Fritzbox 5530: preview-test next-level glasvezel-router

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  lezers-awards-2021-zilver

  De Fritzbox 5530 is de lang verwachte opvolger van de 5490-router. De mogelijkheden van het FritzOS besturingssysteem kunnen nu volledig benut worden. Dat betekent Wi-Fi 6 en een robuust meshsysteem.

  Als je internetverbinding via glasvezel loopt, is dat kans groot dat die bij een router van AVM je huis binnenkomt. Bij veel providers zoals XS4ALL en Freedom krijg of huur je een Fritzbox 5490 om optimaal van je internetverbinding gebruik te kunnen maken. We hebben in Nederland officieel al een tijd routerkeuzevrijheid, en daar moeten de providers moeten dan wel de aanmeld- en verbindingsgegevens voor bekend maken, maar nog lang niet alle providers zijn inmiddels al zo ver dat ze dat ook daadwerkelijk doen.

  XS4ALL deed dat van meet af aan al wel, en Freedom doet dat ook, en omdat KPN door de overname van XS4ALL waarschijnlijk bang is dat mensen hun contract daarbij gaan opzeggen en overstappen naar een andere provider, hebben ook zij die gegevens bekend gemaakt.

  De Fritzbox 5490 was met zijn ingebouwde glasvezelpoort dan ook een trouw werkpaard. Met zijn vier netwerkpoorten en FON-poorten zorgde hij in combinatie met de steeds uitbreidende functionaliteit van het besturingssysteem FritzOS voor een goed werkend internet met tv en bellen.

  De laatste tijd stagneerde de updates echter. Daar waar andere Fritzbox-routers doorgroeiden naar FritzOS 7.20 en hoger, bleef de 5490 hangen op 7.12. En dat is jammer, want nieuwe functies van 7.20 zijn onder meer krachtiger mesh-wifi en snellere VPN-verbindingen.

  Aansluitingen

  Glasvezelend Nederland zat dan ook reikhalzend uit te kijken naar de opvolger van de Fritzbox 5490, en gelukkig is die er nu in de vorm van de Fritzbox 5530. Er worden twee SFP-modules meegeleverd, een voor AON- en een voor GPON-glasvezel. Daardoor kan hij op alle Europese glasvezelverbindingen worden aangesloten.

  Naast de FON-poort zitten een 2,5Gbit- en twee 1Gbit-LAN-poorten. Dat betekent effectief één LAN-poort minder dan bij de 5490, dus als je de poorten daarvan allemaal gebruikt zul je met een switch moeten gaan werken – maar voor de meeste c’t-lezers zal dat waarschijnlijk sowieso al wel gelden.

  Mocht je glasvezelaansluiting al voorzien zijn van een NT-kastje met een RJ45-poort, dan kun je die met een netwerkkabel verbinden met LAN-poort 1. Dat kost je dan wel de snelle 2,5Gbit-poort, zodat je alleen de twee 1Gbit-poorten overhoudt voor je interne netwerk. Je kunt de 2,5Gbit-poort ook instellen als 1Gbit-poort of in de Green Mode zelfs als 100Mbit-poort – dat laatste geldt ook voor de andere twee netwerkpoorten.

  Verbinding maken

  We hadden de beschikking over een Fritzbox 5530 met een betaversie van FritzOS 7.24 met dezelfde functionaliteiten als de retailversie zal gaan krijgen. Bij het instellen van de internetverbinding zul je dan een lijst te zien krijgen van alle bekende providers, waar de instellingen dan automatisch van overgenomen worden. Je hoeft dan alleen je accountgegevens in te vullen, de rest regelt de Fritzbox automatisch.

  Dat is geen onnodige luxe, want ook al geven veel providers de informatie die je nodig hebt wel, ze maken het je niet makkelijk. Het is vaak even zoeken op de website waar de benodigde gegevens staan, en dan moet je nog technisch onderlegd genoeg zijn om te weten wat je (bij XS4ALL)met bijvoorbeeld internet op VLAN6 via PPPoE, iptv op VLAN4 met DHCP en VoIP op VLAN7 met SIP aan moet.

  Het instellen wijst zich verder grotendeels vanzelf. Voordat je alle instellingen van je thuisnetwerk, wifi, smarthome en telefoon bent langsgelopen, is er wel even enige tijd verstreken. Gelukkig hebben overstappers van de Fritzbox 5490 de mogelijkheid om alle gegevens daar te exporteren en die bij de 5530 weer te importeren. Dat is het voordeel van het universele FritzOS dat AVM voor alle routers gebruikt. Je hoeft dan alleen te kijken of alles weer werkt en eventueel alleen wat aan te passen daar waar dat niet zo is.

  Wi-Fi 6

  De 5530 ondersteunt Wi-Fi 6. De voordelen van Wi-Fi 6 moet je niet zozeer zoeken op het gebied van snelheid, maar meer op betrouwbaarheid. De grootste winst zul je dan ook hebben bij meerdere (of veel) wifi-clients tegelijk.

  Een eerste snelle test bevestigt dat beeld voor de 2,4 GHz-band: met een Asus Zenbook met AX201-wifimodule kwamen we dicht bij een 5490 op een netwerksnelheid (met iperf3 naar een Docker-container op een Synology-NAS) van 72 Mbit/s, terwijl dat met de 5530 77 Mbit/s was. Op de 5 GHz-band was er wel een wat grotere sprong van 319 Mbit/s naar 460 Mbit/s. Met een 8e generatie iPad met iOS 14.2 kwamen we met de iPerf-app tot 107 (2,4 GHz) en 535 (5 GHz) Mbit/s voor de 5490 en respectievelijk 77 en 559 Mbit/s voor de 5530.

  Deze cijfers zijn op basis van een snelle test en zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met de resultaten van de vergelijkende test van Wi-Fi 6-routers in c’t 3/2021, met onder meer een Fritzbox 7530AX, omdat die met onze reguliere optimale testopstelling zijn gedaan. Maar je kunt er wel uit afleiden dat het algemene beeld van Wi-Fi 6 klopt: de verbindingen zijn per apparaat niet lichtjaren sneller, maar zullen bij meerdere gebruikers wel relatief hoger zijn en betrouwbaar blijven.

  De Fritzbox 6660 Cable was al eerder te koop en heeft eveneens AX-wifi, maar die is specifiek bedoeld voor kabelaansluitingen.

  Mesh-wifi

  Een van de grote voordelen van FritzOS 7.2x dat je er een snel en stabiel mesh-netwerk mee kunt creëren. De huidige repeater-serie van AVM kan daarmee naadloos in het netwerk worden opgenomen. Dat heeft als grote voordeel dat je al lopend door het huis altijd een sterke wifiverbinding hebt die zonder hick-ups kan overschakelen naar een ander accesspoint.

  Een ander voordeel is het centraal beheer van het meshsysteem. Je krijg in de router een overzicht te zien van alle netwerkonderdelen en wat daarop aangesloten is, waarbij je die vanuit dat overzicht rechtstreeks kunt updaten als dat aan de orde is. Alle wijzigingen aan de netwerkinstellingen die je bij de router doet, worden automatisch overgenomen door de mesh-apparaten. Daarmee is een stabiel meshnetwerk te installeren, waar de router zelf ook onderdeel van is. Dat heeft voordelen ten opzichte van een los wifi-meshsysteem, dat je met een andere webinterface of een app weer apart moet beheren.

  AVM is op dit moment nog bezig om zijn repeater-serie ook geschikt te maken voor Wi-Fi 6. Dat is niet een kwestie van even de firmware updaten, daar moet nieuwe hardware voor ontwikkeld worden. Die repeaters zullen binnenkort verschijnen.

  Conclusie

  De Fritzbox 5530 is de lang verwachte opvolger van de 5490-router, waar bij een groot deel van de glasvezelverbindingen gebruikt zal worden. Naast een op de toekomst voorbereidde SFP-internetaansluiting en 2,5Gbit-poort kunnen de mogelijkheden van het FritzOS besturingssysteem nu volledig benut worden. Dat betekent Wi-Fi 6 en een robuust meshsysteem. Klein nadeeltje is dan dat je daar ten opzichte van de Fritzbox 5490 een netwerkpoort voor op moet offeren.

  De Fritzbox 5530 zal in eerste instantie waarschijnlijk door providers worden verstrekt en later ook in een retailversie beschikbaar komen. Een exacte datum en prijs is op het moment van schrijven nog niet bekend. Bij Freedom betaal je 2 euro per maand voor het huren van een Fritzbox-router, bij KPN loopt dat op tot 7,50 euro per maand. Dan wordt het een simpel rekensommetje wat het meest loont.

  Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't 06/2024

  Meer over

  Routers

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

  Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

  Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

  Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er