Trainingen ten tijde van corona

c't-partner
0

Het SANS Institute is een internationaal opererend bedrijf, gespecialiseerd in het geven van cybersecurity-trainingen voor IT-professionals. Hoe gaat zo’n bedrijf, dat normaal zijn opleidingen vooral in klasverband geeft, om met een situatie waarin dat door de pandemie moeilijk is.

De coronapandemie heeft iedereen op een of andere manier geraakt. Veel mensen werken al enkele maanden noodgedwongen thuis. Dit heeft niet alleen voor iedereen die van huis uit zijn werkzaamheden moet voortzetten ingrijpend veranderd, maar ook de ondersteunende IT-afdelingen van bedrijven en serviceproviders hebben alle zeilen bij moeten zetten om de drukte in het netwerkverkeer en de toename in communicatiemiddelen op te vangen. Ook moeten systeembeheerders de nieuwe vereisten voor de veiligheid van hun systemen kunnen blijven garanderen. Een bijkomstigheid van de coronacrisis is dat er een stevige toename in cybercrime heeft plaatsgevonden door criminelen die de veranderde situatie proberen uit te buiten.

Als aanbieder van trainingen in cybersecurity zou je verwachten dat SANS het extra druk heeft door de groei van cybercriminaliteit. Maar het mes snijdt aan twee kanten, want SANS is met name bedreven in fysieke trainingen, met cursisten die naar locaties reizen waar ze op SANS evenementen trainingen kunnen volgen.

Daarom was het ook voor SANS zaak om hun werkwijze aan te passen in deze veranderde samenleving. Begin augustus organiseerde SANS voor het eerst sinds de lockdown een training evenement in Amsterdam. We spraken hierover met Michael Heering, marketing director EMEA & APAC van SANS.

De coronacrisis had een grote impact op de evenementen van SANS. In april werd besloten om alle evenementen die vanaf juni zouden plaatsvinden te annuleren. Waar het bedrijf normaal al ruim van tevoren een hele planning klaar heeft liggen voor de rest van het jaar, werd deze volledig geschrapt in afwachting hoe de situatie zich zou ontwikkelen. Dat betekende niet alleen geannuleerde evenementen in Amsterdam, maar ook van alle internationale evenementen.

Sans Event 03-08-2010 Amsterdam

SANS had de cybersecurity-trainingen in augustus in Amsterdam zoveel mogelijk ‘corona-proof’ gemaakt.

Begin augustus was een spannend moment. In het Mövenpick Hotel in Amsterdam zou het eerste internationale evenement plaatsvinden sinds de lockdown, vertelde Michael. Het vergde uiteraard de nodige voorbereiding om het evenement ‘corona-proof’ te maken en de organisatie had dan ook de nodige maatregelen getroffen: desinfecterende handgel en mondkapjes werden beschikbaar gesteld, spatschermen werden opgesteld en in de klas werden de nodige social distancing maatregelen toegepast.

Naar verwachting was het aantal cursisten voor dit trainingsevenement lager dan SANS normaal ontvangt bij hun trainingen. Cursisten waren toch iets terughoudend en wilden liever niet reizen of in ruimtes met anderen zitten. Ook dit was geen probleem, want als gevolg van de pandemie heeft SANS een nieuw trainingsplatform opgetuigd onder de naam “Live Online”. Waar normaal rond 30 procent van de cursisten een training online volgt, ligt dit aantal sinds maart op 70 procent. Nu SANS besloten heeft tot nader order nog enkel online cursussen te geven, traint het bedrijf nu 100% online.

Sans Event 03-08-2010 Amsterdam

Bij de trainingen in augustus werden de nodige social distancing maatregelen toegepast.

Een interessant detail dat Michael ons wist te vertellen, is dat SANS in zekere zin al was voorbereid op de Covid-uitbraak. Na de Sars-uitbraak in 2003 werd het SANS OnDemand- platform in het leven geroepen om cursisten de kans te bieden te trainen in hun eigen tijd, wanneer het hun uitkomt. Dit betekende dat er ten dele al een draaiboek klaarlag dat aan de huidige situatie kon worden aangepast.

SANS weet dat het in deze tijd bovenal flexibel moet zijn. Het zal altijd de voorkeur hebben om cursussen live te geven, omdat dit een veel prettigere en directere manier van interactie en informatieoverdracht biedt voor cursisten en docenten. Maar bijzondere tijden eisen een aangepaste aanpak. De trainingen zijn inhoudelijk aangepast zodat ze beter geschikt zijn om online aan deel te nemen. Bovendien heeft SANS veel van zijn resources nu gratis beschikbaar gesteld op hun website.

Daarnaast biedt SANS bovendien ook andere programma’s aan die van huis uit ook volledig online opgezet zijn. Zo is er het ‘Cyberstart Discovery Programme’ voor jongeren van 13 tot 18 jaar, dat bedoeld is om jongeren geïnteresseerd te maken in cybersecurity. Dit programma is een uitvloeisel van een project dat SANS enkele jaren geleden heeft uitgevoerd in opdracht van de Engelse regering. Het doel was om cybersecurity interessant te maken voor de jeugd. Daarbij kunnen jongeren online kijken hoe vaardig ze zijn via de Cyberstart Game. Na het succes van het project in Engeland, heeft SANS de tool verder ontwikkeld en kunnen jongeren (en ouderen) via tien uitdagingen gratis hun vaardigheden testen en verbeteren.

SANS CyberStartGame

Jongeren kunnen kennis opdoen van cybersecurity-processen via de CyberStart Game.

Kort na ons gesprek liet Michael weten dat SANS voorlopig alle live trainingssessies cancelt. De evenementen die voor oktober en in november in Amsterdam gepland staan, zullen nu 100% online plaatsvinden. Michael benadrukte dat cursisten en geïnteresseerden de agenda op de SANS website in de gaten moeten houden voor het laatste nieuws.

 

Meer over

cybersecurity

Deel dit artikel

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er