Ook Voyager 2 bereikt interstellaire ruimte

Alieke van Sommeren
0

De ruimtesonde Voyager 2 heeft net als zijn ruimtesonde-broertje de Voyager 1 de interstellaire ruimte bereikt. In dit deel van de ruimte zijn er geen planeten of sterren in de buurt.

De Voyager 1 en 2 werden in 1977 gelanceerd binnen the Voyager Program. Op dat moment stonden  Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunes ‘gunstig’ gepositioneerd, aangezien Voyager 2 daar een aantal fly by’s bij ging uitvoeren.

Voyager 1 was vooral bedoeld om een nauwkeurige kijk te nemen bij de maan Titan van Saturnus en bereikte in augustus 2012 de interstellaire ruimte.

Berichten van en naar Voyager 2 doen er 16,5 uur over. Dankzij de instrumenten aan boord van de Voyagers  zien we dat zodra de heliopauze (uiterste grens van ons zonnestelsel) wordt bereikt, het aantal laagenergetische deeltjes aanzienlijk dalen. Bij het betreden van de interstellaire ruimte worden die deeltjes niet meer gedetecteerd.

 

 

 

 

Meer over

Wetenschap

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er