Qualcomm Snapdragon X Elite moet het opnemen tegen o.a. AMD & Intel

Elwin Hodžić
0

Qualcomm deelt met trots de eerste benchmarks van zijn nieuwe Snapdragon X Elite-cpu. Deze ARM-processor is ontworpen om de concurrentie aan te gaan met high-end mobiele processors van AMD, Apple en Intel. De eerste benchmarkresultaten van deze nieuwe cpu van Qualcomm ondersteunen in ieder geval deze ambitie.

Qualcomm Snapdragon X Elite moet het opnemen tegen o.a. AMD & Intel

Klokfrequenties en prestaties

Al naargelang het platform kan het verbruik variëren en de bijbehorende prestatieverschillen komen ook tot tot uiting in de klokfrequenties. In een 23 watt-platform haalt de cpu een single-core turbo van 3,8 GHz en gaan alle cpu-kernen naar 3,5 GHz onder belasting. Een extremere 80 watt-versie bereikt 13 tot 14 procent hogere klokfrequenties van 4,3 of 4,0 GHz.Multithreading benchmarks en mogelijke beperkingen

De laptops benutten hun volledige vermogen in multithreading benchmarks, waarbij alle cpu-kernen worden ingezet. In Cinebench 2024 MT behalen ze scores variërend van 950 tot 1220 punten. Het verschil is daarbij hoger dan wat de klokfrequenties doen vermoeden, maar dit kan worden verklaard door koelsystemen of elektrische beperkingen van het model.


Op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent de Qualcomm Snapdragon X Elite?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Vergelijking met concurrentie en complexiteit

Het is moeilijk om mobiele processors van AMD en Intel met elkaar te vergelijken, omdat er geen uniforme laptop bestaat die je altijd als referentie kan gebruiken. De prestaties verschillen sterk, afhankelijk van het model en het koelsysteem. Bij laptops worden vooral de koelsystemen getest, niet de cpu’s afzonderlijk. Daarom is het belangrijk om de multithreading benchmarks van Qualcomm met voorzichtigheid te interpreteren.

Qualcomm Snapdragon X Elite moet het opnemen tegen o.a. AMD & Intel

Geekbench-waarden en variabiliteit

De eerder genoemde Geekbench-waarden tonen aan dat de resultaten in sommige gevallen sterk variëren. De 3227 single-threading punten behaalt de Snapdragon X Elite alleen op een pc die op Linux draait.

Wanneer er wordt overgeschakeld naar Windows 11, daalt deze score naar 2940 punten. In de 23 watt configuratie zakt dat verder naar 2780 punten. Het blijkt dus dat de voorsprong op de concurrentie beperkt is.

Veelbelovende resultaten en toekomstige uitdagingen

De resultaten zijn veelbelovend, vooral bij single-threaded runs, ondanks dat dit afhangt van de omstandigheden. AMD’s Ryzen 7040U en Intels Core i-1300U/P behalen doorgaans tussen de 80 en 105 punten. Het behalen van 122 punten door de Snapdragon X Elite zou een significante prestatie zijn, vooral voor de eerste generatie van de zogenaamde Oryon-cores.Belang van Oryon-cores en concurrentie

Met Oryon lanceert Qualcomm voor het eerst sinds het 32-bit-tijdperk krachtige aangepaste cores die niet ontworpen zijn door ARM. Het bedrijf heeft deze cores ontwikkeld via het overgenomen bedrijf Nuvia, dat voormalige ingenieurs van onder andere Apple, AMD en Intel in dienst heeft.

Het is belangrijk om te beseffen dat tegen de tijd dat deze cpu daadwerkelijk op de markt verschijnt, er waarschijnlijk al nieuwe cpu’s van zowel Intel als AMD gelanceerd zijn.

Uitdagingen voor Qualcomm in 2024

Vanaf 2024 moet Qualcomm verschillende zaken bewijzen: laptops uit serieproductie moeten vergelijkbare prestaties leveren, ontwerpbeslissingen mogen de efficiëntie niet belemmeren en het bedrijf moet blijven innoveren in de voortdurende ontwikkeling van de Oryon-kernen.


Op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent de Qualcomm Snapdragon X Elite?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Intel Gen 14 release: nieuwe cpu’s nu verkrijgbaar en dit moet je weten

Het is nu officieel: vanaf vandaag zijn de Intel Core i9-14900K, i7-14700K, i5-14600K en hun F-versies verkrijgbaar. De verwachting is dat Intel volge...

AMD Ryzen 7 7800X3D review: energiezuinig & ideaal voor gaming

In deze review zullen we de AMD Ryzen 7 7800X3D onder de loep nemen. Met behulp van 3D-stacking van de cache heeft AMD een processor ontwikkeld die op...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er