Problemen met je Wi-Fi-verbinding oplossen

Blog
0

FRITZBox 7590 AX lifestyle

In elk huishouden staan tegenwoordig allerlei apparaten die verbonden worden via Wi-Fi. Iedereen wil daarmee optimaal van de draadloze verbinding kunnen genieten. Als dat niet altijd even goed of makkelijk gaat, kan dat tot veel frustratie en ergernis leiden. We geven enkele tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je overal in huis een goede Wi-Fi-verbinding hebt.

Wi-Fi hoort bij het leven, en we willen niet meer zonder. Maar als je router ergens onderin de meterkast gepropt staat achter de stofzuiger en de voorraad schoonmaakspullen, zal je Wi-Fi-bereik niet optimaal zijn. En ook als hij netjes tegen de achterwand van de meterkast bevestigd is, is dat zelden een optimale plek en moet het draadloze signaal zich vaak een weg banen door meerdere muren en deuren.

Om je Wi-Fi te verbeteren is dan de eerste stap om de router op een centrale plek in je woning neer te zetten – en dan het liefst uit de buurt van andere stoorzenders, zoals een babyfoon, magnetron of DECT-telefoon. Ook moet je hem uit de buurt van metalen obstakels of vloeistofreservoirs (radiator, aquarium) zetten en niet te dicht bij een muur of het plafond.

Maar het kan ook zijn dat de router die je ooit bij je internetabonnement kreeg, inmiddels al aardig verouderd is. Dankzij de vrijerouterkeuze, die sinds vorig jaar van kracht is, kun je eenvoudig een andere, maar vooral ook betere en nieuwe router installeren. Dit kan een hele hoop voordelen brengen, zoals een nieuwere Wi-Fi-standaard, meer vrijheid bij het aanpassen aan je eigen wensen en effectieve uitbreidingsmogelijkheden van het netwerk, met als resultaat sneller internet op je (mobiele) apparaten, overal in huis.

Wi-Fi 6

Je staat er vaak niet bij stil hoeveel apparaten er in een gemiddeld huishouden worden gebruikt die afhankelijk zijn van een Wi-Fi-verbinding. Een reeks smartphones, laptops en tablets worden door gezinsleden overal in huis gebruikt. Maar er zijn vaak ook slimme tv’s, dongles voor video- en muziekstreaming, gameconsoles en printers die tegenwoordig allemaal een snelle en stabiele Wi-Fi-verbinding vereisen. En als enkele van deze apparaten zoals je smartphone een nieuwe, snelle Wi-Fi-standaard ondersteunen, is het jammer als je verouderde router de bottleneck vormt.

Momenteel is de zesde Wi-Fi-generatie beschikbaar bij de meeste nieuwe apparaten. Wi-Fi 6, oftewel IEEE 802.11ax, moet de totale snelheid verhogen, onder meer door aangesloten apparaten slimmer tegelijk te kunnen bedienen. Maar het heeft nog meer te bieden dan dat.

Bij Wi-Fi 6 staat voor het eerst niet de snelheid van één individueel verbonden apparaat centraal. In plaats daarvan brengt Wi-Fi 6 onder andere technieken die de snelheid kunnen verhogen, ook als er veel apparaten tegelijkertijd in gebruik zijn. Wi-Fi 6 verhoogt de maximale snelheid ten opzichte van zijn voorganger, met het verschil dat wanneer er veel apparaten tegelijk actief zijn, de gegevenssnelheid dan nog steeds hoog blijft – voor elk apparaat.

Daarnaast zijn er ook technieken geïntroduceerd die de energie van verbonden apparaten besparen. Deze hoeven niet meer om de enkele minuten te controleren of ze nog wel een Wi-Fi-verbinding hebben met de router, wat een positief effect heeft op het stroomverbruik van de apparaten en de accu langer meegaat. AVM biedt een reeks routers aan, waaronder de FRITZ!Box 7590 AX, die de internetverbinding met hoge snelheid draadloos aan apparaten doorgeeft.

FRITZ!Box 7590

De FRITZ!Box 7590 AX ondersteunt de snelle en efficiënte Wi-Fi 6-standaard en kan nog meer apparaten tegelijkertijd van Wi-Fi voorzien. De acht Wi-Fi-antennes bereiken tot 2400 Mbit/s op de 5 GHz-band en 1200 Mbit/s op 2,4 GHz.

Nieuwe router

Als je op jacht gaat naar een nieuwe router, moet je rekening houden met een aantal zaken. Naast dat deze uiteraard nieuwere Wi-Fi-standaarden moet ondersteunen, wil je ook een apparaat hebben dat eenvoudig is in het gebruik, veel opties biedt als je daar behoefte aan hebt, uitbreidingsmogelijkheden ondersteunt en waar je een aantal jaren mee vooruit kunt. Ook wat deze aspecten betreft zijn de FRITZ!Box-routers een goede keuze. AVM onderhoudt de FRITZ!OS-software voortdurend en biedt regelmatig updates om te zorgen dat alle FRITZ!-apparaten up-to-date en veilig zijn. Bovendien worden waar mogelijk nieuwe functies aan apparaten toegevoegd, zodat je niet opeens na een paar jaar met een hopeloos verouderd apparaat zit en gedwongen wordt weer in iets nieuws te investeren.

Misschien ben je iemand die de router aansluit, instelt en er dan niet meer naar wil omzien. Of je wilt juist alles tot in de puntjes zelf instellen. In beide gevallen wil je dat in een begrijpelijke en overzichtelijke interface kunnen doen die je daarbij helpt en niet in de weg staat met onbegrijpelijke termen en logica. FRITZ!OS is ontworpen met beide soort gebruikers in gedachten. Laat een wizard alle belangrijke instellingen maken, zodat je binnen enkele minuten een verbinding hebt en er geen omkijken meer naar hebt. Of duik in het overzichtelijk gestructureerde menu en sleutel via je computer of mobiele apparaat naar hartenlust aan de vele instellingen die tot je beschikking staan – gebruiksgemak en veiligheid staan voorop.

En het mooie is dat er steeds meer nieuwe mogelijkheden bij komen. Niet alleen verschijnen er regelmatig veiligheidsupdates, maar AVM voorziet zijn apparaten ook van tijd tot tijd van nieuwe functies. Zo is er recent met versie 7.50 het VPN-protocol WireGuard beschikbaar gesteld, waarmee je ook onderweg snel en makkelijk toegang krijgt tot je thuisnetwerk. En dankzij WPA2-versleuteling komen geen ongewenste indringers in je netwerk.

Wi-Fi meten

We noemden al dat je de router ergens centraal in huis moet neerzetten op een geschikte plek. Maar hoe beoordeel je dat, met name als je huis meerdere verdiepingen heeft waar de Wi-Fi-verbinding beschikbaar moet zijn? Dit kun je eenvoudig doen met de FRITZ!App WLAN van AVM, die beschikbaar is voor Android en iOS.

Installeer de app op een mobiel apparaat. Open de app en klik op ‘Measure Wi-Fi’. De app gaat datapakketjes uitwisselen met de router, en geeft op het scherm in een grafiek de snelheid weer. Als je met het apparaat door huis gaat wandelen, kun je op die manier in alle kamers beoordelen hoe de Wi-Fi-ontvangst is. Je kunt vervolgens je router op enkele verschillende plekken neerzetten om te bepalen welke plek het gunstigste is, zodat alle gebruikers overal in huis een goede Wi-Fi-verbinding hebben.

FRITZ!App WLAN

Gebruik de FRITZ!App WLAN om de verbindingssnelheid op verschillende plaatsen in je draadloze netwerk te meten.

Mesh

Soms zal je router alleen niet genoeg zijn om Wi-Fi aan het hele huis te bieden, ook al heb je hem optimaal geplaatst. Dat kan komen doordat je een groot huis met meerdere verdiepingen en dikke muren hebt, of in een buurt zit met veel Wi-Fi-zenders die elkaar in de weg zitten. Dan biedt een mesh-systeem uitkomst. Daarmee kun je een extra apparaat toevoegen aan je draadloze netwerk om ook op de plekken in huis met zwakke ontvangst van een snelle Wi-Fi-verbinding te voorzien.

De mesh-apparaten van AVM integreren naadloos in het Wi-Fi-netwerk van een FRITZ!Box-router. Zet een, twee of meer mesh-apparaten zoals de FRITZ!Repeater 1200 AX in huis en koppel hem met een tik in de FRITZ!app met het Wi-Fi 6-netwerk van je router. Het mesh-systeem zorgt er automatisch voor dat je terwijl je je in huis verplaatst, altijd verbonden bent met het sterkste Wi-Fi-signaal. Ook bij dit extra apparaat is het van belang om te bepalen wat de optimale locatie is om hem te gebruiken. De repeater moet namelijk een goede Wi-Fi-verbinding met de router kunnen opzetten, de zogenaamde backbone of backhaul. Het heeft dus niet veel zin de repeater in een uithoek van je huis in te pluggen, waardoor hij zelf een zwakke verbinding met de router heeft. In dat geval zal een verbonden client toch een trage internetervaring hebben. Dit kun je oplossen door een extra repeater tussen beide te plaatsen.

FRITZ!Repeater 1200 AX

De Wi-Fi 6 FRITZ!Repeater 1200 AX breidt je Wi-Fi-netwerk uit voor een groter bereik. Het intelligente FRITZ! Mesh zorgt voor gemakkelijke installatie en altijd een super Wi-Fi-ontvangst.

De optimale oplossing is als de backhaul-verbinding tussen de router en repeater niet draadloos, maar bekabeld via een ethernetkabel loopt. Dan kun je de apparaten ver uit elkaar plaatsen, maar behoud je een razendsnelle verbinding omdat de gegevens zonder vertraging door de kabel lopen – alleen de laatste meters hoeven dan nog draadloos te worden overbrugd. Daarvoor moet het uiteraard ook mogelijk zijn om een netwerkkabel door het huis te trekken.

Problemen met een zwakke Wi-Fi-verbinding zijn tegenwoordig prima op te lossen, ook in de drukste gebieden en alle ergernissen kunnen tot het verleden behoren. Met de FRITZ!-producten van AVM geniet je overal in huis van Wi-Fi met een ongeëvenaard gebruiksgemak.

 

Meer over

RoutersWifi

Deel dit artikel

Lees ook

AVM Fritz!Repeater 3000 AX review: alternatief voor o.a. de 1200 AX

In deze review werpen we een blik op AVM Fritz!Repeater 3000 AX. Met dit model heeft AVM het gat gedicht tussen de kleine 1200 AX Wi-Fi 6-repeater en ...

AVM Fritzbox 7590AX router – review

De goed uitgeruste Fritzbox 7590AX is wat het wifi betreft AVM’s modernste router, en je kunt er flink wat datavolume mee doorsturen.

0 Praat mee