OnePlus: na drie volgt vijf

Redactie
0

Bij Oneplus lijken ze op volle toeren te draaien. De 3T is inmiddels een half jaartje uit en de geruchten over een opvolger deden een maand geleden alweer de ronde. Op de 5e van de 5e werd de komst van model 5 bevestigd – je zou zeggen dat de datum bewust was gekozen.

Het getal vier werd bewust overgeslagen. In het Chinees uitgesproken lijkt het cijfer namelijk erg op het woord voor dood, waarmee het ongeluk brengt. De directe overstap naar vijf (ofwel het overslaan van een versienummer) is dus niet vanwege iets revolutionair nieuws. Dat doet me denken aan Microsoft: de opvolger van Windows 8 werd niet Windows 9, maar Windows 10. Daar zat overigens nog een technisch aspect in, omdat een systeem anders zou kunnen denken met Windows 95 of 98 van doen te hebben. Maar dat ter zijde.

Onderscheidend

Op welk gebied kan een smartphone zich anno 2017 nog vernieuwend noemen? Bluetooth, wifi, 4G, NFC en GPS hebben ze zo’n beetje allemaal. Ook qua snelheid en een full hd-touchscreen (van meestal 5 inch) zijn de eigenschappen voor nagenoeg elk high-end model hetzelfde. Je kijkt er vloeiend mee naar een YouTube-filmpje, foto’s en tekst worden scherp weergegeven. Het zal de gemiddelde consument verder eigenlijk worst wezen of een A10 quadcore, Exynos 8895, Kirin 960 of Qualcomm Snapdragon 835 processor inzit, zolang hij maar snel werkt.

Het (werk)geheugen en de camera dan. Niet onbelangrijk in een tijd van selfies en waar video als medium steeds belangrijker wordt. Je zelf gemaakte foto’s en video’s moeten snel naar Facebook of Instagram worden geüpload of verstuurd via e-mail of Whatsapp.

Volgens de geruchten is de resolutie van de hoofdcamera van de nieuwe Oneplus 23 megapixel – bijna het dubbele van de iPhone 7 (12 megapixel). Een foto op Android Authority (zie boven) toont zelfs een dubbele camera. Mogelijk wordt daarmee eenzelfde constructie gehanteerd als bij Huawei met een kleur- en zwart-witcamera.

De specificaties van de camera aan de voorkant waren op het moment van schrijven niet bekend. De kans is wel groot dat de resolutie ervan hoger dan zal zijn dan de 7 megapixel van Apples nieuwste telefoon. Alleen een hoge resolutie betekent echter niet meteen goede foto’s, dus startte de fabrikant een samenwerking met DxO.

Het werkgeheugen vermoedelijk 8 GB, twee keer zo groot als dat van de Galaxy S8, Samsungs nieuwste vlaggenschip. Vergeleken met de iPhone is dat zelfs vier (!) keer zo veel – als dat maar een goed voorteken is …

Om ook qua opslagcapaciteit bij te blijven verwachten we minstens 128 GB – evenveel als in het Plus-model van de Huawei P10. 

En…

Resteren nog aspecten als accuduur, waterdichtheid en draadloos opladen. Oneplus heeft daar nog niets over losgelaten, maar Samsung heeft bij de S8 laten zien hoe het kan.

Het is aan de designers, ontwikkelaars en marketeers om ervoor te zorgen dat de Oneplus 5 zich schaart in de top 3 van high-end smartphones. Prijstechnisch zal dat worden gehaald bij 600 euro, het bedrag dat je kwijt bent voor een Huawei Pro 10. En misschien hebben ze bij Oneplus toch nog iets revolutionairs in petto. Het is voor hen immers als de dood om alsnog op een of andere manier als vierde te eindigen…

 

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er