (PD). Indien nodig kan de Rock Pi X ook werken op een 3 ampère USB-C-­voeding zoals voor de Raspberry Pi 4, maar daarmee kom je wel in de problemen als je usb-apparaten aansluit die veel energie nodig hebben.

Terwijl de Raspberry Pi 4 twee 4K-schermen tegelijk kan aansturen met 60 Hz, haalt de Rock Pi X maximaal 60 Hz ­full-hd via HDMI. Sommige aansluitingen die je kent van de Raspberry Pi zoals CSI (camera) en DSI (beeldscherm), ontbreken. PCI Express en SATA zijn ook niet beschikbaar, en er is slechts één USB 3.0-poort.

De Windows 10 set-up is te starten vanaf een usb-stick. Maar bij Windows hadden we driver­problemen. Ondanks herhaaldelijk updaten zagen we nog steeds veel onbekende apparaten. De meeste stuurprogramma’s staan in een ziparchief op de Radxa-server. Daarna ontbrak nog een grafische driver, maar Windows vond die alsnog.

Het belangrijkste is dat het wifi niet werkte, zelfs na het uitproberen van allerlei drivers. Radxa levert een speciale image voor Windows 10, waarmee wifi wel werkte, maar dan heb je een ­Chinese Windows zonder licentie. Wil je wifi gebruiken in Windows, dan is het dus beter om de Model A te kopen en er een goedkope usb-wifi-adapter op aan te sluiten.

 

Radxa Rock Pi X

Radxa Rock Pi X

De GPIO-pin­header is in principe dezelfde als die van de Raspberry Pi, maar biedt minder functies en heeft last van een gebrek aan documentatie.

De Rock Pi X Model B haalde via wifi maximaal maar 40 Mbit/s. Intel vermeldt een Scenario Design Power (SDP) van 2 watt voor de Atom, maar de chip verbruikt in werkelijkheid gedurende korte tijd aanzienlijk meer energie. Daarom werkt hij beter met een koeler, die los te koop is.

Cpu-benchmarks laten zien dat de Atom x5-Z8350 de Raspberry Pi 4 nog net bijhoudt in singlethreading, maar dat alle ­cores ­samen tot 40 procent langzamer zijn. Alleen bij encryptie via AES blinkt de Atom uit. Full-hd video’s van YouTube onder Windows waren schokkerig.

De eMMC-storage is ­matig snel, de USB 3.0-poort en de netwerkchip halen de gebruikelijke snelheden. The Rock Pi X is een goed idee, dat helaas maar middelmatig is uitgevoerd.

cpu, gpuIntel Atom x5-Z8350 , Intel HD
geheugen4 GB LPDDR3 (gesoldeerd)
opslag32 GB eMMC, microSD-kaartlezer
aansluitingenHDMI, USB-A 3.0, 3 × USB-A 2.0, gigabit ethernet, audiojack, 1 × wifi-antenne, USB-C (voeding), microSD-lezer, 40-polige GPIO-pinheader
netwerk bedraad/draadloosgigabit ethernet, Wi-Fi 5 (dualband), Bluetooth 5.0

Pluspunten

  • Windows en Linux

Minpunten

  • driverproblemen
  • prijzig

Koop deze singleboard-pc

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

CrowPi 2, een Raspberry Pi experimenteersysteem in laptopformaat

Experimenteren met een Raspberry Pi leidt al snel tot een wirwar aan elektronica en kabels. Niet met de CrowPi 2, het experimenteersysteem in laptopfo...

Goedkoop Raspberry Pi alternatief: Orange Pi Zero

De Raspberry Pi is een erg gunstig geprijsde minicomputer, maar het kan nog goedkoper. De Orange Pi Zero is met 10 euro opvallend goedkoop en de softw...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er