In een tijdperk van toenemende technologische vooruitgang is het van essentieel belang voor ondernemingen en voor de bedrijfscontinuïteit om te voorkomen dat belangrijke gegevens per ongeluk verloren gaan door een menselijke fout, opzettelijke acties van criminelen of dat data zelfs worden gestolen.
Beschermen tegen systeemuitval
Volgens een onderzoek van het wereldwijde onderzoeks- en adviesbureau Gartner heeft 39% van de kleine en 27% van de middelgrote bedrijven geen risicoanalyse uitgevoerd voor hun operationele plannen voor de lange termijn. En als er zich een ramp voordoet, heeft 45% van de kleine en 37% van de middelgrote bedrijven geen voorbereidingen of maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat hun gegevens worden beschermd. Tegelijkertijd heeft 40% van de bedrijven in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met een grote uitval van hun IT-systemen, waardoor hun bedrijf werd verstoord.
Tegenwoordig is de meest waarschijnlijke oorzaak van een storing in de IT-systemen te wijten aan menselijke nalatigheid of sabotage, zoals een werknemer die per ongeluk een hoop belangrijke gegevens wist, een destructief virus dat het bedrijfsnetwerk binnendringt, dieven die belangrijke bedrijfsgeheimen van een server stelen of hackers die een aanval lanceren vanaf het internet.
Als een bedrijf geen toegang heeft tot zijn belangrijke gegevens omdat het IT-systeem ernstig beschadigd is, dan is het de vraag hoeveel schade dit dan op korte of lange termijn zal toebrengen. Daarom is het essentieel een bedrijfscontinuïteitsplan te hebben dat kan worden uitgevoerd tegen redelijke kosten zonder risico’s en dat kan worden aangepast om te voldoen aan toekomstige groeibehoeften.
Doelen stellen
Bedrijfssystemen maken gebruik van e-commerce en publieke, private of hybride cloudplatforms, die ofwel op locatie ofwel in de cloud draaien, verbonden via Software Defined Wide Area Networks (SD-WAN) en Unified Customer Premises Equipment (uCPE). Deze systemen, platformen en applicaties stellen allemaal andere eisen, wat betekent dat organisaties meer aandacht moeten besteden aan hun mogelijkheden voor continue en uitgebreide gegevenstoegang en -opslag. En omdat de systemen van een bedrijf meestal onderling gekoppeld zijn, zowel intern als extern, kunnen deze koppelingen erg kwetsbaar zijn.
Als bedrijf streef je naar bedrijfscontinuïteit. Belangrijke systemen en netwerken moeten dan ongeacht de situatie dienst blijven doen. Met andere woorden, als bedrijf moet je vooruit denken en de planning van gegevensbeschikbaarheid, beveiliging en betrouwbaarheid vanaf het begin in je operationele processen implementeren.
Kosten
Helaas geldt er bij het implementeren van een bedrijfscontinuïteitsplan vaak een houding van ‘geen prioriteit, geen budget en geen tijd’, terwijl iedereen het belang ervan wel inziet. De vraag van een systeemuitval is echter niet ‘of’ maar ‘wanneer’. Daarom moet iedereen die verantwoordelijk is voor het beheer van gegevens of bedrijfsactiviteiten vooraf plannen maken voor een mogelijke systeemuitval of -onderbreking. Het Amerikaanse business intelligence-bedrijf FIND/SVP Inc. heeft berekend dat het gemiddelde verlies per uur veroorzaakt door downtime van disk arrays $29.301 bedraagt voor de financiële sector, $26.761 voor de productiesector, $17.093 voor de banksector en $9435 voor de transportsector.
Naast de directe financiële kosten van een systeemstoring, zijn er ook de immateriële verliezen. Deze zijn moeilijker in te schatten, omdat ze zich uitdrukken in minder tastbare manieren, zoals een afname van het moreel en de productiviteit van de werknemers of een toename van de werkdruk, een vertraging in de planning van belangrijke projecten, een onverwachte herdistributie van bedrijfsmiddelen, een gedetailleerde beoordeling of audit door regelgevende instanties of zelfs schade aan de publieke reputatie van het bedrijf. In de aankoopcontracten van de meeste bedrijven staat dat leveranciers hun goederen of diensten onder alle omstandigheden moeten kunnen leveren, ook als er een vermijdbaar ongeval heeft plaatsgevonden. Nog belangrijker is dat bepaalde soorten organisaties wettelijk moeten voorzien in adequate mogelijkheden voor gegevensbescherming, zoals beursgenoteerde bedrijven, financiële instellingen, openbare nutsbedrijven, medische organisaties of overheidsinstellingen.
Verloren gegevens voor altijd verloren
In een belangrijk geval van cybercriminaliteit dat zich onlangs voordeed, vroeg de baas van het bedrijf dat het doelwit was: ‘Onze bestanden zijn versleuteld door een hacker – hoeveel Bitcoin moeten we redelijkerwijs betalen om ze te ontgrendelen?’ Als er al een goed disaster recovery-systeem was, had het antwoord kunnen zijn: ‘We hoeven geen cent te betalen als losgeld’. Met een goed disaster recovery-systeem kun je gewoon terug te gaan in de tijd en de gegevens terughalen voordat ze werden gehackt!
Misschien realiseer je je het belang van bepaalde bestanden pas nadat ze gehackt en versleuteld zijn. Informatiebeveiliging en opslag zijn beide van essentieel belang – al het geld in de wereld kan gegevens niet terugbrengen als ze eenmaal verloren zijn gegaan.
Naast netwerkbeveiliging is het ook belangrijk om gegevens te verifiëren om er zeker van te zijn dat ze niet zijn gewijzigd, of om ze terug te kunnen zetten naar een tijdstip voordat ze werden versleuteld of gewijzigd. Dit is ook een belangrijk kenmerk van een goed gegevensopslag- en back-upsysteem.
De hierboven beschreven oplossing klinkt eenvoudig, maar is in feite het resultaat van een aantal complexe en omslachtige processen die verschillende technologieën integreren in een uitgebreid gegevensopslag- en back-upsysteem – van het meest eenvoudige on-premises High Availability (HA) cluster met snelle back-up- en herstelmogelijkheden, tot een on-premises CDP (Continuous Data Protection) systeem met CRR (Continuous Remote Replication) via het internet of een WAN (Wide Area Network), evenals de combinatie van andere verschillende continue beschermingsmechanismen zoals CLR (Concurrent Local and Remote) gegevensbescherming. Alleen als je dit soort gegevensopslag- en back-upsystemen gebruikt, heb je de mogelijkheid om terug te gaan naar een punt in de tijd vlak voordat je gegevens werden gehackt en versleuteld.
Gegevensopslag
Naast computing en netwerken moet een goed bedrijfscontinuïteitsplan voor de IT-systemen van een bedrijf op locatie of in de cloud ook adequate ondersteuning van de opslaginfrastructuur omvatten. Als gegevens niet veilig worden opgeslagen en beschermd, zal elk plan voor noodherstel weinig nut hebben. Verschillende opslagtechnologieën kunnen bedrijven helpen om de beschikbaarheid en veerkracht van hun gegevens aanzienlijk te verbeteren. Deze variëren van traditionele SAN (Storage Area Networks) en NAS (Network Attached Storage) platforms tot de nieuwste SDS (Software Defined Storage) systemen met automatische load balancing, data healing & recovery, API-ondersteuning voor opensource- of Amazon S3-cloudstorage en de voordelen van een cloud computing-architectuur die native compatibel is met verschillende open-source besturingssystemen en AI- (Artificial Intelligence) en Big Data-toepassingen.
Elk opslagsysteem moet ook uitstekende lees- en schrijfprestaties bieden voor het in realtime importeren en verwerken van grote hoeveelheden gegevens, evenals flexibiliteit voor uitbreiding, zodat de beheerder zich geen zorgen hoeft te maken dat services worden onderbroken wanneer gegevens worden overgezet.
Op dit moment zijn er vijf verschillende opslagarchitecturen op basis van cloudinfrastructuur, waarbij SDS-systemen (Software Defined Storage) al de populairste keuze zijn. Veel bedrijven zijn geleidelijk overgestapt op SDS-technologie om het beheer van hun bestaande SAN (Storage Area Networks) te centraliseren vanwege de betere mogelijkheden voor gegevensbescherming, de lagere TCO (Total Cost of Ownership) en de verbeterde procedures voor gegevensherstel.
Door alle gegevens te integreren in SDS samen met bestaande snelle glasvezel-SAN’s voor gecentraliseerd beheer, kunnen bedrijven hogere standaarden bereiken voor beschikbaarheid, schaalbaarheid, beveiliging en flexibiliteit. SDS helpt niet alleen de beschikbaarheid en veerkracht van gegevens te verbeteren, maar stelt beheerders ook in staat verbinding te maken met online opslagsystemen om gegevens overal in het netwerk te beschermen.
De juiste partner
Succesvolle bedrijven begrijpen de waarde van leveranciers van technologische oplossingen omdat ze kunnen helpen bij het opstellen, implementeren, beheren en continu ontwikkelen van een bedrijfscontinuïteitsplan.
Een bedrijf dat over beperkte middelen beschikt en deze liever gebruikt om de omzetgroei te bevorderen en de aandeelhouderswaarde te verhogen, kan toch overwegen om een leverancier van technologische oplossingen in te schakelen om een eigen oplossing te leveren om te voldoen aan sommige of al hun behoeften op het gebied van bedrijfscontinuïteit.
Bij het zoeken naar een oplossing voor bedrijfscontinuïteit is het verstandig om een partner te zoeken die de nieuwste serverhardware en -software kan leveren om ervoor te zorgen dat je bedrijfscontinuïteitsplan snel en soepel kan worden geïmplementeerd.
Op basis van de bovenstaande vereisten heeft GIGABYTE meer dan 80 verschillende serverplatforms ontworpen voor opslagtoepassingen. En naast de enterprise-grade x86 (AMD & Intel) en Arm serverplatforms, heeft GIGABYTE meer dan 20 platformen beschikbaar die de nieuwste NVMe-opslagtechnologie ondersteunen, evenals een rackdichtheid van 1U tot 5U. Deze reeks platforms kan voldoen aan de behoeften van klanten voor het bouwen van hun SDS-infrastructuur en aan de verschillende externe en interne hardware- en configuratievereisten van ISV’s (Independent Software Vendors).
Een keur aan servers
GIGABYTE biedt schaalbare rackservers met een hoge mate van flexibiliteit die zijn geoptimaliseerd voor veeleisende toepassingen in het datacenter. De servers hebben een rackdichtheid van 1U tot 5U en zijn ontworpen voor single- en multi-socketopties voor x86-processors.
Zo zijn de nieuwste High Density Servers van GIGABYTE zoals de R163-SG2 voorzien van de vierde generatie Intel Xeon-cpu’s en bieden ze ondersteuning voor DDR5-werkgeugen en gen5 NVMe-opslag. De 1U S183-SH0 opslagserver ondersteunt eveneens 4e gen Intel Xeon scalable cpu’s en DDR5 RDIMM’s, en beschikt bovendien over 32 × E1.S NVMe hot-swappable bays. De H263-S64 is geschikt voor inzet als bijvoorbeeld een hybride of private cloudserver en is ontworpen voor een-fase vloeistof immersiekoeling.
Dit is maar een kleine greep uit het ruime aanbod aan servers die GIGABYTE aanbiedt. Op de enterprise-sectie van de GIGABYTE-website is een reeks servers beschikbaar die klanten voorzien van praktische ontwerpen, flexibiliteit en snelle updates als reactie op hun veranderende behoeften. GIGABYTE kan op verzoek zelfs producten op maat leveren – zolang klanten hun AI- of Big Data-toepassingseisen voor computerprestaties, type opslagapparaat, beheerhost of netwerkinterface kenbaar maken, kan GIGABYTE hen een snelle en bevredigende aanbeveling doen uit onze grote reeks serverproducten.