Nieuwe video-codec twee keer zo efficiënt als H.264

Redactie
0

De Moving Picture Experts Group (MPEG) heeft een nieuwe videocompressiestandaard gepresenteerd. De standaard wordt High Efficiency Video Coding (HEVC) of H.265 genoemd en moet bij dezelfde videokwaliteit twee keer zoveel comprimeren als het in 2003 ingevoerde H.264/AVC.

Op een MPEG-congres eind juli in Stockholm werd afscheid genomen van de oude standaard. Daarbij waren 450 afgevaardigden aanwezig, met name uit de telecommunicatie- en computerbranche en uit de entertainmentelektronica. Per Frödjh, de voorzitter van de Zweedse delegatie en manager voor visuele technologie bij Ericsson, benadrukte de betekenis van de nieuwe standaard voor de industrie. Daarmee zouden bijvoorbeeld bij dezelfde bandbreedte twee keer zoveel tv-kanalen overgedragen kunnen worden.

Ook voor mobiele video-overdracht zouden daarmee uitgebreidere diensten en hogere resoluties mogelijk kunnen worden zonder dat de datarates extreem omhoog hoeven. Bij mobiele apparaten verwacht Frödjh de eerste marktrijpe producten met de nieuwe videocodering tegen begin 2013. Voor tv-apparaten kan dit nog wel wat langer duren.

In 2006 zijn de MPEG en de Video Coding Experts Group (VCEG) van de International Telecommunication Union (ITU-T) begonnen om de mogelijkheden voor een nieuwe standaard te bestuderen. In 2010 besloten de twee groepen samen te werken aan de ontwikkeling van HEVC. Op dit moment zijn MPEG en VCEG ook bezig met een nieuwe compressiestandaard voor 3D-video’s waarmee 3D-brillen overbodig moeten worden. Die zou mogelijk in 2014 geïntroduceerd kunnen worden.

In de komende c’t 10/2012 vind je vanaf pagina 98 een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van HEVC.

Deel dit artikel

Lees ook

IT- architect Fulltime – Leeuwarden/Amersfoort

IT- architect Fulltime, Wetterskip Fryslân / Het Waterschapshuis - Leeuwarden/Amersfoort. Bekijk de volledige tekst van de vacature voor meer informat...

Schaduw-IT hoeft niet eng te zijn

Schaduw-IT-netwerken kunnen allerlei onheil met zich meebrengen. Gelukkig hoeft het niet zo'n vaart te lopen. Er zijn goede en zelfs gratis tools die ...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er