De afgelopen weken is in previews een steeds duidelijker beeld geschetst van de volgende grote release van Windows 11. Deze wordt naar verwachting in de herfst uitgebracht en zal bekend staan als Windows 11 23H2. Hoewel sommige van de voorgestelde veranderingen positief worden ontvangen, zijn er ook enkele die mogelijk minder enthousiast worden begroet.
Taakbalkinstellingen in Windows 11 23H2
Recentelijk heeft iedereen die deelneemt aan het Dev-kanaal van Windows 11 Insider de mogelijkheid gekregen om een taakbalkinstelling toe te passen die door veel gebruikers vanaf het begin werd gemist. Deze optie stelt gebruikers in staat om pictogrammen van meerdere geopende exemplaren van hetzelfde programma naast elkaar weer te geven, inclusief labels, in plaats van ze samen te voegen in één pictogram. Deze functionaliteit was tot en met Windows 10 vanzelfsprekend. Voor velen is dit een standaardfunctie die de productiviteit verhoogt bij het werken met meerdere spreadsheets, browser-vensters en dergelijke. De nieuwe optie in Windows 11 gaat zelfs nog verder dan die in Windows 10, doordat gebruikers nu ook de pictogrammen van vastgemaakte, maar nog niet gestarte programma’s kunnen labelen.
Verkenner in Windows 11 23H2
Verkenner heeft een subtiel aangepast detailvenster gekregen. Wanneer dit wordt geactiveerd, verschijnt het aan de rechterkant. Dit is vooral handig voor fotomappen, omdat hierdoor metadata zoals opname- en cameragegevens direct zichtbaar zijn, zonder dat hiervoor het Details-tabblad van de bestandseigenschappen geopend hoeft te worden. Een nieuwe toevoeging is dat de miniaturen van foto’s nu de volledige breedte benutten en dat er extra meta-informatie over het bestand wordt weergegeven. Echter, de klassieke cameraparameters zijn niet meer aanwezig in de huidige bètaversie. Microsoft heeft ook plannen om het Weergave-tabblad in het Opties-menu van Verkenner op te schonen. Enkele opties zullen worden verwijderd, zoals ‘Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen’ en ‘Bestandspictogram weergeven op miniaturen’, samen met enkele andere opties, waaronder ‘Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen’. Desalniettemin benadrukt Microsoft dat de bijbehorende registerinstellingen functioneel blijven.
Fotogalerij in Windows 11 23H2
Het Verkenner-element Galerie toont de fotocollectie in een modern formaat, vergelijkbaar met de Windows Foto-app. Foto’s zijn chronologisch gerangschikt (met de nieuwste bovenaan) en de bestandsnamen zijn verborgen. De tussenruimte tussen miniaturen is verkleind en de weergave volgt een mozaïekpatroon waarbij zowel portret- als landschapsformaten worden gecombineerd. Er is ook een tijdlijn aan de rechterzijde van het venster, een functie die vergelijkbaar is met die in bijvoorbeeld Google Foto’s.
De klassieke weergave van de map Afbeeldingen blijft relevant naast de Galerie-weergave en is niet bedoeld als vervanging. Welke weergave de voorkeur geniet, hangt af van de specifieke toepassing. Als je wilt zoeken op bestandsnamen of specifieke attributen, blijft de klassieke mapweergave het meest geschikt. Echter, als je snel chronologisch door je vakantiefoto’s wilt bladeren, biedt de Galerie-weergave uitkomst.
Kleinere wijzigingen
Enkele kleinere veranderingen omvatten bijvoorbeeld de spotlight-functie rechtsboven, waarmee je direct kunt kiezen uit vier verschillende achtergronden. De widgets zijn uitgebreid met een versie voor Facebook-meldingen. Als je een invoerapparaat of vergelijkbare apparaten hebt met aanpasbare led-verlichting, kun je nu rechtstreeks de verlichtingseffecten beheren via de Windows-instellingen. Op dit moment wordt deze optie nog aangeduid als “Dynamic Lighting.” Deze functie is echter alleen beschikbaar voor apparaten die compatibel zijn met de open HID-standaard genaamd LampArray.
Conclusie
Bij Windows lijkt het alsof nieuwe ontwikkelingen vaak gepaard gaan met het verdwijnen van oude elementen. De uitgebreide lijst met cameraparameters in Verkenner en de optie om snel beveiligde systeembestanden en -mappen weer te geven, zullen door sommigen gemist worden. Ondanks enkele nadelen kan worden gesteld dat Microsoft wel luistert naar kritische geluiden, zij het met de nodige vertraging.
Altijd op de hoogte blijven omtrent alle Windows 11 ontwikkelingen?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
wat gaat er gebeuren met 5.1 surround ?? Nu nog (steeds) de 2 voorste kanalen en dat doet afbreuk aan de mogelijkheden van home theatre 5./7.1