In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Intel Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, maar kon niet in alle disciplines overtuigen.
Ontvang gratis informatie en tips over pc’s en pc-componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Barebone voor de industriële markt
De Asrock NUC Box-1260P richt zich op de industriële markt voor zaken als digitale displayborden met meerdere schermen. Voor zo’n compacte behuizing kunnen we in ieder geval vooropstellen dat de verscheidenheid aan aansluitingen indrukwekkend is. Naast de 3,5 millimeter-aansluiting bevinden zich aan de voorkant twee Type C-aansluitingen. Ook beschikt deze barebone aan de achterkant over twee 2,5 Gbit/s netwerkpoorten. Bovendien zijn er ook twee klassieke schermaansluitingen namelijk HDMI 2.0b en DisplayPort 1.4a. In combinatie met de Type-C-aansluitingen in Alt-modus kun je vier 4K-schermen aansluiten.
Asrock NUC Box-1260P benodigde onderdelen
Zoals gebruikelijk bij barebones, moet je voor sommige onderdelen zelf zorgen. Bij deze Asrock NUC Box-1260P zijn dat DDR4-geheugensticks in SO-DIMM-formaat en een SSD (of 2,5-inch HDD, als je dat echt wilt). De hardware kan ook door minder ervaren mensen in enkele minuten worden geïnstalleerd. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte kruiskopschroevendraaier. Ook het besturingssysteem moet je zelf installeren. Zelf hebben we Windows 10, Windows 11 en Ubuntu Desktop 22.04 LTS geprobeerd.
Asrock NUC Box-1260P BIOS-settings
In de BIOS van de Box-1260P kunnen hobbyisten en optimizers de E-Cores ook afzonderlijk uitschakelen, evenals maximaal drie van de vier P-Cores en hun SMT-functie. Hierdoor kunnen gebruikers problemen met de Windows 10-scheduler omzeilen, die de verschillende soorten cores niet goed aankan, waardoor programma’s zoals Visual Studio 2022 gedwongen worden om op de langzamere E-Cores te draaien.
Asrock NUC Box-1260P testmodel
Het model dat we hebben mogen testen is de variant met de twaalf-core Intel Core i7-1260P. Deze Core i7-cpu kan in de turbomodus tot 4,7 GHz bereiken, in combinatie met een Samsung 980 Pro las hij met een vlotte 6,7 GB/s en schreef rond 4,8 GB/s. Starten tot aan het inlogscherm duurde maar 15 seconden.
Helaas draait de kleine radiale ventilator ook in de ruststand en produceert een hoorbaar geluid van 0,5 sone. In tegenstelling tot andere mini’s was deze dus een stuk luidruchtiger. Onder belasting raast er een kleine wervelwind: in de turbo maten we een luide 2,5 sone, wat voor gebruik als mediacenter- of Office-pc teveel van het goede is. In idle verbruikt de mini af-fabriek 16,1 watt, met wat tweaks lukte het ons om het te verlagen naar 14,5 watt. Wat eigenlijk overeenkomt met volgroeide desktop-pc’s. Bij een zuinige mini zou dat eigenlijk veel minder moeten zijn.
Conclusie Asrock NUC Box-1260P
We kunnen vooropstellen dat Asrock bijna alles goed heeft gedaan met deze mini-barebone, echter is de koeling te luid en het stroomverbruik in idle veel te hoog. Maar als je een mini-pc wilt die niet opspringt bij zwaardere taken, zul je blij zijn met de Asrock barebones NUC Box-1260P. De grote keuze aan snelle interfaces van USB-C tot vier beeldschermen tot dual LAN is een bonus.
Asrock NUC Box-1260P review – plus- en minpunten
+ Mini-barebone met Alder Lake
+ veel en snelle aansluitingen
– te hoog energieverbruik en te luid
Asrock NUC Box-1260P specificaties | |
Fabrikant | Asrock, asrockind.com |
Cpu / ram | Intel Core i7-1260P / max 64 GB DDR4-3200 |
Cinebench R23 | 1642 (single) / 7941 (multi) |
Afmetingen | 11 × 11,7 × 5,1 cm |
Meegeleverd | voeding, VESA-bevestiging |
Shoplink en prijs | Amazon, circa 939 euro |
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 11, 2022, pagina 24)