Review: Fritzbox 4040 is lekker snel

Noud van Kruysbergen
0

fritzbox 4040De Fritzbox 4040 is de eerste multifunctioneel inzetbare router van AVM zonder eigen modem, maar met vier gigabit-ethernetpoorten. Het is een complete router, die zeker bij een snelle internetverbinding een absolute aanrader is. Zeker gezien zijn prijs van 89 euro.

De routers van AVM zijn van origine bedoeld voor de Duitse markt. Daar ziet de breedbandsituatie er anders uit dan bij ons. Vandaar dat ze meestal een ingebouwd xDSL-modem hebben. Routers uit de 3-serie hebben een vDSL-modem en wifi en die uit de 7-serie hebben ook VoIP-DECT. De 6-serie gebruikt 4G. AVM kwam vorig jaar met het eerste exemplaar uit de 4-serie. De Fritzbox 4020 is de eerste router zonder eigen modem. Die kun je dan aansluiten op een modem van Ziggo, KPN of welke provider dan ook.

De 4020 was beperkt in zijn mogelijkheden. Het wifi was 11n, terwijl 11ac inmiddels gebruikelijk is. Maar belangrijker: de netwerkpoorten waren 100 Mbit/s, wat in tijden van internetsnelheden van 500 Mbit/s via glasvezel simpelweg niet toereikend is. Vandaar dus de Fritzbox 4040.

Gigabit-ethernet

De 4040 ondersteunt op alle LAN- en de WAN-aansluiting gigabit-ethernet. Bij de instellingen staat trouwens alleen LAN-poort 1 op 1000 Mbit/s ingesteld. De andere drie poorten staan standaard op 100 Mbit/s (Green Mode). Dat kun je handmatig wijzigen naar 1000 Mbit/s (Power Mode). De draadloze netwerken werken op zowel de 2,4- als de 5GHz-band. Bij die laatste met 802.11ac.

De webinterface van de Fritzbox komt overeen met die van alle routers van AVM. Nederlands is als taal niet beschikbaar. Engels wel, maar hier en daar kom je een Duitse zin tegen. Alle gangbare instellingen zijn makkelijk bereikbaar zonder dat je door al te veel erg technische instellingen heen hoeft. Zo is bijvoorbeeld port-forwarding makkelijk te configureren. Alleen jammer dat je daar geen naam bij kunt opgeven om aan te geven waar die forward voor is. De Online Monitor laat je internetverkeer grafisch zien en ook het cpu- en het geheugengebruik kun je bekijken. Daarnaast is het mogelijk om je op vaste perioden een mail te laten sturen met een overzicht van het datavolume.

De snelheid en het bereik van het wifi zijn uitstekend. De 4040 zoekt zelf naar het beste wifikanaal. Zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-band zijn de resultaten op zijn minst vergelijkbaar met een Asus RT-AC66U (ca. 130 euro) en een Netgear R7800 (ca.200 euro). Die laatste heeft vier imposante en draaibare antennes, maar scoort niet beter dan de Fritzbox. Die heeft alleen twee kleine vleugeltjes.

Gasttoegang

Gasten kunnen een eigen draadloos gastnetwerk krijgen, maar je kunt ook de vierde LAN-poort voor een gast reserveren. Die kan dan gewoon op internet, maar krijgt dan ook bekabeld geen toegang tot het thuisnetwerk.

Op de usb-aansluitingen kun je bijvoorbeeld een extern medium aansluiten om als NAS te gebruiken. De Fritzbox heeft daar ook een mediaserverfunctie voor. Je kunt via usb ook een 4G-dongle aansluiten. Een leuke extra feature is dat je internetradiostations kunt instellen. Die kun je dan via UPnP op andere apparaten in huis beluisteren.

De Fritzbox 4040 heeft verder alles wat een moderne router lijkt te moeten hebben. Bijvoorbeeld een VPN-verbinding (via IPSec) waar je gebruikers voor kunt aanmaken, en IPv6-ondersteuning. Daarnaast kun je toegangsprofielen aanmaken en ouderlijke controle instellen, en bepalen wanneer het wifi aan mag staan. Je kunt een DynDNS-service instellen om de router van buitenaf toegankelijk te maken als je geen vast openbaar IP-adres hebt. Als laatste kun je bepalen wanneer de lampjes moeten branden.

fritzbox4040tabel

Meer over

Routers

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er