MusicGen: nieuwe open source AI-muziekgenerator van Meta

Elwin Hodžić
0

Meta introduceert een open source AI-aangedreven muziekgenerator genaamd MusicGen. De resultaten zijn opmerkelijk maar menselijke muzikanten hoeven zich (nog) geen zorgen te maken.

MusicGen: nieuwe open source AI-muziekgenerator van Meta

AI-tool voor het maken van muziek

MusicGen kan audio genereren op basis van een tekstbeschrijving, bijvoorbeeld een opzwepende popsong uit de jaren 80 met zware drums en synthesizerpads. Optioneel kan MusicGen ook worden gestuurd met een referentie-audio, zoals een bestaand nummer.  Het door MusicGen gegenereerde audiofragment heeft een lengte van 12 seconden.

Volgens Meta is de nieuwe AI-muziekgenerator getraind op 20.000 uur muziek, waaronder 10.000 gelicentieerde muziektracks van hoge kwaliteit en 390.000 alleen-instrumenttracks van ShutterStock en Pond5. Hoewel de code voor de training niet is vrijgegeven, heeft Meta al getrainde modellen gepubliceerd die beschikbaar zijn voor iedereen met de juiste hardware.

Juridische en ethische kwesties omtrent MusicGen

Het gebruik van generatieve AI in de muziek roept belangrijke ethische en juridische vragen op. MusicGen, bijvoorbeeld, leert van bestaande muziek om vergelijkbare effecten te creëren, iets wat niet door alle artiesten en gebruikers van generatieve AI wordt gesteund.

Momenteel lopen er rechtszaken die de muziekgenererende AI kunnen beïnvloeden. Deze zaken hebben betrekking op het gebruik van werken van artiesten voor training zonder hun medeweten of toestemming. Ook moet er duidelijkheid komen over de vraag of “nepmuziek” inbreuk maakt op auteursrechten van artiesten, labels en andere rechthebbenden.

Meta heeft verklaard dat alle muziek waarop MusicGen is getraind, valt onder wettelijke overeenkomsten met rechthebbenden, inclusief een overeenkomst met Shutterstock.

Toekomst van AI-generatie van muziek

Tot nu toe hebben AI-programma’s zoals MusicGen, Riffusion en MusicLM voornamelijk achtergrondmuziek gegenereerd. Onderzoekers werken echter aan algoritmen die een groter repertoire en beter begrip van muziek hebben. Dit kan binnenkort leiden tot de realiteit van een door AI gegenereerde hit.

Wil je zelf eens aan de slag met de open source AI-aangedreven muziekgenerator van Meta? Dat kan via deze link.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Pre-order de nieuwe special: ChatGPT en andere mogelijkheden van AI

Ontdek zelf de kracht van ChatGPT en leer hoe je in een handomdraai teksten over elk onderwerp schrijft en hoe je je eigen teksten beter en mooier kun...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er