Internationale Vrouwendag: meer vrouwen in Tech-industrie

Blog
0

Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag op 8 maart. Steeds meer vrouwen zijn actief in de technologie-industrie. Bedrijven zoals Acronis realiseren zich dat diversiteit enorme voordelen biedt en geven iedereen gelijke kansen.

Door diversiteit kan de bedrijfscultuur veranderen en zelfs de resultaten verbeteren. Vrouwen spelen hierbij een essentiële rol. Deloitte publiceerde een tijdje terug een artikel waarin voorspeld wordt dat de technologie-industrie tegen het einde van 2022 een recordhoogte van 33% vrouwelijke vertegenwoordiging zal bereiken.

Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag op 8 maart. Het is opmerkelijk dat steeds meer vrouwen actief zijn in de technologie-industrie. Bedrijven realiseren zich dat diversiteit enorme voordelen biedt en geven iedereen gelijke kansen.

Obstakels voor vrouwen op de arbeidsmarkt

Het is momenteel een cruciale en interessante tijd voor vrouwen in de techindustrie, een historisch door mannen gedomineerde industrie. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven er nog steeds veel obstakels bestaan waarmee vrouwen op de arbeidsmarkt worden geconfronteerd. Gelukkig kunnen organisaties met de juiste middelen en begeleiding vrouwen voorzien van de vaardigheden die nodig zijn om deze uitdagingen te overwinnen en een succesvolle carrière te leiden.

Mentorschap als middel voor succes

Op Internationale Vrouwendag  is het goed om aandacht te besteden aan een van de belangrijkste middelen om vrouwen te ondersteunen: mentorschap. Een mentor is iemand die meestal een vergelijkbaar beroep of achtergrond heeft en zijn of haar inzicht en ervaring deelt met anderen om obstakels te overwinnen en belangrijke loopbaankeuzes te maken. De juiste mentor kan een deuropener en referentiepunt zijn voor de lange termijn om in vertrouwen te nemen tijdens de reis.

Het belang van mentorschap voor vrouwen

Het effect van mentorschap op de tevredenheid over de carrière is opvallend: 40% van de vrouwen noemt het gebrek aan mentorschap als een van de grootste uitdagingen in de technologiesector, naast een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen en doorgroeimogelijkheden. Daarom is het belangrijk dat organisaties zich inzetten om de beschikbaarheid van mentorschap voor vrouwen te vergroten.

Acronis mentorprogramma ondersteunt vrouwelijke leiders in de techindustrie

Een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van vrouwelijke leiders in de techindustrie is Acronis. Het initiatief #CyberWomen heeft tot doel de volgende generatie vrouwelijke leiders in de techindustrie te coachen en te inspireren. Acronis heeft 50 vrouwen met hoog potentieel geselecteerd via een prestatiebeoordelingsproces, die worden begeleid door 40 senior leiders, leidinggevenden, bestuursleden en adviseurs van Acronis.

Maandelijkse bijeenkomsten en interne opleidingen

Om de vrouwen te ondersteunen biedt Acronis maandelijkse bijeenkomsten aan voor de mentees en mentoren. Bovendien biedt de organisatie een interne opleiding aan over wat mentoring inhoudt, de rol van mentor en mentee, en hoe te beginnen. Voor elke mentee stelt Acronis een doel vast en richt zich hierbij vooral op de ontwikkeling van vaardigheden en loopbaanontwikkeling.

Potentiële mentoren zoeken en persoonlijke contacten opbouwen binnen de organisatie voor een succesvol mentorprogramma

Leiders die mentorprogramma’s voor vrouwen willen opzetten, kunnen het beste binnen hun eigen organisatie op zoek gaan naar potentiële mentoren. Leidinggevende vrouwen kunnen namelijk richting geven en helpen navigeren in de bedrijfswereld. Het is essentieel om de juiste netwerk- en interpersoonlijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals zelfbehoud, zelfzorg en meer zelfvertrouwen op de werkplek.

Om een effectief mentorprogramma te creëren, is het van belang dat werknemers de tijd en middelen hebben om op een consistente en persoonlijke basis contact te leggen met deze potentiële mentoren. Deze mentormedewerkers kunnen later zelf ook mentor worden, waardoor de band en het gemeenschapsgevoel op de werkplek tussen vrouwen en mensen met verschillende achtergronden wordt versterkt.

Voordelen van consistente mentoring voor vrouwen van alle achtergronden en standen

Studies tonen aan dat werknemers met mentoren tot vijf keer vaker promotie maken dan hun niet-gementorde collega’s en dat mentoren zelfs tot zes keer vaker promotie maken dan hun collega’s. Met consistente mentoring kunnen vrouwen van alle achtergronden gedijen in hun carrière, wat bijdraagt aan het inspireren van een sterkere en meer zelfverzekerde toekomstige generatie vrouwen om in de technologiesector te gaan werken.

Deel dit artikel

Lees ook

De voordelen van AMD Instinct in GIGABYTE-servers

High Performance Computing (HPC) en AI stellen steeds hogere eisen aan servers. GIGABYTE gebruikt AMD's Instinct MI300 Series-platform in de G383-R80 ...

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er