Windows-subsysteem voor Linux installeren en configureren

Redactie
0

Microsoft heeft het Windows Subsystem for Linux (WSL) na een jaar uit de bètafase gehaald. Bij de Fall Creators Update is het een reguliere component geworden. Linuxprogramma’s draaien daarom nu direct onder Windows.

Dit zal vooral interessant zijn voor ontwikkelaars en administrators die met beide systemen werken.

wsl

Het Windowssubsysteem voor Linux, wat eigenlijk een Linuxsubsysteem voor Windows is, kun je in het Configuratiescherm activeren.

Het ongeloof was groot toen Microsoft meer dan een jaar geleden aankondigde dat Windows een softwarelaag zou gaan krijgen die Linux-code zonder enige conversie uit zou kunnen voeren. De gebruiker ziet een Linux-shell en kan daarmee op dezelfde manier omgaan als bij een echt Linux-systeem. Je kunt dan bijvoorbeeld op de gebruikelijke manieren pakketten installeren.

Naast de softwarelaag, die Microsoft een subsysteem noemt, heeft Windows een userland-omgeving nodig. Dat is in Linux jargon voor de programma’s en bibliotheken waaruit een distributie normaal gesproken bestaat buiten de kernel. Microsoft heeft vier van dergelijke omgevingen aangekondigd: Ubuntu, dat er van meet af aan bij zat, Suse Linux Enterprise Server (SLES), OpenSuse en Fedora – die laatste ontbrak op het moment van schrijven nog.

Als je een Unix-commandline voor Windows zoekt, is het WSL een resourcevriendelijk alternatief voor virtualisatie en minder omslachtig als bijvoorbeeld Cygwin – voor SSH-verbindingen met andere servers of de Raspberry Pi of voor Unix-liefhebbers. Maar die moeten het onder Windows wel zonder grep, sed en awk doen. Het is natuurlijk in het belang van Microsoft dat Windows het hoofdsysteem is dat daarnaast ook met Linux overweg kan.

Als je voor een ontwikkelproject echter een continu draaiende webserver wilt installeren, moeten we je teleurstellen: zodra je het consolevenster sluit, sterven alle daarin gestarte processen een zachte dood. Dat is geen fout, maar echt de bedoeling van de ontwikkelaars. Als je een service onder Linux wilt starten, schiet Microsofts WSL dus tekort.

Begin bij het begin

De component is inmiddels deel van de huidige versie van Windows 10 en heeft bij de Fall Creators Update niet meer het bètastadium als toevoeging. In de tussentijd heeft WSL ook bij Windows Server zijn intrede gedaan, zodat alles wat we hier zeggen ook voor Windows Server 1709 geldt.

Om te kunnen experimenteren met de Fall Creators Update, mag je alle oudere handleidingen weggooien. Die gelden voor alle previewversies en zijn inmiddels achterhaald. Je hoeft Windows bijvoorbeeld niet meer eerst in de ‘Modus voor ontwikkelaars’ te zetten. Wel moet je nog je toevlucht nemen tot het oude Configuratiescherm, dat bij Windows eigenlijk op de nominatie staat om te verdwijnen. Start vanuit de zoekbalk control.exe en ga bij ‘Programma’s’ naar ‘Windows-onderdelen in- of uitschakelen’. Daar staat bijna onderaan ‘Windows-subsysteem voor Linux’, waarmee de kernel uitgebreid wordt met drivers. Een herstart is daarna dan ook noodzakelijk.

Ben je wat meer thuis op de commandline of probeer je een previewversie van Server uit, dan kun je Windows hetzelfde laten doen met PowerShell:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux
wsl

Linux in de Windows Store: de userland-omgevingen zijn beschikbaar als app.

Als je Windows 10 hebt, staan Ubuntu, Suse Linux Enterprise en OpenSuse in de Store en kun je die zonder aan te melden met één klik installeren – al leidt dat wel tot een download van ongeveer 200 MB groot.

De rest van dit artikel lees je in c’t 12/2017 vanaf pagina 50.

Deel dit artikel

Lees ook

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er