Ook Voyager 2 bereikt interstellaire ruimte

Alieke van Sommeren
0

De ruimtesonde Voyager 2 heeft net als zijn ruimtesonde-broertje de Voyager 1 de interstellaire ruimte bereikt. In dit deel van de ruimte zijn er geen planeten of sterren in de buurt.

De Voyager 1 en 2 werden in 1977 gelanceerd binnen the Voyager Program. Op dat moment stonden  Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunes ‘gunstig’ gepositioneerd, aangezien Voyager 2 daar een aantal fly by’s bij ging uitvoeren.

Voyager 1 was vooral bedoeld om een nauwkeurige kijk te nemen bij de maan Titan van Saturnus en bereikte in augustus 2012 de interstellaire ruimte.

Berichten van en naar Voyager 2 doen er 16,5 uur over. Dankzij de instrumenten aan boord van de Voyagers  zien we dat zodra de heliopauze (uiterste grens van ons zonnestelsel) wordt bereikt, het aantal laagenergetische deeltjes aanzienlijk dalen. Bij het betreden van de interstellaire ruimte worden die deeltjes niet meer gedetecteerd.

 

 

 

 

Meer over

Wetenschap

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Windows 11 knipprogramma kwetsbaar voor gevoelige informatie

In het knipprogramma van Windows 11 is een kwetsbaarheid ontdekt bij het opslaan van screenshots. De kwetsbaarheid zorgt ervoor dat bij het bijsnijden...

Energie besparen: tips voor optimaliseren, monitoren en undervolten

Download de gratis mini-gids over energie besparen met o.a. tips voor je (IT-)apparatuur, monitoring met P1-monitor en je pc undervolten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er