De website van Wikipedia krijgt een nieuw design

Noud van Kruysbergen
0

Kortere regels en inklapbare menu’s – de desktopversie van de online encyclopedie Wikipedia krijgt een lang verwachte opfrisbeurt.

(Foto: Allmy/Shutterstock.com)

Hoewel Wikipedia in 2001 werd opgericht, doet het uiterlijk ervan een beetje denken aan het webdesign van de jaren negentig. Daarom werkt de Wikimedia Foundation aan een herontwerp van de desktopinterface van de online encyclopedie.

Ouderwetse interface

“Hoewel de inhoud van Wikipedia snel is gegroeid, heeft de ontwikkeling van de gebruikersinterface daar geen gelijke tred mee gehouden”, zegt productmanager Olga Vasileva in een blogartikel. De desktopinterface heeft de afgelopen jaren geen noemenswaardige stappen gezet, waardoor de website nu omslachtig en overbelast lijkt.

Dat is geen wonder. In een poging om vooral nieuwe gebruikers aan te trekken, heeft de Wikimedia Foundation vooral geïnvesteerd in de mobiele interface van Wikipedia. Een ander energieverslindend project was de oprichting van de visuale editor, die nieuwkomers in staat stelt om Wikipedia-artikelen te schrijven zonder dat ze de Wiki-syntaxis hoeven te leren die de meesten niet kennen. Ondertussen hebben concurrerende projecten zoals Wikiwand hun naam gevestigd en laten ze de inhoud van Wikipedia in een meer eigentijds jasje zien.

Inhoud in focus

Het nieuwe design moet meer nadruk leggen op de inhoud, zodat lezers en auteurs zich niet overweldigd voelen. Eerste projecten: de zijbalken met tientallen links zijn inklapbaar, ze mogen niet meer afleiden van de artikelen. Tegelijkertijd wordt de regellengte ingekort en lijken de artikelen niet meer – of in ieder geval minder – op een jungle van woorden die moeilijk te lezen is. Het zoekveld krijgt een prominentere plaats – je hoeft niet meer over de inhoudsopgave te scrollen om bij de eigenlijke inhoud te komen.

.

(Afbeelding: Wikimedia)

Een eerste indruk van het nieuwe ontwerp kun je bijvoorbeeld krijgen bij de Franse Wikipedia-versie. De afzonderlijke nieuwe ontwikkelingen zullen echter slechts langzaam bij alle taaledities verschijnen. Het totale proces wordt pas eind 2021 afgerond.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er