AVM Fritzbox 6660 niet alleen voor kabel

Noud van Kruysbergen
0

Met de nieuwe Fritzbox 6660 van AVM kun je je netwerk een technologische boost geven dankzij FritzOS 7.20. Het kabelmodem is een prima vervanging voor het modem van je internetprovider – mits deze ook je inloggegevens vrijgeeft. Maar ook zonder die gegevens is het modem de moeite waard.

AVM Fritzbox 6660

De nieuwe Fritzbox 6660 van AVM is een kabel modem met vijf LAN-poorten, waarvan de eerste een 2,5Gbit-versie is. Het aansluiten op de kabelverbinding is geen probleem, maar het werkend krijgen kan dat wel zijn. Voor internet via een kabelverbinding heb je namelijk de inloggegevens voor het providernetwerk nodig. Sinds juli 2020 hebben we in Nederland routervrijheid, dus iedereen mag een eigen router gebruiken, maar nog niet alle providers zijn ertoe overgegaan die gegevens vrij te geven.

KPN wel, Ziggo niet

Bij KPN is dat inmiddels wel het geval, al is het maar omdat de XS4ALL-abonnees die verplicht naar KPN zijn overgegaan en volgend jaar ook helemaal moeten switchen naar KPN, dat al gewend waren en er voor hen dus geen reden zou moeten zijn om over te stappen. Voor Ziggo gelden dergelijk beweegredenen niet, en je kunt uren aan de klantenservicelijn hangen, maar de inloggegevens krijg je niet.

Is het 6660-kabelmodem in zo’n geval onbruikbaar? Zeker niet, want de LAN-poort is ook als WAN-poort te configureren, zodat je dit apparaat altijd nog op het Ziggo-modem kunt aansluiten. En voor alle andersoortige internetaansluitingen geldt hetzelfde, zodat je de 6660 ook als aanvulling op de bestaande (glasvezel)router kunt gebruiken.

FritzOS 7.20

Na het updaten van de Fritzbox 6660 van FritzOS 7.20 naar firmwareversie 7.22 heb je een heleboel extra features, waaronder een Nederlandstalige interface en WPA3-versleuteling. Wi-Fi 6 wordt standaard ondersteund en ook de mesh-mogelijkheden zijn uitgebreid. Binnen het AVM-ecosysteem kun je met repeaters snel een dekkend wifinetwerk in het hele huis krijgen. Met de nieuwe firmware worden ook de VPN-verbindingen sneller – volgens AVM tot wel drie keer toe.

Met de stappenplannen die onder de Wizards staan kun je de router onder andere instellen voor internettoegang en telefonie via de FON-poort. De sectie Smarthome is van submenu-item onder Thuisnetwerk gepromoveerd naar het hoofdmenu. Het groeiende assortiment aan schakelaars en lampen kun je makkelijk beheren en configureren.

Bij de wifi-instellingen kun je een openbare hotspot aanmaken voor gasten. Daarbij werden de data bij eerder firmwareversies niet versleuteld, maar nu kunnen compatibele wifi-apparaten ook een versleutelde OWE-verbinding maken.

Fritzbox met DNS-over-TLS

Waar je in de praktijk weinig van zult merken, maar wat wel degelijk ondersteund wordt: DNS-over-TLS. Daarmee worden DNS-requests naar externe DNS-servers versleuteld verstuurd, zodat niemand kan meekijken welke websites je bezoekt. Dat is een betere beveiliging dan met DNS-over-HTTPS. DNS-over- TLS wordt op steeds meer plekken beter ondersteund.

De Fritzbox 6660 is een router met uitgebreide mogelijkheden voor als je een kabelaansluiting hebt – en ook je inloggegevens van je provider. In alle andere gevallen blij het een prima netwerkrouter met alle op dit moment beschikbare nieuwe technieken.

 

AVM Fritzbox 6660
aansluitingenkabel, 1 × 2,5Gbit-LAN, 4 × 1Gbit-LAN, FON, 1 × USB 2.0, voeding
wifiWi-Fi 6 AX 2400 Mbit/s (5 GHz) en 600 Mbit/s (2,4 GHz)
bedieningwifi, FON/Dect, WPS
extrageïntegreerd DECT-basisstation
prijs€ 225

Meer hardware-reviews c't 07/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Usb-dockingstations voor harde schijven en ssd’s

Vaak worden te klein geworden schijven nog wel een tijdje bewaard, voordat ze definitief opgeruimd worden. Met een usb-dockingstation kun je snel cont...

Icy Dock ToughArmor review: meer schijven in je pc

Te weinig ruimte om een extra ssd makkelijk kwijt te kunnen? De Icy Dock ToughArmor MB993SK-B maakt van een onbenutte 3,5"-bay in je pc extra opslagru...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er