ErgoDirect: alles voor een ergonomische (thuis)werkplek

c't-partner
0

Nu we allemaal al tijden grotendeels thuis aan het werk zijn, willen we dat zo ergonomisch en comfortabel mogelijk doen. Het is verstandig je werkplek eens goed onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.

Op deze manier loop je minder kans op lichamelijke klachten en kun je zo productief mogelijk je taken uitvoeren. Bij ErgoDirect haal je alles in huis om je werkplek om te toveren in een ergonomisch verantwoorde werkplek: van bureau tot documenthouder, en van voetensteun tot monitor-arm.

Documenten

Ondanks de drang naar zo min mogelijk papier, wordt er nog genoeg met fysieke documenten gewerkt. Ze moeten in lijn met je monitor en toetsenbord worden geplaatst en op een licht hellend vlak.

ergodirect documenthouder ergonomisch

Zo’n hellend werkvlak voorkomt het buigen van je nek en de bijbehorende nekklachten. Ook kijk je dan niet continu links of rechts opzij, wat wederom nekklachten kan veroorzaken. Bijkomend voordeel is dat je documenten niet los ergens rommelig op je bureau rondslingeren.

Bureau: instelbaar of zit-sta

De plek voor je bakje koffie of thee en misschien een plantje, maar ook voor je werk-pc of laptop: je bureau of tafel. De werkhoogte moet als het even kan instelbaar zijn tussen de 60 tot 82 centimeter, en 60 tot 125 centimeter bij zit-sta-bureaus.

ergodirect zit-sta bureau ergonomisch

Je bureau moet op of net iets onder ellebooghoogte staan. Een zit-sta-bureau heeft een sterke voorkeur. Hiermee voorkom je niet alleen ellenlang ongezond zitten, maar raak je ook minder vermoeid en kun je langer en productiever aan de slag blijven.

Voor je zitvlak

Voor stoelen wil je een variant die minimaal voldoet aan de NEN-EN 1335-1-standaard. Het is ook aan te raden een versie te nemen die ook voldoet aan de NPR 1813:2003. De rugleuning van je stoel moet meer dan 15 graden kantelbaar zijn.

ergodirect bureaustoel

Onderuitzakken moet zo veel mogelijk worden voorkomen. De hoek tussen de rugleuning en zitting (bij je bekken) moet minder dan 90 graden zijn. Om die reden is een kantelstoel een aanrader.

Steun voor je voeten

Gebruik je een vaste tafel of bureau dat niet voldoende qua hoogte instelbaar is, dan is soms een voetensteun nodig. Deze moet minimaal 45 cm breed en 35 cm diep zijn en minimaal 11 cm te verstellen zijn.

ergodirect voetensteun ergonomisch

De hellingshoek moet instelbaar zijn van minimaal 5 tot maximaal 15 graden. Bij flexwerkplekken die geen zit-sta-bureau hebben is een snel instelbare voetensteun handig, zodat een werknemer de steun snel naar eigen wensen kan aanpassen.

Complete thuiswerkset

ErgoDirect heeft een aantal thuiswerksets samengesteld om direct thuis ergonomischer aan de slag te gaan. Er zijn drie variaties van de set te krijgen: de Homeworking Box Essentials, Homeworking Box Professional en de Homeworking Box Premium.

ergodirect thuiswerkset

De Essentials-kit bevat een Ergo-Q330 laptopstandaard, S-board 840 Design toetsenbord en een Grip Mouse. De Professional-kit bestaat uit een Flextop 270 laptopstandaard, UltraBoard 950 wireless toetsenbord en een PRF Mouse. De Premium-kit heeft naast de Ergo-Q260 laptopstandaard en UltraBoard 960 standard compact toetsenbord de Evoluent Standaard als muis.

Monitor-arm

Bij het werken moet je minimaal 60 cm afstand houden tussen je scherm en je ogen. Een scherm moet 10 tot 20 graden onder je ooghoogte zitten. Op die manier kunnen je ogen beter accommoderen waardoor ze minder worden belast.

ergodirect monitor arm

Een bijkomend voordeel is dat je minder klachten krijgt aan je nek. Met een goede monitor-arm staat je scherm niet alleen op de juiste hoogte en op de juiste afstand, maar kun je naar wens ook snel de instellingen aanpassen, bijvoorbeeld bij flexwerkplekken of om iemand anders met je mee te laten kijken.

Muis en toetsenbord

Je muis moet zo dicht mogelijk bij je lichaam liggen om zo je nek en schouders minder te belasten. Statische en onnatuurlijke houdingen wil je zo veel mogelijk voorkomen. Bij het typen wil je een duidelijke feedback horen of voelen.

ergodirect evoluent muis

 

Bij onvoldoende feedback krijg je de neiging om harder je toetsen aan te slaan. Een compact toetsenbord verkleint de afstand tot de muis, wat meer ontspannen schouders oplevert.ergodirect toetsenbord

Laptophouder

Om ergonomisch en productief te werken op een laptop kun je kiezen voor twee opties. Gebruik een laptophouder met los toetsenbord en losse muis, of kies voor een los toetsenbord en losse muis plus een los scherm.

ergodirect laptophouder

Een laptopstandaard voorkomt dat je continu naar beneden kijkt en nekklachten krijgt: de steun richt je blik recht naar voren voor een ontspannen nek. Wanneer je echter langdurig (meer dan 4 of 5 uur per dag) achter een laptop werkt, is het verstandig te kiezen voor een los scherm.

Kijk voor meer producten op: www.ergodirect.nl

Deel dit artikel

Lees ook

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er