Als je bezig bent met het opzetten van een online business kom je er niet onderuit: je website moet ergens worden gehost. Inmiddels zijn er zo veel aanbieders die elkaar qua prijs de loef afsteken, dat het moeilijk is het kaf van het koren te scheiden. Wij geven vier tips waarop je moet letten bij het kiezen van een goede webhost voor jouw succesvolle website.
De verleiding is groot om in tijden van financiële tegenslag voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Er zijn genoeg prijsvechters op de markt, die met veel geschreeuw hun product aan de man brengen. Geloof mij nou, goedkoop blijkt vaak duurkoop. Wie voor een paar euro per jaar z’n website bij een hoster weet onder te brengen, levert zonder enige twijfel in op een aantal cruciale aspecten die komen kijken bij het maken, onderhouden en beveiligen van je website.
1. Support
Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden is de support die wordt geboden. Veel goedkope partijen zeggen wel over een helpdesk te beschikken, maar maken die belofte in de praktijk niet waar. Neem gewoon de proef op de som en bel op verschillende momenten van dag op. Nemen ze altijd op? Nemen ze snel op? Hebben ze een Nederlandstalige supportafdeling? Reageren ze snel op een mailtje? Je ontdekt dan meteen of je een helpdesk ergens in India aan de lijn krijgt die de vraag moet doorspelen of een klantenservicemedewerker die jou in je eigen taal aanspreekt en je ter plekke helpt.
2. Snelheid
Naast een goede support is snelle hosting van belang. De hoeveelheid verkeer op het web neemt toe. Ook jij hoopt dat duizenden klanten dagelijks jouw website bezoeken. Maar kan de server waarop jouw site draait op piekmomenten zoveel traffic wel aan? Kies altijd voor een hoster met ssd-opslag. Goede hosters bieden dit tegenwoordig aan. De opslag is solide, stabiel en supersnel. Ga naar de website en lees bij de serverspecificaties welke hardware de hoster in zijn datacenter heeft staan.
3. Veiligheid & bereikbaarheid
Een belangrijke vraag die je moet stellen is waar de hoster zijn servers heeft staan. Is dat in Amerika of elders in de wereld of juist in Nederland, op veilige afstand van het wakend oog van Amerikaanse veiligheidsdienst (NSA)? Zorg er in elk geval voor dat je website gehost wordt in Europa. Dat heeft nóg een ander niet te onderschatten voordeel. De nachtelijke onderhoudsvensters in Amerika liggen tijdens onze kantooruren. Als ze daar nachtelijk onderhoud plegen, wil jij juist geld verdienen met je site en is downtime onbespreekbaar.
Stel jezelf ook de volgende vraag: Heeft de provider zijn zaakjes goed voor elkaar? Veiligheid staat voorop. Zijn populaire webtools als WordPress en Joomla bijgewerkt naar de laatste versie? Op die manier voorkom je dat je zelf nog allerlei updates moet uitvoeren om jouw site tegen hackers te beschermen.
Van nog groter belang is of een webhoster zelf wel up-to-date is. Werkt hij bijvoorbeeld met de laatste versie van php en zijn de gratis tools als WordPress en Joomla die het bedrijf aanbiedt wel bijgewerkt naar de meest recente versie. Een webhoster die deze zaken goed voor elkaar heeft, is ook op andere vlakken te vertrouwen.
4. Back-up
En last but zeker not least: maakt jouw hoster dagelijkse back-ups van alle gegevens op hun servers. Een foutje is snel gemaakt, een belangrijk mapje gedachteloos verwijderd, je website in de hobbel. Je hebt dan een groot probleem wanneer jouw belangrijke data niet kan worden teruggehaald uit een back-up.
Veel succes bij het maken van je keuze!