Fritzbox 4060 router: helemaal toekomstbestendig – review

Noud van Kruysbergen
0

De Fritzbox 4060 is een meer dan volwaardige opvolger van de 4040. Hij is bedoeld voor elke internetaansluiting met een netwerkpoort en is met een 2,5Gbit-WAN-poort en een DECT-basisstation geschikt voor een groot aantal gebruikers.

Op de valreep van 2021 heeft AVM de Fritzbox 4060 uitgebracht. Het is een router met een 2,5Gbit-WAN-poort, die werkt met ieder bestaand modem of internetaansluiting die een netwerkpoort levert. Hij heeft dus zelf geen modem, maar je kunt hem aansluiten op een DSL-modem,  een kabelmodem en een NT-kastje bij een glasvezelaansluiting.


fritzbox draadloze router wifi-6


Fritzbox 4060 – opvolger van de 4040

De Fritzbox 4060 is de opvolger van de toen al lekker snelle 4040, Maar hij heeft veel meer te bieden. De 4060 is meer dan up-to-par wat de hedendaagse routerfuncties betreft. Naast de genoemde 2,5Gbit-WAN-poort (die ook als reguliere netwerkpoort kan worden gebruikt) zijn er nog drie gigabit-netwerkpoorten. Je bekabelde thuisnetwerk zal zeker voorzien kunnen worden.

Een groot aantal internetproviders is al vooringesteld, die hoef je alleen maar te selecteren om contact te kunnen maken. Bij sommige moet je dan nog inloggegevens opgeven, maar de rest wordt dan door de router geregeld. Dat is met de komende routerkeuzevrijheid een groot goed.

aansluiten kpn


Uitgebreid wifi

Maar bovenal is het wifideel goed voorzien. Daar waar de 7530 AX en 7590 AX die AX-toevoeging hebben om aan te geven dat die modellen Wi-Fi 6 (802.11ax) ondersteunen, is dat bij de 4060 zonder die toevoeging standaard. Naast MU-MIMO en WPA3 en een 2,5GHz-band zijn er zelfs twee onafhankelijke 5GHz-banden, die je ieder een andere SSID kunt geven. Daarmee moet in totaal 6000 Mbit/s mogelijk zijn.


Fritzbox-wifi


Twee 5GHz-banden in Fritzbox 4060

De twee 5GHz-banden zijn niet beide voor mesh te gebruiken, de 4060 gebruikt de eerste SSID voor de meshondersteuning van de AVM-repeaters. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat repeaters als de 3000 en 6000 van AVM en ook de repeaters van andere merken ook maar één draadloos netwerk ondersteunen. Je kunt het tweede draadloze 5GHz-netwerk dan gebruiken voor dedicated toepassingen, die niet gestoord worden door wat er op de andere draadloze netwerken gebeurt.

Het is niet ondenkbaar dat er nog wifirepeaters komen die het tweede 5GHz-netwerk als backbone kunnen gebruiken, zodat het eerste 5GHz-netwerk niet de bottleneck wordt om overal snel internet te kunnen blijven leveren.


Fritzbox-mesh


Het standaard ingestelde draadloze netwerk is overigens voorzien van een WPA2-sleutel, het is aan te raden daar een eigen naam aan te geven en meteen de modus ‘WPA2 + WPA3’ aan toe te kennen.

DECT-basisstation

Het moge duidelijk zijn dat het niet om een 4040 AX gaat, en dat blijkt eigenlijk ook al uit het model. Daar waar de laatste routermodellen van AVM allemaal voornamelijk een vergelijkbaar liggend design hadden, is de 4060 weer een staand model. Dat scheelt weer wat ruimte in de meterkast. Aan de voorkant vier statusleds en een Connect-knop voor het aanmelden of pairen van randapparatuur. De achterkant bevat de genoemde netwerkpoorten, de voedingsaansluiting en een USB 3.0-poort. Die laatste kun je gebruiken om een mediaserver op te zetten of een printer aan te sluiten die dan als netwerkprinter kan worden gebruikt.

Aan de buitenkant zie je niet dat er een compleet DECT-basisstation in zit. Dat station is zowel voor VoIP als je smarthome te gebruiken. De complete VoIP-centrale maakt het mogelijk een vast telefoonnummer in te stellen en in totaal zes DECT-toestellen te koppelen.

Fritzbox-dect


Je kunt alle smarthome-apparaten die DECT ULE ondersteunen aan de router koppelen en die vanuit de webinterface bedienen. En daar ook schema’s en templates voor aanmaken. Die functies zitten ook al in andere AVM-routers als de 7530 AX en 7590 AX. Dat is het grote voordeel van de AVM-routers, die werken allemaal met hetzelfde besturingssysteem.


Fritzbox-smart


FritzOS-besturingssysteem

Ook de Fritzbox 4060 is voorzien van het FritzOS-besturingssysteem, zoals dat voor alle router en repeaters van AVM geldt. Dat maakt het mogelijk om alle apparaten op een uniforme manier te beheren en snel over te stappen tussen de verschillende modellen. De 4060 kwam uit de doos met FritzOS 7.28, maar ging bij het instellen meteen versie 7.29 installeren. Daarmee is hij meteen voorzien van alle beschikbare mogelijkheden.


Fritzbox-os


De nieuwe Fritzbox 4060 is al met al een zeer uitgebreide router. Hij kan voor veel gebruikers een optimale oplossing zijn om voor een schappelijke prijs een veelheid aan functies ter beschikking te hebben. De hardware is helemaal up-to-date, en met de doorlopende ontwikkeling van het FritzOS-besturingssysteem kun je daar jarenlang plezier van hebben.

Pluspunten Fritzbox 4060

 hardware up-to-date
 tri-band Wi-Fi 6
 DECT-basisstation voor VoIP en smarthome

 

Fritzbox 4060nl.avm.de
Aansluitingen1 × 2,5Gbit-WAN, 3 × gigabit-LAN, USB 3.0
Statusledsinfo, VoIP, wifi, power/internet
Wifi1 × 2,4 GHz, 2 × 5 GHz 802.11n/ac/ax, MU-MIMO, mesh
DECTULE voor VoIP en GAP voor smarthome
bekijk het product€ 259

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Fritzbox 5530: preview-test next-level glasvezel-router

De Fritzbox 5530 is de lang verwachte opvolger van de 5490-router. De mogelijkheden van het FritzOS besturingssysteem kunnen nu volledig benut worden....

AVM Fritzbox 7590AX router – review

De goed uitgeruste Fritzbox 7590AX is wat het wifi betreft AVM’s modernste router, en je kunt er flink wat datavolume mee doorsturen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er