Canonical, het bedrijf achter Linux Ubuntu, heeft aangekondigd dat ontwikkelaars van Ubuntu-flavours hebben besloten om Flatpak niet meer standaard beschikbaar te stellen in hun software distributiesysteem. Deze beslissing gaat in vanaf de volgende grote release van Ubuntu, met de codenaam ‘Lunar Lobster’ oftewel Ubuntu 23.04.
Snap wordt de belangrijkste softwarebeheerder
Vanaf Ubuntu 23.04 zal Snap, het eigen software management framework van Canonical, de belangrijkste softwarebeheerder zijn. Hiermee komt er een einde aan de standaard beschikbaarheid van Flatpak in Ubuntu-flavours.
Bestaande installaties worden niet opnieuw opgebouwd tijdens de upgrade, maar blijven wel Flatpak-ondersteuning behouden. Dit betekent dat gebruikers Flatpak kunnen blijven gebruiken als ze dat willen.
Ubuntu kiest voor eenvoudig pakketbeheer
Philipp Kewisch, een medewerker van Canonical, heeft verklaard dat alle Ubuntu-versies en community-maintained flavours voornamelijk afhankelijk zullen zijn van de Debian-pakketten in reguliere repositories en Snap.
Debian-pakketten zullen dienen als de basis voor het softwarepakketbeheer, terwijl Snap zal dienen als de belangrijkste softwarebeheerder. Dit betekent dat ontwikkelaars en gebruikers kunnen blijven vertrouwen op reguliere repositories en Snap om de benodigde software te installeren en bij te werken.
Flatpak-softwarebeheer kan later worden geïnstalleerd
In eerste instantie zal Ubuntu geen Flatpak meer installeren, maar het is mogelijk om het framework later te installeren met behulp van een commando. De verwachting is dat het zal gaan om het commando “sudo apt install flatpak“.
Ubuntu Pro beveiligingsabonnementsmodel
Deze aankondiging heeft mogelijk invloed op het nieuwe Ubuntu Pro beveiligingsabonnementsmodel, een abonnementsmodel dat ook updates belooft voor repositories naast main updates. Ubuntu Pro is gratis voor maximaal vijf machines voor particuliere gebruikers.
Canonical werkt samen met bijdragers wereldwijd om Snaps te verbeteren
Ubuntu wil een veilige en eenvoudige gebruikerservaring bieden en het onderhoud van pakketten vereenvoudigen. Canonical werkt samen met bijdragers van over de hele wereld om Snaps te verbeteren en resterende tekortkomingen aan te pakken, aangezien Snaps een steeds groter deel worden van de Ubuntu-ervaring.
Snap-formaat versus Flatpak
Canonical’s Snap-formaat heeft vaak tot controverse geleid, met name ten opzichte van het concurrerende Flatpak-formaat. In 2020 was Linux Mint bijvoorbeeld niet erg enthousiast over het toenemende gebruik van snaps in Ubuntu en wilde geen pakketten in dat formaat leveren aan hun gebruikersbasis. Anderzijds vertrouwt bijvoorbeeld Elementary OS 7.0 consequent op Flatpak.
Ontvang gratis informatie en tips over Linux, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief: