Google geeft na een jaar weer cijfers over Android

Daniel Dupré
0

Na bijna een jaar stilte heeft Google voor het eerst weer cijfers onthuld over de distributie van Android, Googles besturingssysteem voor smartphones en tablets. Android 10 draait maar op een op de twaalf apparaten.

Voor het eerst sinds mei 2019 heeft Google cijfers bekendgemaakt over de verspreiding van de verschillende Android-versies. Volgens deze cijfers draait zeven maanden nadat Android 10 is verschenen dit op ongeveer 8 procent van alle Android-smartphones en -tablets. De voorganger – Android Pie – zat na dezelfde periode op iets meer dan 10 procent en draait momenteel op bijna een derde van alle Android-apparaten. Android Oreo (8.x) uit 2017 speelt met 21 procent ook nog een grote rol.

Het relatief lage aandeel van Android 10 is een gevolg van Googles Project Treble. Die interface werd op de Google I/O 2017 geïntroduceerd en werd voor het eerst in versie 8.0 van het besturingssysteem opgenomen. De interface maakt het voor smartphone-fabrikanten gemakkelijker om updates te leveren. Project Treble houdt de gebruikersinterface en de apparaat-specifieke drivers van elkaar gescheiden. De fabrikanten hoeven bij het leveren van updates dan geen rekening te houden met deze drivers.

Google biedt via de ontwikkelaarstool Android Studio informatie over de distributie van de verschillende Android-versies, onderverdeeld in individuele API-niveaus. Het bedrijf verstrekte voor het laatst vergelijkbare cijfers in mei 2019.

Uit de huidige cijfers blijkt echter dat er op ongeveer 40 procent van alle Android-toestellen een versie van het besturingssysteem draait die minstens drie jaar oud is. Afgezien van mogelijk bestaande beveiligingsgaten, betekent dit ook dat er functies ontbreken voor ontwikkelaars. Als ze een app ontwikkelen die op minstens de helft van alle apparaten draait, moeten ze momenteel nog API-niveau 27 en dus Android 8.1 als uitgangspunt nemen.

In tegenstelling tot mei 2019 zijn de cijfers niet meer toegankelijk via de Android Developers homepage. In plaats daarvan heeft Google een vergelijkbare weergave geïntegreerd in zijn ontwikkelaarstool Android Studio, zo meldt de site 9to5Google. Het overzicht kan worden opgeroepen via de functie “Create New Project aanmaken” en dan de bijbehorende basisconfiguratie (“Help me choose”). Een klik op een van de API-niveaus toont een lijst met de nieuwe functies ten opzichte van de voorganger.

 


Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er