Waarom zou je Wi-Fi 6 gebruiken?

Redactie
0

Met de nieuwe Wi-Fi 6 standaard haal je niet alleen sneller wifi in huis, maar ook een systeem dat beter werkt met veel gebruikers en op plekken waar naburige netwerken elkaar in de weg zitten.

Waarom zou je Wi-Fi 6 willen en moeten gebruiken?

Wi-Fi 6 is in allerlei opzichten interessant: het is niet alleen snel, maar de nieuwe standaard gaat bovendien beter om met storingen van naburige netwerken dan de oudere wifistandaarden. Een beetje achtergrondkennis maakt duidelijk waarom.

Innovaties – OFDMA & TWT

Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA) is de kern van alle innovaties van Wi-Fi 6. Het definieert de modulatie en kanaaltoegangsmethode en lost op verschillende plaatsen tegelijk problemen op. Met OFDMA kunnen wifi-apparaten een verstoord spectrum binnen een kanaal vermijden en alleen uitzenden waar er ruimte is. Dat vermindert de datasnelheid, maar ook de latentie en packet-loss, waardoor de gegevens soepeler van A naar B wandelen.

Met OFDMA is ook het gelijktijdige bedienen van meerdere clients via één antenne mogelijk – voorheen kon dat alleen met meerdere antennes en voor multi-user MIMO geschikte wifi-adapters. De grootte van het subkanaal dat door een access point aan een client wordt toegewezen, en dus de beschikbare snelheid, is afhankelijk van de hoeveelheid te verzenden data, het aantal clients in het netwerk en de bandbreedte van het bovenliggende kanaal. Die verdeling werkt voor transmissies van en naar het acces point, zodat de wachttijden in beide richtingen worden verkort.

Een andere innovatie van Wi-Fi-6 is de Target Wake Time (TWT), waarmee clients met het access point kunnen onderhandelen over individuele wektijden. Dat betekent dat ze niet tien keer per seconde wakker hoeven te worden om te luisteren of er gegevens op hen wachten. Op die manier wordt er energie bespaard. Het acces point slaat de gegevens tijdelijk op totdat het apparaat op het afgesproken tijdstip wakker wordt. Door de coördinatiefunctie van OFDMA zorgt Wi-Fi 6 op drukke locaties tevens voor een aanzienlijk betere dekking en ook meer stabiliteit.

Snelheden

De maximale theoretische snelheid van Wi-Fi 6 ligt rond de 9,6 Gbit/s met acht MIMO streams op een 160 MHz-kanaal met het hoogste modulatieniveau. De huidige mobiele apparaten met twee antennes halen respectievelijk 2,4 Gbit/s (160 MHz) en 1,2 Gbit/s (80 MHz). Op de 2,4GHz-band is 300 Mbit/s (2 antennes) of 1,2 Gbit/s (8 antennes) haalbaar bij 20MHz-kanalen.

Zelfs bij grotendeels storingsvrije omgevingen is Wi-Fi 6 interessant als je gebruik wilt maken van internetverbindingen van 300 Mbit/s of meer en als je bestanden van en naar je netwerkopslag wilt kopiëren.

Productlijn geüpgraded

AVM heeft inmiddels zo’n beetje al zijn producten aangepast aan Wi-Fi 6. Als je een kabelaansluiting hebt, is de Fritz!Box 6690 de aangewezen router. Zeker sinds routerkeuzevrijheid ook in de praktijk een feit is, kun je deze router ook moeiteloos bij Ziggo gebruiken en daardoor meer (draadloze) mogelijkheden krijgen dan met de standaardoplossing, waaronder mesh-wifi.

De Fritz!Box 7590 AX is bedoeld voor een ADSL-aansluiting en ondersteunt eveneens mesh-wifi. De 5530 heeft een glasvezelaansluiting en kan met een verloopkabel rechtstreeks op de glasvezelaansluiting worden aangesloten. Heb je een modem om een NT-kastje, dan kun je daar de 4060 op aansluiten. Heb je geen internetaansluiting, dan is met de 6850 5G een mobiele verbinding mogelijk.

Ook de repeatermodellen 6000 en 1200 AX ondersteunen Wi-Fi 6 en mesh-wifi, zodat je overal in huis of in je kantoor kan genieten van een snelle en betrouwbare wifiverbinding zonder dat je daar verder veel omkijken naar hebt.

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er