Autodieven gebruiken Apple AirTag als marker, zegt politie

Redactie
0

Autodieven volgen voertuigen met een Apple AirTag, waarschuwt de Canadese politie. Ze wijst op een nieuwe vorm van diefstal: een AirTag die heimelijk aan het voertuig is bevestigd, leidt autodieven naar de parkeerplaats van het huis.


Autodieven Apple AirTags politie

De daders verbergen AirTags bij het doelobject.


Autodieven in Canada vertrouwen blijkbaar op AirTags om doelwitten naar hun huis te volgen – en ze daar van de oprit te stelen. Alleen al sinds september zijn vijf gevallen van autodiefstal onderzocht waarbij AirTags als klein volgobject heimelijk aan dure voertuigen waren bevestigd, aldus de politie in York County, dat deel uitmaakt van Toronto.

AirTags verborgen in auto’s

De hardware ter grootte van een muntstuk wordt op openbare plaatsen aan het doelobject bevestigd, zodat zij later ’s nachts het parkeerterrein thuis kunnen lokaliseren. Foto’s tonen een AirTag verborgen achter een verbindingsdoos van een pick-up truck. Daar gebruiken zij gereedschappen zoals schroevendraaiers om de deur van een voertuig te openen en vervolgens herprogrammeren zij het voertuig met een apparaat op de diagnostische poort zodat het de meegebrachte sleutel accepteert om de motor te starten. Zo stelen de dieven de auto uiteindelijk van de oprit van de eigenaar, aldus een waarschuwing van de politie.

De politie raadt onder meer aan het voertuig zoveel mogelijk in een afgesloten garage te parkeren en de on-board diagnosepoort te blokkeren. Videobewaking van de oprit wordt ook aanbevolen – evenals regelmatige inspecties van het voertuig op mogelijke volgapparatuur.


Ontvang gratis info en tips over tracking en privacy, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Anti-stalking functies – voor iPhone, Android of via geluidssignaal

AirTags kunnen worden gebruikt om Apple apparaten in de buurt te lokaliseren. In dit geval zou de iPhone van de eigenaar van de auto per ongeluk het huisadres aan de dief kunnen doorgeven. De anti-stalkingfuncties van Apple zorgen er meestal voor dat vreemde AirTags de aandacht trekken: iPhones moeten de eigenaar uiterlijk bij thuiskomst waarschuwen voor het onbekende voorwerp. De dieven speculeren mogelijk dat de eigenaar van de auto de waarschuwing niet goed begrijpt of een Android-smartphone gebruikt, daar is tot nu toe geen aanwijzing voor – een AirTag vestigt pas na een uur of acht de aandacht op zich met een zacht piepje. Dat is echter uit te schakelen, zoals we eerder aantoonden. Apple wil echter nog steeds een Android-app leveren om te scannen op AirTags.

Update: de Android-app om te scannen op tags is beschikbaar in de Play Store.

 

Lees meer over smart tags en andere hardware in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Criminelen misbruiken softwarefout in speelautomaat

De Duitse speelautomatenfabrikant Gauselmann moet mogelijk rekening houden ​​met een claim van ettelijke miljoenen euro's. De speelautomaten van het b...

Smartphone spionage-apps: stalker-tools blootgelegd

Het gebruik van FlexiSpy, mSpy en andere spionage apps is verboden, maar daar malen sommigen niet om. We leggen bloot hoe smartphone spionage-apps te ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er